sedoni left all cities
sedoni right all cities

Ενα σπίτι θα εκτυπώνεται... τρισδιάστατα σε 24 ώρες

Η φαντασία μας θα μπορεί πλέον να εφαρμοστεί στην πράξη. Θα μπορούμε να αποκτήσουμε το αντικείμενο που επιθυμούμε εκτυπώνοντάς το, είτε θα πρόκειται για μία πολυθρόνα, ένα σπίτι, το φαγητό που μας αρέσει, ένα σπασμένο πλευρό μας ή ακόμη και μία σοκολάτα. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση που έχει ως επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη και τη συνεργασία των ρομπότ με τους ανθρώπους έχει ήδη ξεκινήσει. Θα φέρει ριζικές αλλαγές στη ζωή μας –η υγεία, οι μεταφορές, οι τράπεζες, το εμπόριο και οι υπηρεσίες, θεωρούνται οι κλάδοι που θα αλλάξουν άρδην– και κανένα επάγγελμα δεν θα μείνει ανεπηρέαστο. Εως το 2030 από 75 έως 375 εκατ. εργαζόμενοι παγκοσμίως, θα χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα. Στις χώρες του ΟΟΣΑ, μία στις δύο θέσεις εργασίας ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά από την αυτοματοποίηση. Ωστόσο, οι μηχανές θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί διεθνώς η συνεχής μείωση του εργατικού δυναμικού, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζονται. Φτάνει να προσαρμοστούν στις εξελίξεις.

Στο υπό έκδοση νέο βιβλίο του ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, διευθυντής του ελληνικού think tank «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», επιχειρεί να περιγράψει τις... εξωπραγματικές αλλαγές που θα φέρει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στη ζωή μας. «Η ριζική αλλαγή στο διεθνές οικονομικό σύστημα θα προκληθεί από την τρισδιάστατη εκτύπωση, η οποία θα επηρεάσει σε βάθος κάθε μορφή παραγωγής: από τη φαρμακευτική παραγωγή και την ιατρική έως τις βιοτεχνίες και την αυτοκινητοβιομηχανία», λέει ο συγγραφέας.

Ο τομέας της Υγείας είναι από τους πρώτους που εξερεύνησε τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ενδεικτικά, ερευνητές έχουν κατορθώσει να εκτυπώσουν ακόμα και ανθρώπινο ιστό, δέρμα και χόνδρους. Επίσης, η αρχιτεκτονική και η κατασκευή επηρεάζονται από την τρισδιάστατη εκτύπωση. Πλέον, ένα σπίτι μέτριου εμβαδού μπορεί να χτιστεί-εκτυπωθεί σε 24 ώρες. Εκπληκτικό είναι και να σκέφτεται κάποιος ότι είναι εφικτή η εκτυπωμένη σοκολάτα! Η εταιρεία Choc Edge κατασκευάζει τρισδιάστατους εκτυπωτές σοκολάτας που επιτρέπουν στις σοκολατοποιίες να σχεδιάσουν πολύπλοκα σχέδια.

Σύμφωνα με τον κ. Μαστρογεωργίου, πέντε είναι οι κλάδοι που θα επηρεαστούν πιο ριζικά και άμεσα από την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική. Ο κλάδος της Υγείας θα μετασχηματιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου. Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα αρχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, υποβοηθώντας ή και υποκαθιστώντας τους συμβούλους. Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μεγάλη συμβολή στις εξελίξεις στο εμπόριο και στην εξυπηρέτηση καταναλωτών. Αλλωστε, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται πίσω από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στον κλάδο, τα chatbots. Πρόκειται για σύγχρονη μορφή επικοινωνίας μέσω ρομπότ, που προσφέρει υποστήριξη όλο το 24ωρο στους πελάτες. Χαρακτηριστικά, οι πελάτες επικοινωνούν μέσω πλατφόρμας μηνυμάτων και τα bots απαντούν σε ερωτήματά τους, τους κατευθύνουν στη σωστή υπηρεσία (τους υποδεικνύουν π.χ. «για νέα σύνδεση πείτε... νέα σύνδεση»), και συνομιλούν σαν πραγματικός άνθρωπος. Τα αυτοκινούμενα οχήματα θα φέρουν επανάσταση στις μεταφορές, ενώ και η βιομηχανική παραγωγή θα επηρεαστεί από τα ρομπότ και τα συστήματα αυτοματισμού.

Ουραγός η Ελλάδα

«Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης οργανώνουν εθνικά σχέδια για την προετοιμασία τους για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Αντίθετα, σε αυτό η Ελλάδα σύμφωνα με ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως ο δείκτης DESI, είναι στις τρεις τελευταίες θέσεις, με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», λέει στην «Κ» η πρόεδρος του Δικτύου Αννα Διαμαντοπούλου και τονίζει: «Το Δίκτυο οργάνωσε Παρατηρητήριο για την ψηφιακή σύγκλιση με στόχο την παρακολούθηση των υπουργείων σε 14 βασικές δράσεις που αφορούν από την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη μέχρι το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς κ.ά. Η οικονομία και η εκπαίδευση έπρεπε ήδη να εισέρχονται στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης».

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

1°C

Πάτρα

Rain And Snow

Υγρασία: 94%

Άνεμος: 6.44 km/h

  • 04 Ιαν 2019 5°C 0°C
  • 05 Ιαν 2019 4°C -2°C