sedoni left all cities
sedoni right all cities

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Οι υγειονομικοί «σπάνε τη σιωπή» τους σε όλη την Ελλάδα

Κύριο Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Οι υγειονομικοί «σπάνε τη σιωπή» τους σε όλη την Ελλάδα

«Σπάμε τη σιωπή μας, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας, για την υγεία του λαού», είναι το μήνυμα που στέλνει το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και την πανδημία..

Σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα προχωρούν σήμερα σε πολύμορφες συμβολικές παρεμβάσεις, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Οι υγειονομικοί ζητούν:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
  • Επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης, με ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμβολικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στα περισσότερα νοσοκομεία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και στα νησιά. 

Στην Αττική συμμετέχουν τα εξής νοσοκομεία: Θριάσιο, ΚΑΤ, Ευαγγελισμός, Αττικόν, η Σωτηρία, Αγία Όλγα, Γεννηματάς, ΓΝ Νίκαιας, ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, Ασκληπιείο Βούλας, Μεταξά, Τζάνειο. Στη Θεσσαλονίκη το ΑΧΕΠΑ, το Θεαγένειο, το Παπαγεωργίου, το Ιπποκράτειο, ο Άγιος Δημήτριος, το ΨΝΘ. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε Αγρίνιο, Λάρισα, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Αίγιο, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ηράκλειο, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κω, Λαμία, Λευκάδα, Λήμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Μυτιλήνη, Ναύπλιο, Ρόδο, Σάμο, Ικαρία, Τρίκαλα, Σέρρες, Χαλκίδα, Χανιά, Τρίπολη, Χίο.

Σκοπός της συμβολικής κινητοποίησης είναι «να ακουστεί η πραγματική και όχι η μισή αλήθεια, όπως φιλτράρεται μέσα από τα κυβερνητικά επιτελεία», έχει δηλώσει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου.

«Θέλουμε να μη χάσει κανένας τη μάχη για τη ζωή του ενώ θα μπορούσε να έχει σωθεί» τόνιζε στη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας, την Τετάρτη (01/04/2020). Σύμφωνα με την ίδια, 210 κρεβάτια ΜΕΘ διατίθενται σε αυτήν τη φάση για ασθενείς του Covid-19 και τα 90 καλύπτονται ήδη από διασωληνωμένους ασθενείς.

Για τις ελλείψεις σε προσωπικό επισήμανε πως πριν από την πανδημία υπήρχαν 30.000 κενές οργανικές θέσεις και σήμερα προβάλλεται ως «λύση» από την κυβέρνηση η πρόσληψη μόλις 4.000 γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως και η μετακίνηση προσωπικού από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ουσιαστικά την οδηγεί σε αποψίλωση.

Η ΟΕΝΓΕ, από την πλευρά της, απαιτεί τον άμεσο διορισμό σε μόνιμες θέσεις όλων όσοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις περίπου 900 θέσεις μόνιμων νοσοκομειακών γιατρών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν.

Ειδική αναφορά έκανε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και στις ελλείψεις στην προστασία του υγειονομικού προσωπικού, σε ιατρικό υλικό, καθώς και στην ανυπαρξία μέτρων φροντίδας και παρακολούθησης μέχρι σήμερα, τόσο για τους ασθενείς με κορονοϊό, που η κυβέρνηση τους καλεί να μείνουν σπίτι.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​