sedoni left all cities
sedoni right all cities

Γιατί ένα βίντεο 10 δευτερολέπτων πωλήθηκε για 6,6 εκατ. δολάρια: Τι είναι τα NFT

Κύριο Γιατί ένα βίντεο 10 δευτερολέπτων πωλήθηκε για 6,6 εκατ. δολάρια: Τι είναι τα NFT

Στις 20 Οκτωβρίου 2020 ένας συλλέκτης έργων τέχνης από το Μαϊάμι, ο Πάμπλο Ροντρίγκεζ- Φρέιλ, ξόδεψε περίπου 67.000 δολάρια για ένα έργο τέχνης- βίντεο 10 δευτερολέπτων που θα μπορούσε να είχε παρακολουθήσει δωρεάν online. Την προηγούμενη εβδομάδα το πούλησε για 6,6 εκατ. δολάρια.

Όπως γράφει το Reuters, το βίντεο του ψηφιακού καλλιτέχνη Beeple, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μάικ Βίνκελμαν, «αυθεντικοποιήθηκε» μέσω blockchain, το οποίο λειτουργεί ως ψηφιακή υπογραφή που επιβεβαιώνει σε ποιον ανήκει και ότι είναι «original work».

Πρόκειται για ένα νέο είδος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, γνωστό ως NFT (non-fungible token), το οποίο είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται στα ύψη κατά την πανδημία, καθώς επενδυτές, αλλά και απλοί φαν σπεύδουν να δαπανήσουν μεγάλα ποσά σε αντικείμενα που υπάρχουν μόνο online.

Η τεχνολογία blockchain επιτρέπει η αυθεντικότητα και μοναδικότητα των αντικειμένων να επιβεβαιώνεται δημόσια, αντίθετα με τα «παραδοσιακά» online αντικείμενα που μπορούν να αναπαράγονται χωρίς τέλος. «Μπορείς να πας στο Λούβρο και να τραβήξεις μια φωτογραφία της Μόνα Λίζα και να την έχεις, μα δεν έχει αξία επειδή δεν έχει την προέλευση ή την ιστορία του έργου» είπε ο Ροντρίγκεζ- Φρέιλ, που είπε ότι είχε αγοράσει αρχικά το έργο του Beeple λόγω όσων ήξερε για τη δουλειά του καλλιτέχνη. «Η αλήθεια εδώ είναι πως είναι πολύ, πολύ πολύτιμο λόγω αυτού που βρίσκεται πίσω από αυτό».

Το «Non-fungible» αναφέρεται σε αντικείμενα που δεν μπορούν να ανταλλαχθούν σε βάση ομοιότητας, καθώς το καθένα είναι μοναδικό- αντίθετα με «fungible» περιουσιακά στοιχεία όπως δολάρια, μετοχές ή ράβδοι χρυσού.

Τα παραδείγματα NFT ποικίλλουν- από ψηφιακά έργα τέχνης και αθλητικές κάρτες μέχρι εκτάσεις σε εικονικά περιβάλλοντα ή αποκλειστική χρήση ονομάτων σε «πορτοφόλια» κρυπτοσυναλλάγματος- κάτι που θυμίζει την «κούρσα» για domain names στα πρώτα χρόνια της εξάπλωσης του Ίντερνετ. Το βίντεο που πούλησε ο Ροντρίγκεζ-Φρέιλ δημιουργήθηκε μέσω υπολογιστή και απεικονίζει έναν γιγαντιαίο Ντόναλντ Τραμπ να καταρρέει στο έδαφος, με το σώμα του να καλύπτεται από σλόγκαν.

Η OpenSea, μια αγορά NFT, ανέφερε πως έχει δει τις μηνιαίες πωλήσεις να αυξάνονται στα 86,3 εκατομμύρια ως τώρα τον Φεβρουάριο, από 8 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, επικαλούμενο δεδομένα blockchain. Οι μηνιαίες πωλήσεις ήταν στα 1,5 εκατ. δολάρια πριν έναν χρόνο.

Επενδυτές ωστόσο προειδοποιούν πως, αν και δαπανώνται πολλά λεφτά στα NFT, η αγορά αυτή θα μπορούσε να αποτελεί «φούσκα».

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως ο οίκος δημοπρασιών Christie's άρχισε την πρώτη του πώληση ψηφιακής τέχνης- ενός κολλάζ 5.000 φωτογραφιών, επίσης του Beeple, που υπάρχει αποκλειστικά ως NFT. Οι προσφορές έχουν φτάσει τα 3 εκατ. δολάρια και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου.

 
 
SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​