To Ripper Street δεν ψάχνει τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη
- Κατηγορία Νέα
Όσο σκεφτόμουν τι θα έγραφα για αυτή την σειρά, έψαχνα να βρω τι την κάνει να ξεχωρίζει. Τελικά το μυαλό μου πήγαινε περισσότερο στις ομοιότητες με άλλες σειρές, οι οποίες δεν σταμάταγαν να έρχονται στο μυαλό μου. Οπότε έτσι θα στο περιγράψω. Το Ripper Street είναι κάτι ανάμεσα σε CSI και Elementary στις αυτοτελείς υποθέσεις, με ατμόσφαιρα Γκαΐριτσικού Sherlock Holmes, λίγο αλητεία από Peaky Blinders και πεταμένα σαν τσόντες (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης) σκηνές από The Knick. Βάλ’ τα αυτά όλα μαζί και έχεις μια σειρά που ζέχνει BBC από μακριά όσο καλό μπορεί να είναι αυτό.
Κάπου εκεί ακούστηκε μια φωνή από το πίσω γραφείο να ουρλιάζει “Μόνο καλό μπορεί να είναι αφού το BBC προβάλει το Top Gear. ΡΕ”. Πως να διαφωνήσεις με τέτοιο επιχείρημα.

Ας επιστρέψουμε στο Ripper Street. Για να σε βάλω στο κλίμα -αν δεν το έχεις ήδη δει- τοποθετήσου χρονικά στο 1889. Ένα χρόνο μετά από τις δολοφονίες που είχε διαπράξει ο Τζακ ο αντεροβγάλτης και είχε τρομοκρατήσει το Λονδίνο. Όταν λέμε είχε τρομοκρατήσει εννοούμε ότι τύπος, αστυνομία και πολίτες είχαν πάθει ψύχωση με αυτό και τον έβλεπαν σε κάθε συμβάν. Παππούς πέθαινε, Τζακ αντεροβγάλτης φώναζαν. Χολέρα ξέσπαγε, Τζακ αντεροβγάλτης πάλι.
Χωρίς καμία διάθεση για spoiler, η σειρά δεν έχει άμεση σχέση με τον Τζακ. Ασχολείται με αστυνομικές υποθέσεις στην H’ division του Whitechapel στο ανατολικό Λονδίνο. Τις υποθέσεις αναλαμβάνει ο Edmund Reid τον οποίο υποδύεται ο Matthew Macfadyen με τις φαβορίτες του και το ότι-πω-εγώ-θα-κάνουμε ύφος του. Ο Edmund Reid είναι πρόσωπο που υπήρχε στην πραγματικότητα και διαδέχθηκε τον detective Abberline στην υπόθεση Jack the ripper. Στην πραγματικότητα ο Edmund ήταν ένας από τους πιο προβεβλημένους αστυνομικούς της εποχής μιας και είχε πολύ “καλή” σχέση με τον τύπο της εποχής.

Όλα αυτά την Βικτωριανή εποχή που ενώ το Λονδίνο αναπτύσσεται οι ανισότητες είναι τεράστιες. Η κόντρα μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης εμφανίζεται πολλές φορές, ενώ η παρανομία κάνει αλματώδη βήματα σε τσόγο και δολοφονίες. Ανάλογα βήματα κάνει και η ιατρική η οποία πια έχει μπει στην έρευνα της αστυνομίας. Εδώ είναι που κάνει την είσοδο του ο Adam Rothenberg ο οποίος υποδύεται τον γιατρό Homer Jackson. Αμερικάνος στρατιωτικός γιατρός, ο οποίος με τις γνώσεις του ουσιαστικά γίνεται ιατροδικαστής του Reid σε κάθε υπόθεση. Εδώ θα δεις κορμιά να ανοίγουν, αίματα να τρέχουν και σάρκες να εκτίθενται. Έχει την ίδια ωμότητα στην προβολή τέτοιων σκηνών με το The Knick και μπορώ να σου πω ότι o γιατρός Homer Jackson είναι το ίδιο ψαρωτικός και μυστήριος με τον Clive Owen. Βέβαια αυτός είναι λίγο πιο hipster.

Άλλωστε οι δύο σειρές διαδραματίζονται περίπου την ίδια εποχή. Την Βικτωριανή. Παντού πλακόστρωτα και οι μετακινήσεις γίνονται με άμαξες. (αν έχεις δει Peaky Blinders εκεί είμαστε λίγο πιο μετά, εξού και τα αμάξια που οδηγούσε Thomas Shelby) Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα βαριά και σε αυτό βοηθάει από την μια η ομίχλη του ποταμιού και από την άλλη τα αυθεντικά λονδρέζικα πέτρινα κτίρια. Σε όλα αυτά συμπλήρωσε και τα κουστούμια των πρωταγωνιστών αλλά και τα τουρτένια φορέματα μαζί με τους κορσέδες των θηλυκών. Όπου απόλυτο θηλυκό της σειράς βάλε το όνομα της Σουηδής MyAnna Buring που διοικεί ένα ολόκληρο οίκο ανοχή και με το ύφος της βγάζει γούστα. Η σειρά, ειδικά στα πρώτα επεισόδια, ασχολείται πολύ με τις γυναίκες της εποχής αλλά και την απαρχή του πορνό.

O πιο macho χαρακτήρας της σειράς είναι ο βοηθός του Edmund Reid, ο αστυνόμος Bennet Drake τον οποίο υποδύεται ο Jerome Flynn. Ο τέτοιος από το Game of Thrones είναι αυτός. Εκείνος που προστάτευε τον κοντούλη και μετά μάθαινε ξιφομαχία στον να-μου-κοπει-το-χέρι-αν-πάω-με-την-αδελφή-μου Lannister. Ε και το έχασε. [Τόσος καιρός που έχει περάσει ξεχάσαμε και τα ονόματα από το GoT] O Bronn! A Μπράβο. Εδώ ο Jerome Flynn είναι το ίδιο αιμοβόρος. Παίζει ξύλο με τα χέρια, τις τρώει και τις ρίχνει ενώ αγαπάει το μότο “όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει σφαλιάρα”. Δεν σου είχε λείψει;
Αν τα βάλεις όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό με την μουσική που σου ανεβάζει την αδρεναλίνη τότε έχεις μια απο τις πιο όμορφες σειρές εποχής. Και δεν είναι μιας πολυπαιγμένης εποχής όπως αυτή της Αμερικής του 60’. Το Ripper Street ζει και αναπνέει στην Βικτωριανή εποχή και ο Edmund Reid θέλει την βοήθειά σου για να επιβάλει τον νόμο σε μία άνομη πόλη.
Παρασκήνιο: Το Ripper Street ξεκίνησε να προβάλλεται στην Αγγλία το 2012. Εκεί συμπλήρωσε δύο σεζόν και μετά το κανάλι ανακοίνωσε ότι θα κοπεί. Άβυσσος η ψυχή του BBC. Όμως ήρθε σαν από μηχανής θεός το Amazon και του έδωσε το φιλί της ζωής και άντεξε άλλη μια σεζόν. Στην Ελλάδα έχει προβληθεί η πρώτη σεζόν από το OTE Cinema. Οι επόμενες περιμένουν καρτερικά.
Το SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.



























