sedoni left all cities
sedoni right all cities

Εξετάζουν είσοδο των φοιτητών στα Παν/μια με κάρτα

Κύριο Εξετάζουν είσοδο των φοιτητών στα Παν/μια με κάρτα

Έχετε χαθεί κι εσείς κάπου με τις αλλαγές που θέλει να φέρει η νέα κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, έτσι; Ωραία λοιπόν, γιατί κι εμείς στην ίδια περίπου φάση βρισκόμαστε. 

 

Και μάλλον θα παραμείνουμε σ’ αυτήν για λίγο ακόμα, γιατί μετά το αλαλούμ που προκάλεσε το «ν+2», το οποίο εξετάζεται να γίνει «2ν» ή «ν+3» και οι διάφορες μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να γίνουν και οι οποίες βρίσκουν αντίθετους τόσο φοιτητές όσο και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, έρχεται νέο χτύπημα από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι καταλήψεις και τα βίαια περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα πανεπιστήμια οδήγησαν το Υπουργείο στην απόφαση η είσοδος των φοιτητών να γίνεται με κάρτα.

Αν σας θυμίζει κάτι η εν λόγω αλλαγή, είναι επειδή κάναμε λόγο γι’ αυτήν πριν λίγους μήνες, αλλά αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το ΑΠΘ. Λόγω των αναταραχών που αντιμετώπιζε το πανεπιστήμιο, αποφασίστηκε να ληφθούν ορισμένα μέτρα, όπως επίσης και το κλείσιμο θυρών σε συγκεκριμένες ώρες.

 Η συγκεκριμένη πρόταση λοιπόν ξαναβγαίνει στην επιφάνεια, αυτή τη φορά όμως, αφορά όλα τα ΑΕΙ της χώρας. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο της εισόδου στα πανεπιστήμια με τη χρήση κάρτας, ωστόσο θέτει ως προϋπόθεση το να λάβουν σχετική πρωτοβουλία για το θέμα οι διοικήσεις των ανώτατων Ιδρυμάτων. Η σύνταξη του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα παρουσιαστεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Το πιθανότερο σενάριο αρχικής εφαρμογής ωστόσο παίζει σε μικρά πανεπιστήμια, καθώς η καθολική ισχύ σε ιδρύματα με περισσότερους φοιτητές αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες. 

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, αναφέρει για το γεγονός: «Με τη σωστή φύλαξη των εισόδων των πανεπιστημιακών χώρων μπορούμε να περιφρουρήσουμε την είσοδο παραβατικών στοιχείων.» 

Ενώ προσθέτει πως:

Η κάρτα εισόδου είναι αλήθεια ότι προϋποθέτει την πλήρη φύλαξη του πανεπιστημιακού campus γύρω γύρω, κάτι που δεν είναι τόσο στην κουλτούρα μας ως χώρας και χρειάζεται διαδικασίες που το πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​