sedoni left all cities
sedoni right all cities

Neuralink: Κάνουν ουρές για να εμφυτεύουν ένα τσιπ στον εγκέφαλο

Κύριο Neuralink: Κάνουν ουρές για να εμφυτεύουν ένα τσιπ στον εγκέφαλο

Σε ένα τολμηρό άλμα προς το μέλλον της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή, η start up βιοτεχνολογίας του Ίλον Μασκ, Neuralink, είναι έτοιμη πλέον να μεταφέρει την πρωτοποριακή και αμφιλεγόμενη τεχνολογία της από το εργαστήριο στη ζωή. Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής περιόδου, που ονομάζεται PRIME, η εταιρεία (αφού έλαβε τη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ) ξεκίνησε τη στρατολόγηση ανθρώπων, προκειμένου να ελέγξει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα ενός εμφυτεύματος διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ασθενείς με παράλυση να ανακτήσουν τον έλεγχο των κινήσεών τους.

Και η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι τεράστια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες είναι οι εθελοντές που είναι διατεθειμένοι να αφαιρέσουν ένα κομμάτι από το κρανίο τους, ώστε ένα μεγάλο ρομπότ να εισάγει μια σειρά από ηλεκτρόδια και εξαιρετικά λεπτά καλώδια στον εγκέφαλό του.

Το τσιπ, που θα εγκατασταθεί από ένα ρομπότ, θα τοποθετηθεί στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης. Στη συνέχεια θα καταγράφει και θα μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα σε μια εφαρμογή, επιτρέποντας στον χρήστη να ελέγχει έναν δρομέα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο με τις σκέψεις του.

Παράλληλα, η μεγάλη αυτή επανάσταση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές, οι οποίοι «ρίχνουν» εκατομμύρια δολάρια στο φιλόδοξο αυτό project.

Εντατικές έρευνες

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η βιογράφος του Ίλον Μασκ, Άσλι Βανς, xιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου του Neuralink. H Βανς  έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Neuralink αρκετές φορές μέσα σε τρία χρόνια.

Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε στη Neuralink, την οποία ο Μασκ συνίδρυσε το 2016, έγκριση να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους της συσκευής της που ο Μασκ έχει περιγράψει ως « Fitbit στο κρανίο σου ».

Επιπλέον κεφάλαια

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ίδια η εταιρεία στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) η Neuralink συγκέντρωσε επιπλέον 43 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το Founders Fund του Peter Thiel’s αύξησε την θέση του στην εταιρεία, από 280 εκατομμύρια δολάρια σε 323 εκατομμύρια δολάρια, με τη συμμετοχή τριάντα δύο μεμονωμένων επενδυτών.

Αν και η Neuralink δεν έχει αποκαλύψει την αποτίμησή της πρόσφατα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αξία της εταιρείας ξεπερνά πλέον τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο μικροσκόπιο

Παράλληλα, τέσσερις αμερικανοί νομοθέτες ζήτησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει εάν ο Ίλον Μασκ διέπραξε απάτη επί τίτλων παραπλανώντας φερόμενους επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια ενός εμφυτεύματος εγκεφάλου που αναπτύσσεται από την εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Neuralink, σύμφωνα με επιστολή τους προς τη ρυθμιστική αρχή, που αποκαλύπτει το Reuters.

Η επιστολή επικαλείται κτηνιατρικά αρχεία που ελήφθησαν από πειράματα της Neuralink σε πιθήκους, τα οποία υποδεικνύουν ότι τα ζώα υπέστησαν «εξουθενωτικές επιπτώσεις στην υγεία» από τα εμφυτεύματα, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, των επιληπτικών κρίσεων και του εγκεφαλικού οιδήματος.

Τουλάχιστον 12 νεαροί και υγιείς πίθηκοι υποβλήθηκαν σε ευθανασία «ως άμεσο αποτέλεσμα προβλημάτων με το εμφύτευμα της εταιρείας, ανέφερε η επιστολή.

Οι βουλευτές καλούν τη SEC να μελετήσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο θάνατος ζώων σε πειράματα Neuralink «σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια και την εμπορευσιμότητα της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή της Neuralink».

H στρατολόγηση

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία άρχισε να στρατολογεί ανθρώπους για τις πρώτες δοκιμές.

Η Neuralink ανέφερε σε ανάρτησή της ότι αναζητούσε άτομα που είχαν παράλυση και στα τέσσερα άκρα λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης.

Ρομπότ που σχεδίασε η ίδια η Neuralink θα εμφυτεύσει στους εγκεφάλους των ασθενών ένα τσιπ που θα τους επιτρέπει να ελέγχουν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη, μια τεχνολογία που ονομάζεται «διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», ή BCI.

Η μελέτη αναμένεται να διαρκέσει γύρω στα έξι χρόνια και αντιστοιχεί μόνο στην πρώτη φάση των δοκιμών που απαιτούνται για έγκριση.

Ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, επισήμαναν ειδικο, μπορεί περάσει ακόμα και πάνω μια δεκαετία μέχρι να λάβει το τσιπ άδεια κυκλοφορίας. Στην κούρσα για τη νέα γενιά εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δείχνει να προηγείται η αμερικανική Synchron

Ο Μασκ έχει πάντως μεγάλες φιλοδοξίες για την τεχνολογία, η οποία όπως έχει υποστηρίξει θα αντιμετωπίζει παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​