sedoni left all cities
sedoni right all cities

Καλάβρυτα: Φθινοπωρινή απόδραση στην ιστορική κωμόπολη

Κύριο Καλάβρυτα: Φθινοπωρινή απόδραση στην ιστορική κωμόπολη

Τα Καλάβρυτα είναι μία κωμόπολη με πολλά αξιοθέατα και ιστορικές αναφορές. Σχετίζονται, εξάλλου, έντονα και με την εποχή της τουρκοκρατίας, αλλά και με τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Καλαβρύτων είναι ότι αποτελούν ιδανικό προορισμό για εκδρομή όλες τις εποχές του χρόνου. Την κάθε περίοδο θα δεις διαφορετικά χρώματα και εικόνες και θα περάσεις εξίσου καλά. Είναι εξάλλου πολλά και τα αξιοθέατα που έχεις να δεις.

Καλάβρυτα: Απόδραση στην ιστορική κωμόπολη

Τα Καλάβρυτα είναι ιστορική πόλη που ανήκει διοικητικά στην Αχαΐα. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 720 μέχρι 840 μέτρα, στους πρόποδες του Χελμού. Ο μόνιμος πληθυσμός που κατοικεί ανέρχεται στα 1.700 άτομα περίπου. Η πόλη των Καλαβρύτων έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και των δεινών που αυτή επέφερε. Για το λόγο αυτό ορίστηκε ως έδρα του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων και χωριών στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, τα Καλάβρυτα έχουν γνωρίσει μια πολύ αξιόλογη και συνεχώς αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη. Έχουν αναδειχθεί ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς, με υψηλή επισκεψιμότητα και αξιόλογες υποδομές, όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, καταστήματα και cafe-bar.

Η μετάβαση στα Καλάβρυτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο από το Διακοπτό, μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού, προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της περιοχής

Τα Καλάβρυτα έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Όταν περπατήσεις μέσα στην πόλη, θα δεις όμορφα κτήρια όπου το καθένα έχει την ιστορία του. Ένα από αυτά είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος το οποίο στεγάζεται πλέον στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου.

Ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια στα Καλάβρυτα είναι το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Είναι ένα βυζαντινό κτήριο φρουριακής μορφής το οποίο το είχε κτίσει ο Θωμάς Παλαιολόγος, ο αδερφός του Κωνσταντίνου. Σήμερα εκεί στεγάζονται τα γραφεία της πολιτιστικής επιχείρησης του Δήμου.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην πόλη των Καλαβρύτων είναι η κεντρική πλατεία στην οποία ξεχωρίζει ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όταν περπατήσεις λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία, στον πεζόδρομο, και κοιτάξεις το ρολόι στο νότιο καμπαναριό, αυτό δείχνει την κανονική ώρα. Όμως το ρολόι στο βόρειο καμπαναριό, είναι σταματημένο στις 2:34 για να θυμίζει για πάντα τη βαρβαρότητα της σφαγής της 13ης Δεκεμβρίου 1943.

Τα Καλάβρυτα απέχουν από την Αθήνα λιγότερο από δυόμιση ώρες και είναι ιδανική επιλογή για μια φθινοπωρινή απόδραση του σαββατοκύριακου. Ετοίμασε βαλίτσες, βάλτο στο πρόγραμμα και έφυγες!

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​