sedoni left all cities
sedoni right all cities

Ξεχάστε το IQ και το EQ- Το XQ είναι το μέτρο για τη νοημοσύνη

Κύριο Ξεχάστε το IQ και το EQ- Το XQ είναι το μέτρο για τη νοημοσύνη

Στην αρχή ήταν ο Δείκτης Νοημοσύνης (IQ) και μετά ο Δείκτης Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ), ο οποίος από πολλούς κρίθηκε ως πιο επαρκής για ένα επιτυχημένο μέλλον. Τώρα υπάρχει ένας νέος τρόπος πρόβλεψης της επιτυχίας: Ο δείκτης XQ ή αλλιώς ο Δείκτης Βιωματικής Νοημοσύνης (experiential intelligence)

Αντί λοιπόν για τα τεστ εξυπνάδας ή τις ικανότητες για ενσυναίσθηση, η βιωματική νοημοσύνη είναι ένα μέτρο του πώς οι εμπειρίες της ζωής σας έχουν διαμορφώσει τον τρόπο που σκέφτεστε, τι γνωρίζετε και πώς χρησιμοποιείτε αυτή τη γνώση.

«[Είναι] ο συνδυασμός νοοτροπιών, ικανοτήτων και τεχνογνωσίας που αποκτήσατε από τις προηγούμενες εμπειρίες σας» , λέει στο CNBC ο Soren Kaplan, συγγραφέας του βιβλίου «Experiential Intelligence: Harness the Power of Experience for Personal and Business Breakthroughs» . (Βιωματική νοημοσύνη: Αξιοποιήστε τη δύναμη της εμπειρίας για προσωπικές και επιχειρηματικές επιτυχίες).

Μετρώντας την επιτυχία

Ενώ το βιβλίο του Kaplan κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος ο όρος δεν είναι νέος: Ένας ψυχολόγος ονόματι Robert Sternberg πρότεινε την ιδέα πριν από δεκαετίες.
Αλλά με την άνοδο της δημοτικότητας του EQ τα τελευταία χρόνια, ο Kaplan – συνεργάτης ερευνητής στο Marshall Business School του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια – λέει ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να εξετάζουμε το XQ μαζί με άλλα τεστ νοημοσύνης που υποτίθεται ότι μετρούν την επιτυχία.

Ειδικά με την άνοδο των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT που είναι έτοιμα να «εμπορευματοποιήσουν το περιεχόμενο του μυαλού σας», οι άνθρωποι χρειάζονται πιο ποικίλους τρόπους για να αναλύσουν την έννοια της νοημοσύνης, προσθέτει: «Όταν συμβεί αυτό… τι μένει; Είναι οι εμπειρίες μας».

Και ενώ μπορείτε να εργαστείτε για να βελτιώσετε το EQ σας, για παράδειγμα, δεν χρειάζεστε εκπαίδευση για να αρχίσετε να εφαρμόζετε τη βιωματική νοημοσύνη στη ζωή σας.
«Όλοι έχουν βιωματική νοημοσύνη», λέει ο Kaplan. «Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο το οποίο πρέπει να μάθετε. Είναι κρυμμένο σε κοινή θέα».

Πώς να μετρήσετε τη βιωματική σας νοημοσύνη

Σε αντίθεση με άλλα τεστ προσωπικότητας ή νοημοσύνης, δεν μπορείτε να πάρετε μια συγκεκριμένη «βαθμολογία» XQ. Αλλά μπορείτε ακόμα να το μετρήσετε απτά, κάτι που σας βοηθά να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε για να χτίσετε την επιτυχία, λέει ο Kaplan.

  • Ξεκινήστε τραβώντας ένα στιγμιότυπο από τις πιο εντυπωσιακές εμπειρίες σας μέχρι τώρα.
  • Σκεφτείτε ξανά ένα σημαντικό γεγονός της ζωής που εξακολουθεί να είναι ζωντανά μαζί σας – όπως αν κυκλοφορούσατε πολύ ως παιδί, και θυμηθείτε ξεκάθαρα αυτό το αίσθημα αστάθειας.
  • Στη συνέχεια, σκεφτείτε τις πεποιθήσεις που μπορεί να έχετε εσωτερικεύσει από αυτή την εμπειρία. Ίσως δυσκολεύεστε να αφοσιωθείτε σε νέα άτομα ή μέρη, γνωρίζοντας πόσο τακτικά άλλαζαν αυτά τα πράγματα στο παρελθόν.
  • Είναι εντάξει αν δεν έχετε επίγνωση αυτών των πεποιθήσεων, σημειώνει ο Kaplan: Απλώς προσπαθείτε να κάνετε μια απογραφή.

Στη συνέχεια, ακόμα κι αν η πεποίθηση φαίνεται αρνητική, σκεφτείτε ποιες θετικές ικανότητες έχετε αναπτύξει ως αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν δυσκολεύεστε να αφοσιωθείτε σε νέες εμπειρίες, μπορεί στην πραγματικότητα να είστε πιο προσαρμοστικοί από τους άλλους.

Αυτό το τελικό πακέτο είναι ένα μέτρο του XQ σας – και μια πιθανή γραμμή που μπορείτε να προσθέσετε στο βιογραφικό ή τη συνοδευτική επιστολή σας, λέει ο Kaplan.

Πώς το XQ μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε εξαιρετικά επιτυχημένοι

Η μέτρηση της βιωματικής σας νοημοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτογνωσία , ένα βασικό χαρακτηριστικό τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στη οικοδόμηση σχέσεων. Σας κάνει επίσης καλύτερο να περιγράφετε τα δυνατά σας σημεία σε άλλους – συμπεριλαμβανομένων των αφεντικών ή των πιθανών εργοδοτών.

«Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν αρχίσουμε όλοι να βλέπουμε αυτό που ήδη υπάρχει με διαφορετικό τρόπο», λέει ο Kaplan.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​