sedoni left all cities
sedoni right all cities

ChatGPT, GPTZero και τεχνητή νοημοσύνη

Κύριο ChatGPT, GPTZero και τεχνητή νοημοσύνη

Η χρήση του αλγόριθμου ChatGPT από τους φοιτητές ήταν εξαιρετικά γρήγορη, καθώς τον χρησιμοποιούσαν για να τους συντάσσει τις πανεπιστημιακές εργασίες τους. Η ποιότητα της “γραφής” και της ανάλυσης της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί τόσο καλή εργασία που πολλοί καθηγητές κατέληξαν γρήγορα στο συμπέρασμα ότι η εργασία που υποτίθεται ότι έκανε ο φοιτητής, ήταν πολύ ικανοποιητική.

O αλγόριθμος GPTZero, είναι ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί ως «ντεντέκτιβ» καθώς είναι ικανός να αξιολογήσει την πιθανότητα μια σχολική εργασία ή οπουδήποτε κείμενο, να μην έχει δημιουργηθεί από τον φοιτητή, αλλά από κάποιο άλλο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, το LaMDA της Google, ο Claude του Anthropic και άλλοι.
Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι μία από τις βασικές νέες τεχνολογίες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον τρέχοντα αιώνα. Μαζί με τις τεχνολογίες των νέων υλικών, την βιοτεχνολογία και την τρισδιάστατη εκτύπωση θα διαμορφώσουν νέους κλάδους επιχειρήσεων που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα και θα προκαλέσουν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να τις υιοθετήσουν εάν θέλουν να επιβιώσουν.
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ήδη εφαρμόζεται σε καθημερινές μας λειτουργίες. Ο οργανισμός OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, την 1η Δεκεμβρίου 2022. Η ταχύτητα υιοθέτησης του ήταν θεαματική. Το ChatGPT είναι ένα από τους πιο παραγωγικούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Μπορεί να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις και να γράψει δοκίμια για οποιοδήποτε θέμα. Μπορεί επίσης να συγκρίνει και να αντιπαραβάλλει διαφορετικές φιλοσοφίες και απόψεις. Μπορεί ακόμη και να γράψει κώδικα λογισμικού κατόπιν εντολής.
Ο OpenAI έκανε το ChatGPT διαθέσιμο στο κοινό μέσω του διαδικτύου. Τώρα, φαίνεται ότι κάνει ακριβώς αυτό που όλοι υποψιαζόταν ότι θα γίνει. Το OpenAI επιδιώκει να ανοίξει το ChatGPT στη μαζική καταναλωτική αγορά. Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές δυνατότητες που το OpenAI ενσωματώνει στην εφαρμογή. Για παράδειγμα, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ιστορικό αναζήτησης οποιασδήποτε επικοινωνίας που είχαν ποτέ με το ChatGPT. Αυτό θα διευκολύνει τους χρήστες να επιστρέψουν και να βρουν προηγούμενους διάλογους και πληροφορίες.
Ο αλγόριθμος ChatGPT έρχεται να υποκαταστήσει τον τρόπο που δουλεύει η μηχανή αναζήτησης της google με αποτέλεσμα αυτή να έχει αναστατωθεί. Αντί να βρει μια λέξη ή μια πρόταση, ανοίγει διάλογο μαζί σου και «γράφει» ολόκληρο δοκίμιο σε πολύ λίγα λεπτά. Ήδη χρησιμοποιείται ευρέως από μαθητές φοιτητές για τις εργασίες τους. Η ταχύτητα με την οποία τα πανεπιστήμια αντιδράσανε ήταν εκπληκτική. Στην Αμερική ήδη απαγορεύτηκε η χρήση του ChatGPT από πολλά πανεπιστήμια. Πρόσφατα, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον δημιούργησε τον αλγόριθμο GPTZero, ο οποίος ανακαλύπτει εάν μια σχολική εργασία έγινε με τεχνητή νοημοσύνη. Ήδη υιοθετείτε ευρέως από πολλά πανεπιστήμια για την ανακάλυψη εργασιών που γράφηκαν από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.
Πρόσφατα εμφανίστηκε και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AGI), η οποία αναφέρεται σε τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να παράγει περιεχόμενο, εικόνες, ακόμη και κώδικα λογισμικού κατόπιν εντολής. Το GPT-3, το ChatGPT, το Stable Diffusion, το Google, το Meta, το Midjourney και το DALL-E του OpenAI είναι όλα εξαιρετικά παραδείγματα.
Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε αν έχουμε να κάνουμε με τεχνητή νοημοσύνη ή άνθρωπο στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, όταν πρόκειται για online συνομιλίες. Η Lil Miquela είναι μια εικονική επηρεάζουσα (influencer) που υπάρχει μόνο διαδικτυακά, με πάνω από 3 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram που μπορεί να διαφημίσει οτιδήποτε. Οι αλγόριθμοι γενετικής τεχνίτης νοημοσύνης θα μπορούν να παράγουν απεριόριστο όγκο περιεχομένου με τη «φωνή» της Lil Miquela. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να κάνει αναρτήσεις στο Instagram όλη μέρα, κάθε μέρα. Μπορεί να παράγει τόσο περιεχόμενο, σε σχεδόν απεριόριστο αριθμό, όσο χρειάζεται η αγορά. Οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.
Δημιουργούνται τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τώρα που η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι ευρέως διαθέσιμη, οποιοσδήποτε με σχετική εμπειρία μπορεί να αναπτύξει τέτοιες ευκαιρίες. Και όποιος μπορεί να αποκτήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους θα μπορεί να κερδίσει σημαντικά χρήματα από τα έσοδα από διαφημίσεις και από την προώθηση προϊόντων.

Τα εργαλεία του OpenAI, μιας εταιρίας ανάπτυξης αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη πελατών, έρευνα και ανάλυση, ταξινόμηση δεδομένων και για πολλά άλλα πολύπλοκα προβλήματα που είναι δαπανηρά και χρονοβόρα για να λυθούν με τη χρήση ανθρώπινης εργασίας. Αλλά με την τεχνητή νοημοσύνη, αυτά τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν σε λίγα λεπτά ή μερικές φορές ακόμη και σε δευτερόλεπτα.
Υπάρχουν ερώτηματα σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αυτών των αλγορίθμων. Δεν γνωρίζουμε τι έχουν μέσα τους και εάν περιέχουν υλικό και δεδομένα που προστατεύωνται από πνευματικά δικαιώματα. Οι περισσότερα αλγόριθμοι γενετικής τεχνικής νοημοσύνης δεν δημοσιεύουν τα δεδομένα που εκπαιδεύονται, έτσι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχουν. Μόνο ο αλγόριθμος του Stable Diffusion, ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση, όπου όλα τα δεδομένα του είναι ανοιχτά και διαθέσιμα για να τα δουν και να το χρησιμοποιήσουν όλοι. Μπορεί όμως να αντιμετωπίσει νομικές επιπλοκές εάν τα δεδομένα που εκπαιδεύεται δεν είναι ιδιοκτησίας του.

Οι όροι της συνεργασίας του OpenAI με την Microsoft, τραβούν την προσοχή, δεδομένου ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AGI) είναι ό,τι πιο σύγχρονο συμβαίνει στον κλάδο αυτή τη στιγμή. Η υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης του OpenAI στο ευρύ φάσμα των προϊόντων του Microsoft Office είναι μια ευφυή στρατηγική που κάνει η Microsoft που θα επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της.
Με μια πρόσφατη συμφωνία, η Microsoft Azure θα έχει πρόσβαση σε όλα όσα έχει διαθέσει στην αγορά ο OpenAI: GPT-3, ChatGPT, DALL-E 2, ακόμη και Codex. Η Microsoft είχε ήδη ενσωματώσει τα εργαλεία του OpenAI στο Azure. Μέχρι τώρα, οι αλγόριθμοι λειτουργούσαν δοκιμαστικά. Οι περισσότεροι πελάτες του Azure δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Τώρα οι πύλες είναι ανοιχτές. Η Microsoft καθιστά την τεχνολογία του OpenAI ευρέως διαθέσιμη σε οποιονδήποτε επιθυμεί να πληρώσει για τις υπηρεσίες cloud Azure. Αυτό δίνει στη Microsoft ένα απίστευτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές όσο και για τις Υπηρεσίες Cloud.
Οι περισσότερες καινοτομίες του παρελθόντος ανακούφιζαν τον άνθρωπο από την σωματική κούραση. Ήρθε η ώρα της ανακούφισης και από την πνευματική κούραση με σεβασμό στην ανθρώπινη ηθική.

*Ο Γιώργος Ατσαλάκης
είναι οικονομολόγος,
αναπληρωτής καθηγητής
Πολυτεχνείου
Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης
Δεδομένων και Πρόβλεψης

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​