sedoni left all cities
sedoni right all cities

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση ονομάζεται και «νόσος του φιλιού». Μήπως την έχεις περάσει και δεν το ξέρεις;

Κύριο Η λοιμώδης μονοπυρήνωση ονομάζεται και «νόσος του φιλιού». Μήπως την έχεις περάσει και δεν το ξέρεις;

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι στην πραγματικότητα ένα κλινικό σύνδρομο που μπορεί οι γιατροί να το αναφέρουν με διάφορα ονόματα: Αδενικό πυρετό εξαιτίας της λεμφαδενοπάθειας που τη συνοδεύει ή νόσο του φιλιού ή νόσο των φοιτητών.

Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση

Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV) ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της φαρυγγικής λοίμωξης με στρεπτόκοκκο και περιλαμβάνουν:

  • Υψηλό πυρετό που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 7 ημέρες
  • Διόγκωση των λεμφαδένων και των αμυγδαλών με έντονο πονόλαιμο και δυσκολία στην κατάποση.
  • Μπορεί να υπάρχει κόκκινο δερματικό εξάνθημα.
  • Γενική αδυναμία και αίσθημα κόπωσης που μπορεί να διαρκέσουν για πολλές εβδομάδες.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει διόγκωση του σπλήνα και του ήπατος

Μπορεί όμως να περάσεις τη νόσο χωρίς να παρουσιάσεις συμπτώματα ή να έχεις συμπτώματα μιας απλής ίωσης. Γι' αυτό πολλοί ενήλικες έχουν αντισώματα, που σημαίνει ότι έχουν νοσήσει, αλλά δεν το γνωρίζουν.

Πώς μεταδίδεται

Τα μολυσμένα σταγονίδια του σάλιου είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης, γι' αυτό και συνδέεται με το φιλί και τους ερωτευμένους. Εκτός από το φιλί, ο ιός μεταδίδεται με το βήχα, το φτέρνισμα και πιο σπάνια με τη χρήση κοινών σκευών για το φαγητό. Είναι επίσης ένας ιός που αν τον κολλήσεις μία φορά στη ζωή σου δεν ξανακολλάς, γι' αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι ξεμπερδεύουν με αυτόν μέσα στις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής τους. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρουτο 90% των ενηλίκων έχουν προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια της ζωής τους και διατηρούν δια βίου αντισώματα. Σε μερικές υποανάπτυκτες χώρες 80-100% των παιδιών μέχρι τα 3-6 χρόνια έχουν προσβληθεί από την νόσο, ενώ στις πιο προηγμένες χώρες προσβάλλονται συνήθως μεγάλα παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

Πότε μεταδίδεται

Από τη στιγμή που ο ιός θα μπει στο σύστημα του οργανισμού σου, ο χρόνος μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα μπορεί να είναι από 10 έως 5ο ημέρες. Ωστόσο ακόμη και πριν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα μπορεί να μεταδώσει τον ιό και εξακολουθεί να τον μεταδίδει για αρκετές εβδομάδες μετά.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός θα ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις για έλεγχο αντισωμάτων έναντι του ιού Epstein-Barr.

Ποια είναι η θεραπεία

Όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Ο γιατρός θα συστήσει παυσίπονα και αντιπυρετικά που θα αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, όπως και σε άλλες ιογενείς παθήσεις. Στο οξύ στάδιο της ασθένειας απαιτείται παραμονή στο σπίτι και ξεκούραση. Ακόμη και όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα, καλό είναι για 4-6 εβδομάδες να αποφεύγεις την έντονη άσκηση και κόπωση.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​