sedoni left all cities
sedoni right all cities

Οι 10 εντολές για την πρόληψη του καρκίνου

Κύριο Οι 10 εντολές για την πρόληψη του καρκίνου

Παρά την πραγματική επανάσταση στις θεραπείες, η πρόληψη του καρκίνου είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο. Διάβασε εδώ αυτό τον απλό δεκάλογο από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society). Σύμφωνα δε με τους επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ το 75% από τους θανάτους από καρκίνο τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να προβλεφθούν μόνο από μερικές βασικές αλλαγές στις συνήθειες των ανθρώπων. Υιοθέτησε όσο περισσότερες από τις συμβουλές μπορείς και δεν θα συμβάλεις μόνο στην πρόληψη του καρκίνου, θα είσαι συνολικά πιο υγιής.

Οι 10 εντολές για την πρόληψη του καρκίνου

#1

Απόφυγε τον καπνό σε όλες του τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

#2

Η διατροφή σου μετράει. Μείωσε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και κόκκινου κρέατος. Τα δύο αυτά έχουν βρεθεί ένοχα για αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του εντέρου και για μια πιο επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη. Τρώγε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και πλήρη σιτηρά.

#3

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Η φυσική δραστηριότητα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Η άσκηση φαίνεται επίσης πως μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και πιθανώς τους καρκίνους των γεννητικών οργάνων.

#4

Διατήρησε ένα υγιές βάρος. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου. Συνδύασε τις δύο παραπάνω εντολές: Καλή και υγιεινή διατροφή και άσκηση!

#5

Εάν επιλέγεις να πίνεις αλκοόλ, περιορίσου στο ένα ποτό την ημέρα. Η μεγάλη κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος και του εντέρου. Στις γυναίκες, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Εάν, δε, συνδυάζεται με κάπνισμα, αυξάνεται ο κίνδυνος για πολλές μορφές κακοήθειας.

#6

Απόφυγε την αχρείαστη έκθεση σε ακτινοβολία. Μην κάνεις ακτινογραφία και μαγνητική παρά μόνο αν είναι πραγματικά απαραίτητη. Προστατέψου από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου που αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα και άλλους καρκίνους του δέρματος. Μην ανησυχείς όμως για τις γραμμές υψηλής ηλεκτρικής ενέργειας ή την ακτινοβολία από τους φούρνους μικροκυμμάτων και το κινητό. Δεν προκαλούν καρκίνο.

#7

Απόφυγε την έκθεση σε βιομηχανικές και περιβαλλοντικές τοξίνες όπως ο αμίαντος, το βενζόλιο, οι αρωματικές αμίνες και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs).

#8

Απόφυγε τις λοιμώξεις που συνδέονται με καρκίνο: Οι ιοί της ηπατίτιδας, ο HIV και ο ιός των κονδυλωμάτων. Πολλές από αυτές μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή ή με μολυσμένες βελόνες.

#9

Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο σου. Παρότι δεν υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με τον καρκίνο, ο κακής ποιότητας και ανεπαρκής ύπνος συσχετίζεται με την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο.

#10

Έχεις επάρκεια σε βιταμίνη D; Πολλοί ειδικοί σήμερα συστήνουν 800 με 1,000 IU την ημέρα, ένας στόχος που δύσκολα επιτυγχάνεται χωρίς τη λήψη συμπληρώματος. Η βιταμίνη D συνδέεται με την καλή υγεία του ανοσοποιητικού και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, καρκίνο του εντέρου και άλλες κακοήθειες.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​