sedoni left all cities
sedoni right all cities

Πανελλήνιες: Τα τμήματα που ενδέχεται να μείνουν χωρίς εισακτέους με την εφαρμογή της ΕΒΕ!

Κύριο Πανελλήνιες: Τα τμήματα που ενδέχεται να μείνουν χωρίς εισακτέους με την εφαρμογή της ΕΒΕ!

Κάθε χρόνο, στα μηχανογραφικά βλέπουμε πάνω κάτω τις ίδιες Σχολές στις πρώτες προτιμήσεις, με τους υποψήφιους να επιλέγουν τα πιο γνωστά τμήματα, αφήνοντας πίσω τους εκείνα που εν τέλει καταλήγουν με πολύ χαμηλές βάσεις λόγω ελάχιστης ζήτησης και με φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει πολύ λίγα μόρια.

Έτσι, όπως αναφέρει ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ κι αναλυτής δεδομένων σχετικών με τις Πανελλαδικές, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, σε ανάλυση που έκανε για «ΤΑ ΝΕΑ», υπάρχουν 3 τμήματα που με τα περσινά δεδομένα και με τη φετινή εφαρμογή της ΕΒΕ δε θα δέχονταν κανέναν πρωτοετή18 τμήματα που θα καλωσόριζαν λιγότερο από 10 εισακτέους, καθώς και λίγο περισσότερα από 30 που θα δέχονταν κάτω των 100 εισακτέων

 

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας, όπως έχει ξεκαθαρίσει, είναι να κάνει αλλαγές στον πανεπιστημιακό χάρτη κλείνοντας ορισμένα τμήματα. Ωστόσο, υπάρχουν παραπάνω κριτήρια που θα κρίνουν αν κάποιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό ή όχι, με τον κ. Παπαδαντωνάκη να δηλώνει σχετικά: «Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η χαμηλή ζήτηση σε συγκεκριμένα τμήματα και η χαμηλή, αντίστοιχα, βάση εισαγωγής δεν τα καθιστά εξ ορισμού μη αναγκαία».

Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια:

Η απόφαση για συνέχιση ή διακοπή της λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού τμήματος πρέπει να σχετίζεται και με άλλα κριτήρια, όπως οι προσδιορισμένες ανάγκες της χώρας σε επιστημονικό προσωπικό, η ύπαρξη αντίστοιχων τμημάτων, η προσφορά ανάλογων κατευθύνσεων σε δομές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ακόμη και οι ερευνητικές επιδόσεις των τμημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρόσφατη μελέτη για τις ερευνητικές επιδόσεις 34 περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων οικονομικής κατεύθυνσης, κατατάσσει δεύτερο το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και τρίτο το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων στο Αγρίνιο. Εάν η ελάχιστη βάση εισαγωγής ίσχυε πέρσι, τότε για το δεύτερο «άριστο» σε ερευνητικές επιδόσεις τμήμα του Αγίου Νικολάου, θα είχαν εισαχθεί από τους 179 περσινούς επιτυχόντες μόνον πέντε, ενώ σε αυτό του Αγρινίου από τους 161 μόνον εννέα».

Τέλος να σημειωθεί ότι τα στοιχεία δείχνουν το 2ο, το 4ο και λιγότερο το 1ο Επιστημονικό Πεδίο να κινδυνεύουν περισσότερο από την εφαρμογή των μέτρων που θα περιορίζουν την είσοδο στα ΑΕΙ εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένα βαθμολογικά κριτήρια.

 
 
SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​