sedoni left all cities
sedoni right all cities

NFC, Screen Mirroring, Mobile Hotspot: Τρεις άγνωστες λειτουργίες ενός Smartphone

Είναι μικρό, εύχρηστο , διατίθεται σε πολλά χρώματα, το χρησιμοποιούμε καθημερινά και για αρκετούς από εμάς έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας. Τι είναι; Μα φυσικά το κινητό μας τηλέφωνο! Και εδώ έρχομαι εγώ και αναρωτιέμαι, πόσο καλά γνωρίζουμε το smartphone μας, αυτό που μας συντροφεύει στις περισσότερες στιγμές μας;

Υπάρχουν μερικές λειτουργίες σε αυτό που μας κάνουν την ζωή λίγο πιο εύκολη και μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να μην γνωρίζουν την χρήση τους. Αυτές είναι το NFC, το screen mirroring και το mobile hotspot.

NFC (Near Field Communication)

Τα αρχικά NFC είναι συντομογραφία του Near Field Communication το οποίο μεταφράζεται σε επικοινωνία κοντινού πεδίου. Είναι μία δυνατότητα στο smartphone που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με άλλες συσκευές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτήν καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια. Ουσιαστικά είναι σαν μια πολύ ελαφριά έκδοση ασύρματης επικοινωνίας μέσω wi-fi ή Bluetooth που στέλνει δεδομένα σε πολύ μικρή απόσταση χωρίς να επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σας.

Δυνατότητες Τεχνολογίας NFC

Σε συνδυασμό με αυτοκόλλητα υψηλής τεχνολογίας που ονομάζονται NFC tags, διάφορες χρήσιμες εφαρμογές που υποστηρίζουν NFC ή άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, μπορείτε να κάνετε κυριολεκτικά θαύματα.

Μπορείτε πολύ εύκολα να μοιραστείτε κωδικούς wi-fi  κάτι πολύ χρήσιμο όταν πρόκειται για μακρόσυρτους κωδικούς , να στείλετε γρήγορα και εύκολα με ελάχιστη κατανάλωση μπαταρίας μουσική , φωτογραφίες και αρχεία μέσω της λειτουργίας android beam.

Μπορείτε να μετατρέψετε το κινητό σας σε πιστωτική κάρτα αφού κατεβάζοντας εφαρμογή της τράπεζας σας και δηλώνοντας τα στοιχεία σας μπορείτε να πραγματοποιείτε πληρωμές μέσω αυτού. Ήδη κάποιες τράπεζες προσφέρουν αυτή την δυνατότητα. Με την αγορά ετικετών NFC μπορείτε να ανοίγετε τον σταθερό σας υπολογιστή από απόσταση ή να ελέγχετε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς. Μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της λειτουργίας είναι ότι με ένα άγγιγμα γίνονται όλα καθώς έτσι επιβεβαιώνεται η φυσική παρουσία του χρήστη αλλά και η εκτέλεση της ενέργειας κάτι το οποίο αποτρέπει την υποκλοπή δεδομένων ασύρματα, σε αντίθεση με π.χ. το Wi-Fi και το RFID.

Mobile Hotspot

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί στη θέση ενώ βρισκόμαστε στο laptop μας να γίνει διακοπή ρεύματος και να μην έχουμε πλέον πρόσβαση στο internet ενώ βρισκόμαστε στην μέση μίας σημαντικής εργασίας ή να βρισκόμαστε σε μέρος χωρίς wi-fi ή ακόμα και κάποιος φίλος μας να ξεμένει από δεδομένα στο κινητό του.  Μία από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες ενός smartphone είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο πρόσβασης στο Internet με τη χρήση του Mobile hotspot , δηλαδή ένα μικρό router χρησιμοποιώντας τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας του προγράμματος μας έτσι ώστε να μπορούμε να συνδεθούμε και από άλλες συσκευές όπως π.χ. το tablet μας ή το laptop.  Αυτή η ενέργεια  επιτρέπει σε έως και 10 άλλες συσκευές να συνδεθούν σε αυτό μέσω Wi-Fi. Χρήσιμο κυρίως όταν βρισκόμαστε σε διακοπές.

Για να εκμεταλλευτούμε αυτή τη δυνατότητα που παρέχει το κινητό μας θα πρέπει να μεταβούμε στις ρυθμίσεις και να επιλέξουμε το περισσότερα στο μενού Ασύρματα και Δίκτυα , εκεί επιλέγουμε Tethering & Φορητό hotspot και ενεργοποιούμε το Φορητό Wi-Fi hotspot. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι πρέπει να έχουμε ταυτόχρονα ανοιχτά τα δεδομένα του κινητού μας. Θέτουμε το Hotspot μας ως ανιχνεύσιμο αν χρειάζεται αυτή η επιλογή και είμαστε έτοιμοι.

Σε κάποια άλλα smartphone η διαδικασία μπορεί να είναι διαφορετική όπως για παράδειγμα στο νέο μενού της Samsung μπορείτε να το βρείτε στις Συνδέσεις – Tethering και Mobile hotspot και ενεργοποιείτε την επιλογή Φορητό σημείο πρόσβασης.

Στο laptop, στο tablet ή σε όποια συσκευή επιθυμούμε να συνδεθούμε η διαδικασία είναι απλή: ενεργοποιούμε απλώς το Wi-Fi και το εντοπίζουμε στη λίστα δικτύων wi-fi όπως θα βρίσκαμε οποιοδήποτε άλλο ασύρματο δίκτυο. Εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης που μας παρέχει ( το κινητό που αναλαμβάνει τον ρόλο του router) και απολαμβάνουμε Internet.

 

Screen Mirroring

Η λειτουργία Screen Mirroring επιτρέπει την εμφάνιση του περιεχομένου της οθόνης του κινητού στην τηλεόραση. Είναι ένας χρήσιμος τρόπος όταν θέλεις να κάνεις κάποια παρουσίαση, είτε για εργασία, είτε για φωτογραφίες ή ακόμα και να παίξεις κάποιο game. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η λειτουργία και στις 2 συσκευές. Για να γίνει ο «καθρεφτισμός» στην οθόνη της τηλεόρασης από το Android κινητό ή από το tablet θα πρέπει η συσκευή να χρησιμοποιεί  Android 4.4.2 και πάνω ή συσκευή Chromecast (πατήστε για να ενημερωθείτε περισσότερο όσον αφορά το Chromecast).

  1. Από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης πιέζετε το κουμπί SOURCE.
  2. Στο μενού που εμφανίζεται, επιλέγετε το Screen Mirroring.
  3. Στη συνέχεια θα εμφανιστούν στην οθόνη πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία αυτή. Η οθόνη θα παραμείνει έτσι μέχρι να συνδεθεί η συσκευή σας στην τηλεόραση. Αν δεν συνδεθείτε σε 2 λεπτά η λειτουργία θα τερματιστεί.

Στην αρχική οθόνη σύρετε το δάχτυλο σας από πάνω προς τα κάτω για να ανοίξετε τον πίνακα ελέγχου. Από εκεί επιλέγετε την λειτουργία Screen mirroring. Κατόπιν στην οθόνη σας, θα εμφανιστούν οι διαθέσιμες συσκευές και στη συνέχεια επιλέγετε την τηλεόραση που επιθυμείτε για σύνδεση.

Αυτές λοιπόν είναι μερικές άγνωστες δυνατότητες που μας παρέχει ένα smartphone και μας διευκολύνουν στην καθημερινότητά μας. Το μόνο που μένει είναι να εξερευνήσετε αλλά και γιατί όχι να χρησιμοποιήσετε αυτές τις λειτουργίες ως προς τεχνολογική τέρψη.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​