sedoni left all cities
sedoni right all cities

IQ ποντικιού

Οι στατιστικές έρευνες είναι ένα νόµισµα µε δύο όψεις. Μας βοηθούν να βγάλουµε χρήσιµα συµπεράσµατα, αλλά τα µεµονωµένα στοιχεία, αν δεν γίνει σωστή ανάγνωση, µπορούν να µας παραπλανήσουν. Κάπως έτσι, λοιπόν, αν κανείς διαβάσει πως οι πωλήσεις των Smart TV αυξήθηκαν και ότι υπερτερούν εκείνων των απλών τηλεοράσεων, θα νοµίζει πως οι καταναλωτές πάντα προτιµούν τις συσκευές µε την ένδειξη “smart” στην ετικέτα. Αλλά ένας πιο προσεκτικός ερευνητής– θα κάνει και την εξής ερώτηση: γιατί αγοράσατε µια έξυπνη τηλεόραση; Η απάντηση είναι αποστοµωτική και λίγο απογοητευτική. Αλλά σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα.

Σύµφωνα λοιπόν µε τα στοιχεία που παρουσίασε η GfK στους δηµοσιογράφους κατά τη συνέντευξη τύπου για την IFA 2015, που έγινε στο τέλος Απριλίου, η πλειονότητα των καταναλωτών που αγόρασαν τον τελευταίο χρόνο µία έξυπνη τηλεόραση [42%], το έκαναν απλά γιατί... χρειάζονταν µια νέα τηλεόραση. Ένα χαζοκούτι, που λένε πολλοί. Ανεξαρτήτως IQ. Να δείχνει τις ειδήσεις και τα τουρκικά σίριαλ, τα παιδικά και το ποδόσφαιρο. Να πατάς ένα κουµπί για να ανοίγει και να κλείνει. Και, αλίµονο, να µπορείς να κάνεις ζάπινγκ!

"Οι χρήστες βάζουν όρια εκεί όπου οι κατασκευαστές τα καταργούν."

Αυτή τη στιγµή, χιλιάδες προγραµµατιστές σε όλον τον κόσµο στύβουν το µυαλό τους πώς θα κάνουν τις συσκευές µας εξυπνότερες. Να κουνάς τα χέρια σου και να ανοιγοκλείνουν, να λες µια λέξη και να εκτελούν τις διαταγές σου, να µετρούν τη θερµοκρασία σου και να ανεβάζουν τον κλιµατισµό, να επιλέγουν µουσική ανάλογη µε τον κύκλο των βιορυθµών σου. Κάπως έτσι είναι κάθε φουτουριστική µατιά, κάθε ταινία επιστηµονικής φαντασίας, κάθε προωθητικό βίντεο εταιρείας τεχνολογίας.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, η εταιρεία IHS έθεσε το ζήτηµα της ανάλυσης στις σηµερινές τηλεοράσεις. Της υπερανάλυσης, για την ακρίβεια. Οι καταναλωτές αγοράζουν τηλεοράσεις και κινητά µε όλο και καλύτερες οθόνες, αλλά στην πραγµατικότητα δεν είναι σε θέση να δουν τη διαφορά, εκτός κι αν πρέπει να κολλήσουν το πρόσωπό τους στην οθόνη. Υπάρχει ένα ανέκδοτο που λέει ότι
στο Χονγκ-Κονγκ οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τηλεχειριστήριο, γιατί κάθονται τόσο κοντά στις τηλεοράσεις τους που αλλάζουν κανάλι µε τα χέρια...

Αλλά ας επιστρέψουµε στις έξυπνες χρήσεις. Η χρήση δεύτερης οθόνης έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται. Τηλεόραση και tablet, laptop και κινητό και κάθε άλλος πιθανός συνδυασµός. Τι βλέπουν όµως παράλληλα στις οθόνες τους οι χρήστες; Όταν ρωτήθηκαν σχετικά, απάντησαν πως δεν θέλουν όλες οι συσκευές τους να έχουν την ίδια λειτουργικότητα και να δείχνουν το ίδιο περιεχόµενο. Θέλουν να βλέπουν διαφορετικού είδους περιεχόµενο στο tablet [π.χ. να ψάχνουν στο IMDB το όνοµα ενός ηθοποιού] και όχι να κάνουν screencast από ή προς την τηλεόραση. Οι χρήστες βάζουν όρια εκεί όπου οι κατασκευαστές τα καταργούν. Είναι οι καταναλωτές πιο χαζοί από τις συσκευές τους; Όχι, βέβαια.

Οι καταναλωτές σήµερα θέλουν όλες οι συσκευές τους να έχουν συνδεσιµότητα στο Internet, γιατί εκεί βρίσκεται πλέον όλο το περιεχόµενο. Θέλουν οι συσκευές τους να είναι ασύρµατες, γιατί είναι πιο βολικό. Θέλουν τα κινητά τους να έχουν έξυπνες λειτουργίες, για να έχουν πάντα µαζί τους µία και µόνο συσκευή. Θέλουν να κάνουν την καθηµερινότητά τους ευκολότερη, απλά µερικές φορές οι εταιρείες προσπαθούν να ικανοποιήσουν υπερβολικές απαιτήσεις που τελικά ποτέ δεν εκφράστηκαν.

Για εκατοµµύρια χρήστες smartphones ανά τον κόσµο, δεν έχει σηµασία αν η Cortana, η Siri ή το Google Now είναι εξυπνότερα, αλλά πώς το smartphone τους θα τραβά καλύτερες φωτογραφίες, θα δουλεύει γρηγορότερα και θα χρειάζεται σπανιότερα φόρτιση. Η απλότητα είναι η νέα εξυπνάδα.

ΠΗΓΗ

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​