sedoni left all cities
sedoni right all cities

Στίβεν Χόκινγκ: «Δεν υπάρχει Θεός- Κανείς δεν κατευθύνει το Σύμπαν»

«Δεν υπάρχει Θεός» - αυτό είναι το συμπέρασμα του αείμνηστου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ, του οποίου το τελευταίο βιβλίο κυκλοφόρησε τη Τρίτη. 

Το βιβλίο, το οποίο ολοκληρώθηκε από την οικογένειά του μετά το θάνατό του, παρουσιάζει απαντήσεις στις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που ο Χόκινγκ δήλωσε ότι έλαβε κατά τη διάρκεια του χρόνου του στη Γη. Μεταξύ όσων δηλώνει ο βρετανός επιστήμονας είναι και η πεποίθηση ότι η εξωγήινη ζωή είναι εκεί έξω, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ξεπεράσει τους ανθρώπους και τα ταξίδια στο χρόνο δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Ο Χόκινγκ, που θεωρείται ένας από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες της γενιάς του, πέθανε τον Μάρτιο στην ηλικία των 76 ετών. 

«Δεν υπάρχει Θεός, κανένας δεν κατευθύνει το Σύμπαν», γράφει στο βιβλίο «Σύντομες απαντήσεις σε μεγάλες ερωτήσεις».  

«Για αιώνες, πιστεύονταν ότι άτομα με αναπηρίες, όπως εγώ, ζούσαν έτσι από μια κατάρα που προκλήθηκε από τον Θεό», προσθέτει. «Προτιμώ να πιστεύω ότι όλα μπορούν να εξηγηθούν με άλλο τρόπο... από τους νόμους της φύσης».

  «Είμαστε ελεύθεροι να πιστέψουμε ό, τι θέλουμε, και πιστεύω ότι η απλούστερη εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας. Αυτό με οδηγεί σε μια βαθιά συνειδητοποίηση: πιθανώς δεν υπάρχει παράδεισος και μετά θάνατον ζωή. Νομίζω ότι η πίστη στη μετά θάνατον ζωή είναι απλώς ευσεβής πόθος», γράφει.

<<Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας. Πιθανώς δεν υπάρχει παράδεισος και μετά θάνατον ζωή. Νομίζω ότι η πίστη στη μετά θάνατον ζωή είναι απλώς ευσεβής πόθος.>>

«Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για αυτό, και πάει κόντρα σε ό, τι γνωρίζουμε στην επιστήμη. Νομίζω ότι όταν πεθάνουμε γινόμαστε χώμα. Αλλά υπάρχει μια αίσθηση πως ζούμε μέσα από την επιρροή μας και τα γονίδια που περάσαμε στα παιδιά μας», καταλήγει στο κεφάλαιο περί ζωής και ύπαρξης του Θεού.  

Ενώ ο Χόκινγκ μίλησε για την έλλειψη πίστης του στο Θεό κατά τη διάρκεια της ζωής του, πολλές από τις άλλες του απαντήσεις είναι πιο εκπληκτικές.

«Υπάρχουν μορφές έξυπνης ζωής εκεί έξω», γράφει. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στο αν θα τους απαντήσουμε μέχρι να εξελιχθούμε λίγο περισσότερο», προειδοποιεί. 

Προβλέπει επίσης ότι «μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε οπουδήποτε στο Ηλιακό Σύστημα».

«Συνειδητοποίησε ότι οι άνθρωποι ήθελαν συγκεκριμένα τις απαντήσεις του σε αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε στο CNN που μεταδίδει αποσπάσματα,  η κόρη του επιστήμονα, Λούσι Χόκινγκ, η οποία βοήθησε να ολοκληρωθεί το βιβλίο.

«Ζητά να μην προχωρήσουμε τυφλά στο μέλλον. Πόσο καλό είναι το ιστορικό της ανθρώπινης φυλής στη χρήση των τεχνολογικών εξελίξεων για το καλό των απλών ανθρώπων;», λέει.

«Με το Brexit και τον Τραμπ να ασκούν πλέον νέες δυνάμεις σε σχέση με τη μετανάστευση και την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας εξέγερσης εναντίον εμπειρογνωμόνων και αυτό περιλαμβάνει τους επιστήμονες», αναφέρει ο Χόκινγκ σε άλλο σημείο στο οποίο περιγράφει το σήμερα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του, δήλωσε η κόρη του, «είναι πόσο διχασμένοι έχουμε γίνει», προσθέτοντας: «Κάνει αυτό το σχόλιο για το πώς φαίνεται ότι έχουμε χάσει την ικανότητα να κοιτάζουμε προς τα έξω και όλο και περισσότερο κοιτάζουμε προς τα μέσα, προς τον εαυτό μας».

Το τελευταίο μήνυμα του Hawking προς τους αναγνώστες, ωστόσο, είναι ελπιδοφόρο. Προσπαθώντας να απαντήσει στην ερώτηση «Πώς διαμορφώνουμε το μέλλον;» στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, ο επιστήμονας γράφει: «Θυμηθείτε να κοιτάζετε προς τα αστέρια και όχι στα πόδια σας». 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​