sedoni left all cities
sedoni right all cities

Πρεβιοτικά και προβιοτικά: γιατί είναι αναγκαίο να τα προσθέσετε στη διατροφή σας

Κύριο Πρεβιοτικά και προβιοτικά: γιατί είναι αναγκαίο να τα προσθέσετε στη διατροφή σας

Η Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου, εξηγεί την αναγκαιότητα προβιοτικών και πρεβιοτικών για μια συνολική καλύτερη υγεία.

Η υγεία του εντέρου σας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνολική ευεξία σας. Μάλιστα το έντερο συχνά αναφέρεται ως «δεύτερος εγκέφαλος». Αυτό γιατί είναι υπεύθυνο για κάποιες πολύ σημαντικές λειτουργίες στο πεπτικό σας και το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εξηγεί η Δέσποινα Μαρσέλου. Τα «καλά βακτήρια» που περιέχει ενισχύουν την υγεία σας, βελτιώνοντας σημαντικά πράγματα, όπως το να ισορροπούν το ορμονικό σύστημα, να συμβάλλουν στην καλή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και στην πέψη, να προσφέρουν δύναμη στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και να συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του σώματος.

Επιπλέον, το έντερο επηρεάζει την ψυχική υγεία σας. Περιέχει ένα εντερικό νευρικό σύστημα που επικοινωνεί με το Κεντρικό Νευρικό σας Σύστημα, το οποίο προκαλεί αλλαγές στη διάθεσή σας. Αυτό σημαίνει κατάθλιψη, άγχος, απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών που μπορούν να προκληθούν από την κακή υγεία του εντέρου σας. Εξάλλου χιλιάδες χρόνια πριν Ιπποκράτης έλεγε ότι όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο.

Είναι πάντως εύκολο να διατηρηθεί ένα έντερο υγιές αρκεί να αυξήσετε τα επίπεδα των καλών βακτηρίων. Πώς το κάνετε αυτό; Με προβιοτικά.

Οι τροφές με προβιοτικά βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού

Τι είναι τα προβιοτικά;
Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Oργάνωσης Yγείας, «προβιοτικά (probiotics) είναι τα ζωντανά μικρόβια, που όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων». Τα προβιοτικά, δηλαδή, είναι τα καλά βακτήρια. «Kαλά» μικρόβια υπάρχουν και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα (στα τρόφιμα συναντάμε περισσότερο οξυγαλακτικά βακτήρια, που ανήκουν στο γένος των λακτοβακίλων).

Τα προβιοτικά  μπορούν να σας βοηθήσουν να:

· Ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας, προστατεύοντάς τον από επιβλαβή βακτήρια.

· Αφομοιώσετε και να επεξεργαστείτε το φαγητό χωρίς φούσκωμα ή αέρια.

· Αποκαταστήσετε την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας μετά από φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά, η οποία σκοτώνει πολλά καλά βακτήρια στο σύστημά σας.

· Απορροφήσει το σώμα σας όλες τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνετε.

Yπάρχουν επίσης εμπεριστατωμένες μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν τα οφέλη των προβιοτικών σχετικά με τις αλλεργίες. Όταν το περιβάλλον είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκπαιδεύεται, με αποτέλεσμα την έξαρση των αλλεργιών. Tα προβιοτικά διατηρούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού.

Το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι πλούσια σε πρεβιοτικά

Τι γίνεται με πρεβιοτικά;
Τα πρεβιοτικά από την άλλη πλευρά, ονομάζονται τα συστατικά των τροφίμων (κυρίως ίνες) που προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Aποτελούν, δηλαδή, την «τροφή», ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο τα προβιοτικά στελέχη. Οι προβιοτικές τροφές είναι λίγο πιο εύκολες να τις προσθέσετε σε μια υγιεινή διατροφή έτσι ώστε να βελτιωθεί η υγεία του εντέρου σας.

Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε πρεβιοτικά:

  • Σκόρδο
  • Αγκινάρες
  • Η φλούδα των μήλων
  • Κρεμμύδια, πράσα και σέλινο
  • Όσπρια
  • Ρίζα πικραλίδας
  • Σίκαλη, κριθάρι και βρώμη

Καταναλώνοντας προβιοτικά τρόφιμα στη διατροφή σας μπορείτε να ανακουφίσετε προβλήματα υγείας, ψυχικά και σωματικά.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
Facebook: https://www.facebook.com/getactive.gr

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

10°C

Πάτρα

Partly Cloudy

Υγρασία: 92%

Άνεμος: 22.53 km/h

  • 22 Ιαν 2018 11°C 6°C
  • 23 Ιαν 2018 10°C 3°C