sedoni left all cities
sedoni right all cities

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης: Οι πρώτες πορείες και η ιστορία του παγκόσμιου σήματος της ειρήνης

Κύριο Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης: Οι πρώτες πορείες και η ιστορία του παγκόσμιου σήματος της ειρήνης

Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Ημέρα περίσκεψης και περισυλλογής: Άραγε, πόσους πολέμους, θα κάνει ακόμα ο άνθρωπος, μέχρι να έρθει η Ειρήνη στον κόσμο;

Η απάντηση, δεν υπάρχει, ή αν κάποια υπάρχει, είναι αδύναμη, την παίρνει ο άνεμος, όπως λέει και ο συγκλονιστικός στίχος του Bob Dylan: The answer, my friend, is blowin' in the wind. The answer is blowin' in the wind. Ίσως, πρέπει ακόμα να κλάψουμε πολύ, ώστε να έρθει η μέρα που ο κόσμος θα γελάει αδελφωμένος.

Πορεία Ειρήνης στην Δανία, από την πόλη Holbaek στην Κοπεγχάγη (22 Οκτ 1960)
 dania-hoelbek-pagosmia-mera-eirinis.jpg.webp

Σε μια φωτογραφία του 1958, από Πορεία Ειρήνης στη Δανία, βλέπουμε κορίτσι να χαμογελά αισιόδοξα, κρατώντας πλακάτ που γράφει NEJ TIL ATOMVABEN (ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ).

Η κοπέλα αυτή, ήταν από τους πρώτους που στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αντιτάχθηκαν στον αλόγιστο ανταγωνισμό των δύο Υπερδυνάμεων για Πυρηνικούς Εξοπλισμούς.

Το ζεστό της χαμόγελο, και η ματιά της από το παρελθόν, έχουν την αισιοδοξία μιας νίκης παγκόσμιας, που όμως ακόμα δεν ήρθε. How many times must the cannon balls fly Before they're forever banned? Υπάρχει σήμερα, 60+ χρόνια μετά, κάποια απάντηση; Όχι.

Το Σήμα της Ειρήνης

Στους αμέτρητους αγώνες, δράσεις και έργα Τέχνης, που έκαναν φωτισμένοι άνθρωποι για να έρθει η Ειρήνη στον Κόσμο, είχαν αρχικά ως σήμα το λευκό περιστέρι με το κλαδί της ελιάς, ένα σύμβολο που ερχόταν από την βιβλική ιστορία της Κιβωτού του Νώε.

Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ κατά του σχεδιαζόμενου προγράμματος εξοπλισμού πυρηνικών όπλων Polaris. Απρίλιος 1966, Λονδίνο.

polaris-londino-pagosmia-mera-eirinis.jpg.webp

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως, και στις Πορείες Ειρήνης που έγιναν στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το παγκόσμιο σύμβολο για την Ειρήνη, άλλαξε, και έγινε το γνωστότατο σήμα που φιλοτέχνησε το 1958, ο καλλιτέχνης Gerald Holtom για τις μεγάλες διαδηλώσεις που άρχιζαν στη Βρετανία κατά των πυρηνικών όπλων.

Το σύνθημα ήταν Nuclear Disarmament (Πυρηνικών Αφοπλισμός) και τα αρχικά N και D παριστάνονται με τον ναυτικό κώδικα επικοινωνίας semaphore, κλεισμένα σε κύκλο.

Το γράμμα N δημιουργείται από δύο σημαίες που σχηματίζουν ένα Λ και το γράμμα D από μία σημαία κατακόρυφα προς τα κάτω και μία σημαία κατακόρυφα προς τα πάνω, έτσι που σχηματίζεται ένα μεγάλο Ι.

Η έμπνευση για την δημιουργία του παγκόσμιου συμβόλου για την Ειρήνη

sima-eirinis-pos-proekipse-pagosmia-mera-eirinis.jpg.webp

Στις αρχές του 1960, το σήμα αυτό γίνεται το παγκόσμιο σύμβολο για την Ειρήνη και θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις νεανικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά και σε φεστιβάλ αγάπης και μουσικής, όπως το Woodstock.

Το σήμα της Ειρήνης, ήταν και είναι υπερκομματικό, όπως και η βαθιά επιθυμία όλων των ανθρώπων να σταματήσουν οι πόλεμοι σε όλο τον κόσμο.

Κάποιοι κακόπιστοι (υπάρχουν πάντα και αυτοί) το χαρακτήρισαν «σατανιστικό» αφού ισχυρίζονται πως δείχνει ένα σπασμένο ανάποδο σταυρό. Αποκυήματα συνωμοσιολογικής φαντασίας. Το σήμα, δείχνει με καλλιτεχνικό τρόπο, το αίτημα για Επί Γης Ειρήνη, τον μόνιμο και πανανθρώπινο πόθο.

Άγγλος ιερέας, σε διαδήλωση υπέρ της Ειρήνης και του παγκόσμιου αφοπλισμού από πυρηνικά όπλα. Λονδίνο 1967.

agglos-iereas-pagosmia-imera-eirinis.jpg.webp

Συγκινητική και εμβληματική είναι η φωτογραφία με τον Άγγλο ιερέα, που κρατά το σήμα της Ειρήνης, προσαρμοσμένο σε χριστιανικό σταυρό, σε διαδήλωση που γίνεται το 1967, στο Λονδίνο.

Πρώτος έλληνας οδοιπόρος Ειρήνης, ήταν ο αρχηγός των Υπαρξιστών, Σίμος Τσαπνίδης, ο οποίος από το 1958, συμμετέχει σε Πορείες και διαδηλώσεις Ειρήνης που γίνονται στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, ο Σίμος, συμμετείχε στην Πορεία Ειρήνης (την πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία), στις 21, 22 και 23 Οκτωβρίου 1960. Η Πορεία άρχισε από την πόλη Holbaek και κατέληξε στην Κοπεγχάγη.

Ο Σίμος Τσαπνίδης (αριστερά) με την ελληνική σημαία στο στήθος, σε πορεία Ειρήνης στη Δανία (21 Οκτωβρίου 1960, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)

_tsapnidis-elliniki-simaia-pagosmia-mera-eirinis.jpg.webp

Είχε διοργανωθεί από την υπερκομματική οργάνωση Kampagnen mod Atomvåben (Καμπάνια κατά των Πυρηνικών όπλων) η οποία, με αυτόν τον τρόπο (όπως και στην Αγγλία η CND), διαμαρτυρόταν για τον κίνδυνο αφανισμού της ανθρωπότητας από τα Πυρηνικά όπλα.

Ο Σίμος ήταν ο μοναδικός έλληνας που συμμετείχε, βαδίζοντας επί τρεις ημέρες, και έχοντας τις σημαίες της Ελλάδας και της Δανίας, στο στήθος.

Απρίλιος 1963. Στην Ελλάδα γίνεται γνωστό το σήμα της Ειρήνης

Στην Ελλάδα, το Σήμα της Ειρήνης γίνεται γνωστό από την Πρώτη απαγορευμένη Πορεία που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Μπέρτραντ Ράσσελ (21 Απριλίου 1963).

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΡΑΣΣΕΛ, στην οδο Ασκληπιού 3 στην Αθήνα. Από αριστερά : Νίκος Κιάος (Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου), Πατ Ποτλ (Γραμματέας του Μπέρτραντ Ράσσελ) και Μιχάλης Περιστεράκης (Πρόεδρος του Συνδέσμου). (Απρίλιος 1963)

sindesmos-rasel-athina-pagosmia-mera-eirinis.jpg.webp

Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο φοιτητής της Νομικής Σχολής, Μιχάλης Περιστεράκης, ο οποίος θαυμάζει τον τότε ηγέτη του παγκόσμιου κινήματος Ειρήνης, άγγλο φιλόσοφο και μαθηματικό, Μπέρτραντ Ράσσελ. Διατηρεί επαφές, με ακτιβιστές της CND ( Campaign for Nuclear Disarmament), που διοργανώνουν πορείες Ειρήνης στην Αγγλία από το 1958.

Η αφίσα της πρώτης απαγορευμένης Πορείας Ειρήνης στην Ελλάδα. Δείχνει τον αριθμό 42, όσα ήταν και τα χιλιόμετρα που έπρεπε να βαδίσουν από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα. Μέσα στον αριθμό 2, είχε τοποθετηθεί το παγκόσμιο Σήμα της Ειρήνης.

afissa-protis-poreias-pagosmia-eirinis.jpg.webp

Οι πορείες αυτές είναι υπερκομματικές, και στρέφονται εναντίον της κατασκευής και χρήσης, Πυρηνικών Όπλων. Συμμετέχουν δεξιοί και αριστεροί, απλοί άνθρωποι, επιστήμονες, συγγραφείς, πολιτικοί, καλλιτέχνες, και ιερείς, όλοι όσοι ανησυχούν για την τύχη, αυτού του πλανήτη.

Ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης βαδίζει στην πρώτη απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης (21 Απριλίου 1963)

Η πρώτη πορεία Ειρήνης απαγορεύτηκε στην Ελλάδα. Ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης, ήταν ένας από τους ελάχιστους που κατόρθωσαν να την πραγματοποιήσουν έστω για λίγο.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​