sedoni left all cities
sedoni right all cities

Πανελλήνιες 2023: Τι σπουδές πρέπει να κάνω για να γίνω εγκληματολόγος;

Κύριο Πανελλήνιες 2023: Τι σπουδές πρέπει να κάνω για να γίνω εγκληματολόγος;
Πανελλήνιες 2023: Τι είναι η εγκληματολογία και τι σπουδές πρέπει να κάνεις για να ασχοληθείς με το επάγγελμα; Πού μπορείς να εργαστείς με σπουδές στο συγκεκριμένο αντικείμενο; 

Ας τα πάρουμε από την αρχή…

Τι είναι η εγκληματολογία;

  • Εγκληματολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την καταγραφή και τη μελέτη της εγκληματικότητας, τη διερεύνηση των μορφών και των παραγόντων εκδήλωσης εγκληματικών πράξεων, καθώς και με την ανάλυση των τάσεων της σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής.
  • Η Εγκληματολογία αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυσύνθετο επιστημονικό κλάδο γνώσης, στον οποίο συνεισφέρουν η Κοινωνιολογία, η Ψυχολογία, η Ψυχιατρική, η Ανθρωπολογία, η Στατιστική, η Νομική και η Βιολογία.

Τι κάνει, λοιπόν, ένας εγκληματολόγος;

  • Μελετά το έγκλημα ως ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο και διερευνά τα αίτια, τις συνέπειες και τους τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισής του.
  • Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αμιγώς σπουδές που σε οδηγούν απευθείας στο επάγγελμα του εγκληματολόγου. To πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου περιλαμβάνει μαθήματα εγκληματολογίας, ενώ φυσικά υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης στο συγκεκριμένο πεδίο, το οποίο μπορούν να ολοκληρώσουν απόφοιτοι κοινωνιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, ψυχολογίας, κοινωνικής εργασίας, νομικής κ.α.
  • Σημαντικό: Αν τελειώνεις τώρα το Λύκειο και σε ενδιαφέρει η εγκληματολογία, πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς αν σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις ένα από τα αντικείμενα όπως: κοινωνιολογία, ψυχολογία, βιολογία, χημεία ή πληροφορική και στη συνέχεια αν θα ήθελες να εξειδικευτείς και να ακολουθήσεις τα βήματα ενός εγκληματολόγου.

Δηλαδή, δεν θα εξιχνιάσω ένα έγκλημα όπως βλέπω σε τηλεοπτικές σειρές τύπου CSI

Όχι. Στην Ελλάδα, όσον αφορά την αστυνομική έρευνα για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος, την αναλαμβάνει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, στην οποία εργάζονται αστυνομικοί, αξιωματικοί, αλλά και επιστήμονες, βοηθητικοί και υποστηρικτικοί υπάλληλοι.

 

Επομένως, εκτός από εκπαιδευμένους αστυνομικούς, στην εγκληματολογική υπηρεσία προσλαμβάνονται με ειδική προκήρυξη και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως: βιολόγοι, φυσικοί, βιοχημικοί, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί και προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πού μπορείς, όμως, να εργαστείς αν σπουδάσεις εγκληματολογία;

 
  • Ως εξειδικευμένος επιστήμονας και σύμβουλος σε κρατικές, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης,
  • Στην Αστυνομία,
  • Σε σωφρονιστικά ιδρύματα
  • Σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες είτε του κράτους, των δήμων, αλλά και ιδιωτικών φορέων,
  • Ως ερευνητής για κυβερνητικές υπηρεσίες ή ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα εν λόγω θέματα, όπως μέτρηση και ανάλυση της εγκληματικότητας, προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων ειδών εγκληματικότητας, κτλ.

Επομένως, αν τελειώνεις το Λύκειο πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς αν σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις ένα από τα παραπάνω αντικείμενα, όπως κοινωνιολογία, ψυχολογία, βιολογία, χημεία ή πληροφορική και στη συνέχεια αν θα ήθελες να εξειδικευτείς και να ακολουθήσεις τα βήματα ενός εγκληματολόγου.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​