sedoni left all cities
sedoni right all cities

Πώς θα μπορέσεις να μείνεις συγκεντρωμένος στην εξεταστική;

Κύριο Πώς θα μπορέσεις να μείνεις συγκεντρωμένος στην εξεταστική;
Έφθασε ξανά η ώρα της εξεταστικής και ψάχνεις τρόπους για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα...

Το άγχος, η πίεση, αλλά και η τελειομανία που έχουμε οι περισσότεροι για να ολοκληρώσουμε όλη την ύλη και να μην έχουν αφήσει ούτε γωνία αδιάβαστη μας έχει κάνει να είμαστε κάπως έτσι…

Ωστόσο, δε χρειάζεται να φρικάρεις!

Και για να σε καθησυχάσουμε λίγο παραπάνω σου έχουμε βρει μερικά επιστημονικά tips για να μπορέσεις να συγκεντρωθείς στο διάβασμα κατά την περίοδο της εξεταστικής.

1. Σημειώσεις και σχεδιαγράμματα

Οι πληροφορίες που περιέχουν τα πανεπιστημιακά και επιστημονικά βιβλία, καθώς και οι σημειώσεις των καθηγητών, είναι ΑΠΕΙΡΕΣ! Για αυτό πρέπει κάπου να σημειώνεις τα πιο σημαντικά, αλλά και να βρεις τον τρόπο που συνδέονται οι πληροφορίες μεταξύ τους.

Μπορεί το γράψιμο να σου πάρει περισσότερο χρόνο και να σε κάνει να καταναλώσεις περισσότερη ενέργεια, αλλά σε βοηθάει στο να απομνημονεύεις καλύτερα και σε κάνει να συγκεντρώνεσαι περισσότερο στην πληροφορία. Πόσες φορές δεν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σκέφτεται κάτι διαφορετικό όταν, απλά, διαβάζεις την πληροφορία;

Παράλληλα, τα σχεδιαγράμματα με βελάκια, highlighters και χρώματα, θα σε βοηθήσει να κάνεις εικόνα την οποιαδήποτε πληροφορία. Οι περισσότεροι, πλέον, έχουμε μία πιο φωτογραφική μνήμη και θυμόμαστε πράγματα που βλέπουμε (σε αυτό έχουν βοηθήσει και τα social media). Οπότε, το να κάνεις εικόνα την πληροφορία θα σε βοηθήσει.

2. Βρες σημειώσεις και παλαιότερα θέματα

Ακόμα κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει στο να βγάλεις πιο γρήγορα και στοχευμένα την ύλη κάποιου μαθήματος για την εξεταστική, είναι να βρεις σημειώσεις από συμφοιτητές τους που έχουν πάει σε όλα τα μαθήματα, είτε από παλαιότερα έτη. Επίσης, ψάξε για θέματα που είχαν “πέσει” σε προηγούμενες εξεταστικές. Κάπου στην ομάδα του έτους ή της σχολής θα υπάρχουν.

Τα παλαιότερα θέματα θα σε βοηθήσουν να βρεις τι είναι αυτό που ζητάει ο καθηγητής στην εξεταστική, ποια κεφάλαια τον απασχολούν περισσότερο και αν θα πρέπει να διαβάσεις με προσοχή ακόμα και στην τελεία ή θα σε βοηθήσει περισσότερο η γενικότερη γνώση του μαθήματος. Επίσης, αλλιώς διαβάζεις για μαθήματα που είναι πολλαπλής επιλογής και αλλιώς για μαθήματα που έχουν ερωτήσεις ανάπτυξης.

Οι σημειώσεις θα σε βοηθήσουν να δεις τι έχει σημειώσει στις διαλέξεις του ο καθηγητής. Κάτι μπορεί να σου έχει ξεφύγει και να το έχει τονίσει!

3. Όταν νιώθεις πως πελαγώνεις, σταμάτα

Πολλές φορές, όταν διαβάζεις για ένα μάθημα νιώθεις να φτάνεις σε ένα σημείο που νομίζεις πως δε γνωρίζεις τίποτα και τα έχεις ξεχάσει όλα.

Μην αφήσεις το άγχος σου να σε καταβάλει! Καλύτερα είναι να κλείσεις βιβλία, σημειώσεις, τετράδια και να κάνεις κάτι άλλο που θα σε κάνει να ξεχαστείς.

Δες μία ταινία, βγες μία βόλτα, μαγείρεψε, πάρε τηλέφωνο τον bro και μίλησε για ό,τι σου έρχεται στο μυαλό. Απαγορεύεται ως θέμα η εξεταστική!

4. Να κοιμάσαι καλά

Και μία πιο επιστημονική συμβουλή.

Διάφορες έρευνες και μελέτες, όπως μία έρευνα στο UCLA με επικεφαλής τους Van Savage και Gina Poe, έχουν δείξει πως το μυαλό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου αναλύει και επεξεργάζεται πληροφορίες που έχουμε λάβει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως είχε αναφέρει η Gina Poe για τη σημασία του ύπνου:

«Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με το φαγητό. Και είναι αξιοθάυμαστο το πόσο καλά ο ύπνος ταιριάζει με τις ανάγκες του νευρικού μας συστήματος. Από μέδουσες έως πουλιά και φάλαινες, όλοι κοιμούνται. Ενώ κοιμόμαστε, οι εγκέφαλοί μας δεν ξεκουράζονται»

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​