«Φάμπρικα» οι έτοιμες μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες επί πληρωμή - «Ανεξέλεγκτο φαινόμενο»
- Γράφτηκε από τον SpoudaZO Team
- Κατηγορία Φοιτητικά Νέα
Στο «μικροσκόπιο» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται υποθέσεις ανάληψης επί πληρωμή και εξ ολοκλήρου συγγραφής εργασιών (μεταπτυχιακών και διδακτορικών) για λογαριασμό τρίτων.
Ειδικότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημειώνει ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνδράμει τις αρμόδιες Αρχές στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων. Υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη λογισμικών που δύνανται να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λόγου και ειδικότερα των επονομαζόμενων chat bots (όπως το ChatGPT), που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κατά την τρέχουσα περίοδο, δημιουργεί προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επιπτώσεις της χρήσης τους εκτείνονται σε διάφορους τομείς όπως τα πνευματικά δικαιώματα του παραγόμενου κειμένου, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελληνική Αστυνομία, σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δύναται να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια καταπολέμησης των όποιων τυχόν αναφυόμενων φαινομένων παράνομης δράσης, μέσω της ΔΙ.Δ.Η.Ε., εντός του πλαισίου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της.
«Ανεξέλεγκτο το ντροπιαστικό φαινόμενο των δεκάδων εταιριών που φτιάχνουν έτοιμες μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές»
Η έγγραφη απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ότι έχει καταστεί «ανεξέλεγκτο το ντροπιαστικό φαινόμενο των δεκάδων εταιριών που φτιάχνουν «έτοιμες» μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές».
Οι καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ κατατέθηκαν, με τη μορφή αναφοράς, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και Μερόπη Τζούφη. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος έχει επισημάνει ότι η μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων στους πίνακες του ΑΣΕΠ γιγάντωσε στη χώρα το ντροπιαστικό φαινόμενο της συγγραφής διατριβών, τόσο για μεταπτυχιακά όσο και για διδακτορικά, από εταιρείες που πλασάρονται ως δήθεν «συμβουλευτικές», αλλά επί της ουσίας συγγράφουν, από την αρχή μέχρι το τέλος, τις εργασίες των «πονηρών» πελατών.
Επιπλέον, η ΟΙΕΛΕ έχει καταγγείλει ότι ο πολλαπλασιασμός των εταιρειών που ειδικεύονται στην συγγραφή διατριβών, κατά παραγγελία, και η ανάπτυξη νέων λογισμικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λόγου, όπως το ChatGPT, γεννούν μεγάλες προκλήσεις και θα δημιουργήσουν νέες εστίες ανομίας, δύσκολα αντιμετωπίσιμες, που απαιτούν συστηματική δουλειά από τις εποπτικές αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΙΕΛΕ έχει ζητήσει την συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας που θα ασχοληθεί με τη χαρτογράφηση του χώρου και την εκκίνηση αντιμετώπισης του φαινομένου.
«2.000 άνθρωποι εργάζονται στην Υγεία με πτυχία-μαϊμού από 17 ιδιωτικά λύκεια που έκλεισε η Μαριέττα Γιαννάκου»
Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, «μεγαλύτερη απόδειξη του γεγονότος της απέραντης νοθείας, με σκοπό την εύρεση εργασίας στο δημόσιο τομέα, είναι ότι ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που επιβάλλει την επανεξέταση κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών, «υπηρετούν» στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας σχεδόν 2.000 άνθρωποι που έλαβαν πτυχία-μαϊμού από 17 ιδιωτικά λύκεια στα οποία έβαλε λουκέτο μια γενναία υπουργός, η Μαριέττα Γιαννάκου, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ».
«Φαστ φουντ» διατριβές
«Δεκάδες εταιρείες "παραγωγής" διατριβών διαφημίζονται ανενόχλητα στο διαδίκτυο», αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και σημειώνει: «Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά στη χώρα όπου βασιλεύει η ασυδοσία, οι πραματευτές ανενόχλητοι διαφημίζουν το "εμπόρευμα". Πάντοτε υπήρχαν άνθρωποι που έναντι αμοιβής έγραφαν διατριβές, όμως η δημιουργία μιας "αγοράς" παραγωγής "έτοιμων" εργασιών αναπτύχθηκε έντονα την περίοδο της πανδημίας. Πλέον, αν πληκτρολογήσεις στο Google τις φράσεις "φοιτητικές εργασίες επί πληρωμή" ή "εταιρείες για διατριβή", θα προκύψουν εκατοντάδες αποτελέσματα με τις "υπηρεσίες" να περιγράφονται αδρά και …ευγενικά: "Συμβάλλουμε στην επιτυχή υποστήριξη της πτυχιακής εργασίας", "με συνέπεια στις προθεσμίες", "υποστήριξη μέχρι την ολοκλήρωση της προσπάθειας". Η επίσημη δικαιολογία λειτουργίας των εκπροσώπων του παραεμπορίου των εργασιών είναι η δήθεν συμβουλευτική υποστήριξη. Όλοι γνωρίζουν, φυσικά, πως άνεργοι κάτοχοι μεταπτυχιακών σπουδών επιστρατεύονται και συγγράφουν από την αρχή μέχρι το τέλος τις διατριβές των… επιτήδειων. Το κοστολόγιο, βάσει όσων μας αναφέρθηκαν από ανώνυμους καταγγέλλοντες, μπορεί να ξεκινήσει από τα 100 ευρώ για μια μικρή εργασία και να φτάσει το τετραψήφιο νούμερο για μια απαιτητική διδακτορική διατριβή».
Το φαινόμενο της βιομηχανίας πτυχιακών εργασιών έχει μεγάλη ανάπτυξη στο εξωτερικό. Με βάση πρόσφατα στοιχεία στις ΗΠΑ το ποσοστό των φοιτητών που συλλαμβάνονται να «κλέβουν» έχει οκταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα Πανεπιστήμια και η πολιτεία με τη βοήθεια ειδικευμένων εταιρειών και σύγχρονων λογισμικών «ανιχνεύουν» μεγάλο τμήμα των «φαστ φουντ» διατριβών και στέλνουν στη Δικαιοσύνη τους «παραγωγούς» και τους αντιγραφείς. Επιπλέον, και κυρίως λόγω της χαμηλής αναλογίας καθηγητών-φοιτητών, υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα εξέτασης που δίνουν τη δυνατότητα στον διδάσκοντα να αντιληφθεί, εάν ο φοιτητής έγραψε ο ίδιος τη διατριβή του.
Όπως, όμως, τονίζει η ΟΙΕΛΕ, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα και είναι άγνωστο, εάν έστω και μια εταιρεία από αυτές που ελεύθερα διαφημίζουν παραβατικές δραστηριότητες, έχει ελεγχθεί ή έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Όπως εξάλλου σημειώνουν υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές που έχουν επιστρατεύσει ειδικά λογισμικά (όπως το πρόγραμμα Turnitin) για να εντοπίζουν την παρανομία, αλλά αυτές είναι λίγες.

SpoudaZO Team
Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους
Σχετικά Άρθρα
-
Σπουδές Πληροφορικής: Εισάγονται κάθε χρόνο 8-9.000, αποφοιτούν οι μισοί
-
Πανελλήνιες 2023: «Πρεμιέρα» για τα ΓΕΛ με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
-
Πανελλήνιες 2023: Την Παρασκευή ξεκινούν στα ΓΕΛ - Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
-
Πανελλήνιες 2023: Οι απαντήσεις στα θέματα των Νέων Ελληνικών ΕΠΑΛ
-
ΠΑΤΡΑ: Πάνω από 20.000 «αιώνιοι» φοιτητές του Πανεπιστημίου κινδυνεύουν με διαγραφή μέχρι το 2025
Τελευταία άρθρα από τον/την SpoudaZO Team
- Σπουδές Πληροφορικής: Εισάγονται κάθε χρόνο 8-9.000, αποφοιτούν οι μισοί
- Πανελλήνιες 2023: «Πρεμιέρα» για τα ΓΕΛ με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
- Πανελλήνιες 2023: Την Παρασκευή ξεκινούν στα ΓΕΛ - Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
- Πανελλήνιες 2023: Οι απαντήσεις στα θέματα των Νέων Ελληνικών ΕΠΑΛ
- ΠΑΤΡΑ: Πάνω από 20.000 «αιώνιοι» φοιτητές του Πανεπιστημίου κινδυνεύουν με διαγραφή μέχρι το 2025
Το SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.