sedoni left all cities
sedoni right all cities

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί παθαίνουμε περισσότερα κρυολογήματα και γρίπη τον χειμώνα

Κύριο Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί παθαίνουμε περισσότερα κρυολογήματα και γρίπη τον χειμώνα
Η συχνότητα κρυολογήματος και γρίπης αυξάνει κατακόρυφα το χειμώνα. Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν το βιολογικό λόγο πίσω από αυτό.

Μια ψύχρα είναι στον αέρα και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό - είναι η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Είναι σαν αυτά τα ενοχλητικά μικρόβια του κρυολογήματος και της γρίπης να στροβιλίζονται με την πρώτη εμφάνιση του χειμωνιάτικου καιρού.

Όμως, τα μικρόβια είναι παρόντα όλο το χρόνο - απλά σκεφτείτε το τελευταίο σας καλοκαιρινό κρυολόγημα. Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι παθαίνουν περισσότερα κρυολογήματα, γρίπη και τώρα κορονοϊό όταν έχει ψύχρα έξω;

Σύμφωνα με το CNN επιστήμονες πίσω από μια νέα μελέτη μπορεί να έχουν βρει τον βιολογικό λόγο για τον οποίο παθαίνουμε περισσότερες αναπνευστικές ασθένειες τον χειμώνα. Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος ο κρύος αέρας βλάπτει την ανοσολογική απόκριση που λαμβάνει χώρα στη μύτη.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια βιολογική, μοριακή εξήγηση σχετικά με έναν παράγοντα της έμφυτης ανοσολογικής μας απάντησης που φαίνεται να περιορίζεται από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες», δήλωσε η ρινολόγος δρ Zara Patel, καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Η ίδια δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Στην πραγματικότητα, η μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της μύτης κατά μόλις 9 βαθμούς Φαρενάιτ (ή αλλιώς 5 βαθμούς Κελσίου) σκοτώνει σχεδόν το 50% των δισεκατομμυρίων κυττάρων που καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια στα ρουθούνια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

«Ο κρύος αέρας σχετίζεται με αυξημένη ιογενή λοίμωξη, επειδή ουσιαστικά έχετε χάσει τη μισή σας ανοσία μόνο από αυτή τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας», δήλωσε ο ρινολόγος δρ Benjamin Bleier, διευθυντής της ωτορινολαρυγγολογίας στο Massachusetts Eye and Ear και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για in vitro μελέτες, που σημαίνει ότι αν και χρησιμοποιείται ανθρώπινος ιστός στο εργαστήριο για να μελετηθεί αυτή η ανοσολογική απόκριση, δεν πρόκειται για μελέτη που πραγματοποιείται μέσα στην πραγματική μύτη κάποιου», δήλωσε η Patel. «Συχνά τα ευρήματα των in vitro μελετών επιβεβαιώνονται in vivo, αλλά όχι πάντα».

Μια σφηκοφωλιά

Για να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό, ο Bleier και η ομάδα του και ο συν-συγγραφέας Mansoor Amiji, ο οποίος προεδρεύει του τμήματος φαρμακευτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης, ξεκίνησαν ένα επιστημονικό κυνήγι.
Ένας αναπνευστικός ιός ή βακτήριο εισβάλλει στη μύτη, το κύριο σημείο εισόδου στο σώμα. Αμέσως, το μπροστινό μέρος της μύτης ανιχνεύει το μικρόβιο, πολύ πριν το πίσω μέρος της μύτης αντιληφθεί τον εισβολέα, ανακάλυψε η ομάδα.

Σε εκείνο το σημείο, τα κύτταρα που επενδύουν τη μύτη αρχίζουν αμέσως να δημιουργούν δισεκατομμύρια απλά αντίγραφα του εαυτού τους που ονομάζονται εξωκυτταρικά κυστίδια ή EV.

«Τα EV's δεν μπορούν να διαιρεθούν όπως τα κύτταρα, αλλά είναι σαν μικρές μίνι εκδοχές των κυττάρων ειδικά σχεδιασμένες για να πάνε και να σκοτώσουν αυτούς τους ιούς», δήλωσε ο Bleier. «Τα EV λειτουργούν ως δολώματα, οπότε τώρα όταν εισπνέετε έναν ιό, ο ιός κολλάει σε αυτά τα δολώματα αντί να κολλάει στα κύτταρα».

Αυτά στη συνέχεια αποβάλλονται από τα κύτταρα στη ρινική βλέννα, όπου σταματούν τα εισβάλλοντα μικρόβια πριν φτάσουν στον προορισμό τους και πολλαπλασιαστούν.

«Αυτό είναι ένα από, αν όχι το μοναδικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που φεύγει από το σώμα σας για να πάει να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους ιούς πριν εισέλθουν πραγματικά στο σώμα σας», δήλωσε ο Bleier.

Αφού δημιουργηθούν και διασκορπιστούν στις ρινικές εκκρίσεις, τα δισεκατομμύρια EV αρχίζουν να κατακλύζουν τα μικρόβια που επιτίθενται, δήλωσε ο Bleier.

«Είναι σαν να κλωτσάς μια σφηκοφωλιά, τι συμβαίνει; Μπορεί να δεις μερικές σφήκες να πετούν τριγύρω, αλλά όταν την κλωτσήσεις, όλες τους πετάνε έξω από τη φωλιά για να επιτεθούν πριν το ζώο αυτό προλάβει να μπει στην ίδια τη φωλιά», είπε. «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μαζεύει αυτούς τους εισπνεόμενους ιούς, ώστε να μην μπορέσουν ποτέ να εισέλθουν στο κύτταρο εξ αρχής».

Μεγάλη αύξηση της ανοσοποιητικής δύναμης

Όταν δέχεται επίθεση, η μύτη αυξάνει την παραγωγή εξωκυττάριων κυστιδίων κατά 160%, σύμφωνα με τη μελέτη. Υπήρχαν επιπλέον διαφορές: Τα EV είχαν πολύ περισσότερους υποδοχείς στην επιφάνειά τους από τα αρχικά κύτταρα, ενισχύοντας έτσι την ικανότητα αναχαίτισης του ιού από τα δισεκατομμύρια εξωκυτταρικά κυστίδια στη μύτη.

«Φανταστείτε τους υποδοχείς σαν μικρά χέρια που προεξέχουν και προσπαθούν να αρπάξουν τα ιικά σωματίδια καθώς τα εισπνέετε», δήλωσε ο Bleier. «Και διαπιστώσαμε ότι κάθε κυστίδιο έχει έως και 20 φορές περισσότερους υποδοχείς στην επιφάνεια, καθιστώντας τα εξαιρετικά κολλώδη».

Τα κύτταρα στο σώμα περιέχουν επίσης έναν ιικό δολοφόνο που ονομάζεται micro RNA, ο οποίος επιτίθεται στα εισβάλλοντα μικρόβια. Ωστόσο, τα EVs στη μύτη περιείχαν 13 φορές περισσότερες αλληλουχίες micro RNA από ό,τι τα φυσιολογικά κύτταρα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Έτσι, η μύτη έρχεται στη μάχη οπλισμένη με κάποιες επιπλέον υπερδυνάμεις. Τι συμβαίνει όμως με αυτά τα πλεονεκτήματα όταν χτυπάει το κρύο;

Για να το ανακαλύψουν, ο Bleier και η ομάδα του εξέθεσαν τέσσερις συμμετέχοντες στη μελέτη σε 15 λεπτά θερμοκρασίας 40 βαθμών Φαρενχάιτ (4,4 βαθμών Κελσίου) και στη συνέχεια μέτρησαν τις συνθήκες στο εσωτερικό των ρινικών τους κοιλοτήτων.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι όταν εκτίθεστε σε κρύο αέρα, η θερμοκρασία στη μύτη σας μπορεί να πέσει έως και 9 βαθμούς Φαρενάιτ. Και αυτό είναι αρκετό για να εξουδετερώσει ουσιαστικά και τα τρία αυτά πλεονεκτήματα του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει η μύτη», δήλωσε ο Bleier.

Στην πραγματικότητα, αυτό το μικρό κομμάτι ψύχους στην άκρη της μύτης ήταν αρκετό για να βγάλει σχεδόν το 42% των εξωκυτταρικών κυστιδίων από τη μάχη, δήλωσε ο Bleier.

«Ομοίως, έχετε σχεδόν τη μισή ποσότητα αυτών των δολοφονικών μικρο-RNA μέσα σε κάθε κυστίδιο και μπορείτε να έχετε έως και 70% μείωση του αριθμού των υποδοχέων σε κάθε κυστίδιο, καθιστώντας τα πολύ λιγότερο κολλώδη», είπε.

Τι σημαίνει αυτό για την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τον κορονοϊό; Μειώνει στο μισό την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, δήλωσε ο Bleier.

Δεν χρειάζεται να φοράτε «κάλτσα μύτης»

Όπως αποδεικνύεται, η πανδημία μας έδωσε ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τον ψυχρό αέρα και να διατηρήσουμε την ανοσία μας σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε ο Bleier.
«Οι μάσκες όχι μόνο σας προστατεύουν από την άμεση εισπνοή των ιών, αλλά είναι επίσης σαν να φοράτε ένα πουλόβερ στη μύτη σας», είπε.

Η Patel συμφώνησε: «Όσο πιο ζεστό μπορείτε να διατηρήσετε το ενδορινικό περιβάλλον, τόσο καλύτερα θα μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο έμφυτος αμυντικός μηχανισμός του ανοσοποιητικού συστήματος. Ίσως ένας ακόμη λόγος για να φοράτε μάσκες!».

Στο μέλλον, ο Bleier αναμένει την ανάπτυξη τοπικών ρινικών φαρμάκων που θα βασίζονται σε αυτή την επιστημονική αποκάλυψη. Αυτά τα νέα φαρμακευτικά προϊόντα «ουσιαστικά θα ξεγελούν τη μύτη ώστε να νομίζει ότι μόλις είδε έναν ιό», είπε.

«Έχοντας αυτή την έκθεση, θα έχετε όλες αυτές τις επιπλέον σφήκες που πετάνε γύρω σας στους βλεννογόνους σας και θα σας προστατεύουν», πρόσθεσε.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία άρθρα από τον/την SpoudaZO Team

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​