sedoni left all cities
sedoni right all cities

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 12 θεωρίες συνωμοσίας και η επιστημονική αλήθεια

Κύριο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 12 θεωρίες συνωμοσίας και η επιστημονική αλήθεια

Επιστήμονες από το ΕΑΑ, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών – ΕΚΚΕ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ -ΕΙΠ παρουσίασαν την επιστημονική αλήθεια σχετικά με 12 συνήθεις θεωρίες συνωμοσίας

Tα εμβόλια COVID-19 είναι επικίνδυνα και έχουν κρυφούς σκοπούς; Υπάρχουν σκοτεινές δυνάμεις που προκαλούν στοχευμένα ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς; Υπάρχει μυστικό πρόγραμμα για την προσθήκη μυστηριωδών τοξικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα μέσω αεροψεκασμών από επιβατικά και μη αεροπλάνα που σχηματίζουν ορατά γραμμικά νέφη στον ουρανό με διάφορα κίνητρα; Τι συμβαίνει με τα Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (ΑΤΙΑ) ή αλλιώς UFΟ (Unidentified Flying Objects); Τι ισχύει σχετικά με τις αστρολογικές προβλέψεις; Είναι επίπεδη η Γη;

Επιστήμονες από το ΕΑΑ, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών – ΕΚΚΕ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ -ΕΙΠ παρουσίασαν την επιστημονική αλήθεια σχετικά με 12 συνήθεις θεωρίες συνωμοσίας.

 

. Εμβόλια COVID-19

Μύθος: Τα εμβόλια έναντι της COVID-19 δεν είναι ασφαλή επειδή αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα, αλλάζουν το DNA, περιλαμβάνουν σύστημα παρακολούθησης.

Πραγματικότητα: Τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Όπως εξήγησε ο Δρ. Διονύσης Σγούρος, διευθυντής ερευνών, Εργ. Ιατρικής Μικροβιολογίας, Υπεύθυνος Μονάδας Εμβολίων, Ελλ. Ινστιτούτο Παστέρ, καθημερινά γίνονται παγκοσμίως 25 με 30 εκατ. εμβολιασμοί με ελάχιστες παρενέργειες. Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ λόγω της άνευ προηγουμένου παγκόσμιας συνεργασίας και χρηματοδότησης. Δεν περιέχουν ζωντανό ιό, αλλά μόνο την «οδηγία» ώστε τα κύτταρά μας να συνθέσουν την «πρωτεΐνη ακίδα» του κορωνοϊού. Αυτή η «οδηγία» με τη μορφή mRNA δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA μας, και αποδομείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του. Κανένα εμβόλιο δεν περιλαμβάνει συσκευή παρακολούθησης, ούτε είναι μέσο κατασκοπείας. Επίσης, κανένα εμβόλιο δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα. Δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, είναι ασφαλές για τις εγκύους και τα έμβρυα, σημείωσε ο καθηγητής.

2. Apollo 11

Μύθος: H προσσελήνωση του Apollo 11 είναι ψέμα της NASA, όπως και οι υπόλοιπες πέντε προσσεληνώσεις του προγράμματος Apollo.

Πραγματικότητα: Όπως εξήγησε ο Δρ. Μάνος Σαριδάκης, κύριος ερευνητής, ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, ραδιοτηλεσκόπια στη Γη παρατηρούν ήδη από το 1977 τις εκπομπές από τους πέντε πομπούς ALSEP που τοποθετήθηκαν στη Σελήνη, με τις σεληνογραφικές συντεταγμένες και την ισχύ των εκπομπών να συμφωνούν με τα προβλεπόμενα. Δορυφόροι όπως ο LRO έχουν τραβήξει φωτογραφίες από το σημείο προσσελήνωσης, οι οποίες μετά το 2011 είναι εξαιρετικά ακριβείς δείχνοντας τα ίχνη της προσσελήνωσης. Το τοπίο ταυτοποιείται με αυτό των αρχικών εικόνων. Ακτίνες λέιζερ εκπεμπόμενες από τη Γη ανακλώνται στα κάτοπτρα που έχουν αφήσει οι αποστολές και επιστρέφουν στη Γη. Οι διαστημικές υπηρεσίες της ΕΣΣΔ, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας έχουν επιβεβαιώσει τις αποστολές. Από τις αποστολές, έχει έρθει αριθμός πετρωμάτων, που είναι παλαιότερα από αυτά της Γης, άρα είμαστε σίγουροι ότι έχουν σεληνιακή προέλευση.

3. Τεχνητή πρόκληση καταστροφικών σεισμών

Μύθος: Σκοτεινές δυνάμεις προκαλούν στοχευμένα ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς εναντίον ανυποψίαστων πληθυσμών.

Πραγματικότητα: Όπως εξήγησε ο Δρ. Σωτήριος Σμπόρας, επιστημονικός συνεργάτης ΕΑΑ, ο συνήθης ύποπτος σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας είναι το αμερικανικό πρόγραμμα HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), που πραγματοποιήθηκε από το 1990 έως το 2015 και αποσκοπούσε στη μελέτη της ιονόσφαιρας για τη διέγερση και χρήση αυτής ως κεραίας ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, τη βελτίωση των επικοινωνιών κ.ά. Το πρόγραμμα έχει κατηγορηθεί για πλήθος φυσικών καταστροφών. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι πυρηνικές εκρήξεις δεν μπορούν να προκαλέσουν σεισμό σε μεγάλες αποστάσεις. Στην πραγματικότητα, σεισμικές δονήσεις τοπικού χαρακτήρα μπορούν να προκληθούν μόνον από υπόγειες πυρηνικές δοκιμές. Οι σεισμοί για τους οποίους μιλούν οι θεωρίες συνωμοσίας, συμβαίνουν συνήθως σε γνωστές τεκτονικές δομές λιθοσφαρικής κλίμακας, εκεί όπου οι τεκτονικές πλάκες εφάπτονται.

4. Chemtrails – «Τα αεροπλάνα μας ψεκάζουν»

Μύθος: Κυβερνήσεις ή και άλλοι παγκόσμιοι οργανισμοί εκλύουν μυστηριώδεις τοξικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα μέσω αεροψεκασμών από επιβατικά και μη αεροπλάνα. Στόχος: στείρωση πληθυσμών, μείωση προσδόκιμου ζωής, έλεγχος του μυαλού ή του καιρού.

Πραγματικότητα: Όπως εξήγησε ο Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών, ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, τα γραμμικά σύννεφα, που ονομάζονται contrails, δημιουργούνται από τα καυσαέρια αεροσκαφών σε μεγάλα ύψη. Οι θερμοί υδρατμοί και τα σωματίδια αιθάλης που περιέχονται στα καυσαέρια, μόλις βρεθούν στο περιβάλλον των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών όπου πετούν τα αεροσκάφη, λειτουργούν ως πυρήνες συμπύκνωσης των υδρατμών σχηματίζοντας μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους και τις χαρακτηριστικές γραμμές νεφών που βλέπουμε στον ουρανό. Οι γραμμές αυτές συνήθως διαλύονται αμέσως. Είναι ένα απολύτως αναμενόμενο φαινόμενο που δημιουργείται κάτω από ορισμένες συνθήκες και δεν αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους, τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος.

5. «Η Γη είναι επίπεδη»

Μύθος: Η Γη είναι ένας επίπεδος ακίνητος δίσκος με κέντρο τον Βόρειο Πόλο και βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος. Στη θεωρία της επίπεδης Γης, βρισκόμαστε στο κέντρο του σύμπαντος, ολόκληρος ο αστρικός ουράνιος θόλος γυρίζει γύρω από τη Γη.

Πραγματικότητα: Όπως εξήγησε ο Δρ. Γιάννης Παπουτσής, εντεταλμένος ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, ο Ερατοσθένης ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. υπολόγισε πρώτος με ακρίβεια την ακτίνα της σφαιρικής Γης. Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι έκαναν τον 16ο αιώνα τον περίπλου της Γης ακολουθώντας συνεχή πορεία προς τα ανατολικά. Οι εικόνες από το Διάστημα είναι αδιαμφισβήτητη οπτική απόδειξη. Επίσης, η ύπαρξη διαφορετικών ζωνών ώρας είναι απόδειξη ότι η Γη δεν είναι επίπεδη, σημείωσε ο καθηγητής, ενώ τόνισε ότι οι κυκλώνες περιστρέφονται αριστερόστροφα στο βόρειο ημισφαίριο και δεξιόστροφα στο νότιο ημισφαίριο, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν η Γη ήταν επίπεδη.

6. «Εξωγήινοι» στο Νέο Μεξικό

Μύθος: Ιούλιος 1947, έξω από την πόλη Roswell στο Νέο Μεξικό ανακαλύπτονται μη αναγνωρίσιμα συντρίμμια ενός αντικειμένου. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για φλεγόμενο αεροσκάφος λίγο πριν αυτό συντριβεί. Η παρουσία του στρατού στην περιοχή πυροδοτεί διάφορες «θεωρίες». Το 1995 κυκλοφορεί ταινία , που υποτίθεται ότι δείχνει την αυτοψία ενός «εξωγήινου» πτώματος.

Πραγματικότητα: Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν το πρόγραμμα MOGUL, για την ανίχνευση ηχητικών κυμάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα οποία παράγονται από τις δοκιμαστικές εκρήξεις ατομικών βομβών της ΕΣΣΔ. Χρησιμοποιήθηκαν αερόστατα μεγάλου υψομέτρου, κατασκευασμένα από υλικά άγνωστα έως τότε στο ευρύ κοινό. Θραύσματα τέτοιων αερόστατων εντοπίστηκαν στην περιοχή Roswell, ενώ οι «εξωγήινοι» ήταν στην πραγματικότητα ανθρωπόμορφα ανδρείκελα δοκιμών, όπως διευκρίνισε ο Δρ. Όμηρος Γιαννακής, ΕΛΕ, ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ. Το MOGUL έμεινε κρυφό έως το 1994, όταν και αποχαρακτηρίστηκαν απόρρητα έγγραφα.

7. Μυστικά προγράμματα «ελέγχου» του καιρού

Μύθος: Κυβερνήσεις ή και διεθνείς οργανισμοί εκπονούν μυστικά προγράμματα ελέγχου του καιρού, όπως οι τεχνολογίες δημιουργίας νεφών.

Πραγματικότητα: Η σπορά νεφών είναι μια μορφή τροποποίησης και όχι ελέγχου του καιρού, που στοχεύει στην αποτροπή της δημιουργίας μεγάλου μεγέθους χαλαζιού και ισχυρής βροχόπτωσης ή στην εξασθένηση τροπικών κυκλώνων (τυφώνες). Η σπορά νεφών έχει σχετικά μικρά αποτελέσματα (10-15%), ανάλογα με το είδος των νεφών, όπως εξήγησε ο Δρ. Γιάννης Καλόγηρος, κύριος ερευνητής ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τελευταίο «όπλο» είναι τα λέιζερ μεγάλης ισχύος, ενώ τόνισε πως είμαστε πολύ μακριά από τον έλεγχο του καιρού, διευκρινίζοντας ότι μπορούμε να κάνουμε παρακολούθηση, πρόγνωση και προσπάθεια τροποποίησης του καιρού τοπικά.

8. Αστρολογία

Μύθος: Οι θέσεις των πλανητών, κατά τη γέννηση του κάθε ανθρώπου, επηρεάζουν τον χαρακτήρα του.

Πραγματικότητα: Ο Ομ. Καθ. Χάρης Βάρβογλης, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ, ανέφερε ότι η αστρολογία δεν έχει καθόλου βαθιές ρίζες. Όπως είπε, οι σημερινοί αστρολόγοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η αστρολογία βασίζεται στην επιστήμη, η οποία έχει τεκμηριώσει ότι τα μακρινά σώματα αλληλεπιδρούν βαρυτικά. Ποια είναι η ένταση της βαρυτικής αλληλεπίδρασης που ασκεί για παράδειγμα ο πλανήτης Άρης σε ένα μωρό που γεννιέται και ποια αυτή του μαιευτήρα; Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν ο μαιευτήρας βρίσκεται σε απόσταση 0,5 μέτρου κατά τη γέννα και έχει βάρος 75 κιλά, η βαρυτική επίδραση του είναι κατά 24 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Άρη. Κανονικά από το 1985 και μετά δεν θα έπρεπε να γίνεται καμία συζήτηση για Αστρολογία, τόνισε ο καθηγητής.

9. ΑΤΙΑ

Μύθος: Υπάρχουν περιστατικά εμφάνισης Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ) ή UFΟ, τα οποία οι Αρχές αποκρύπτουν.

Πραγματικότητα: Οι αναφορές για ΑΤΙΑ γίνονται πάντα από ανεκπαίδευτους παρατηρητές και όχι από τους χιλιάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους που κάθε βράδυ παρατηρούν τον ουράνιο θόλο, τόνισε ο Δρ. Σταύρος Άκρας, κύριος ερευνητής ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, επισημαίνοντας ότι οι φωτογραφίες είναι συνήθως θολές και χαμηλής ποιότητας. Όπως τόνισε, οι φωτογραφίες αφορούν συνήθως εκτοξεύσεις πυραύλων, δορυφόρους, μετεωρίτες και αποσυντιθέμενους δορυφόρους που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και αναφλέγονται. Από τεχνολογικής απόψεως , η πιθανότητα να μας έχουν επισκεφθεί εξωγήινοι είναι εξαιρετικά μικρή, σημείωσε και πρόσθεσε ότι από παρατηρησιακής απόψεως, οι αναφορές εμφάνισης ΑΤΙΑ συγχέονται συνήθως με:

  • δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη,
  • μετέωρα και συντρίμμια από δορυφόρους,
  • μετεωρολογικά μπαλόνια,
  • σφαιρικές αστραπές,
  • τον πλανήτη Αφροδίτη,
  • εκτοξεύσεις πυραύλων,
  • φώτα από αεροπλάνα και drones,
  • σχηματισμούς από σύννεφα,
  • πυροτεχνήματα.

10. «Η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει»

Μύθος: Η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει ή δεν είναι ανθρωπογενής. Και στο παρελθόν είχε υπερθερμανθεί ο πλανήτης. Τα κλιματικά μοντέλα είναι αναξιόπιστα.

Πραγματικότητα: Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν η Γη είχε θερμές και παγετώδεις περιόδους, που εξηγούνται όμως από τη σχετική θέση της Γης ως προς τον Ηλιο (θεωρία Milankovitch). Εντούτοις, οι εναλλαγές αυτές γίνονταν σε βάθος χιλιάδων ετών, ποτέ δεν είχε υπάρξει τόσο γρήγορη αύξηση στη θερμοκρασία του πλανήτη, ενώ παραμένει στην ίδια ηλιακή θέση, όπως ανέφερε η Δρ. Βασιλική Ασημακοπούλου, διευθύντρια Ερευνών ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ. Η ίδια τόνισε ότι το διοξείδιο του άνθρακα δρα ως «γυαλί θερμοκηπίου» και παγιδεύει τη θερμότητα εντός της ατμόσφαιρας, όμως αυτή η ευαίσθητη ισορροπία έχει διαταραχθεί. Τα κλιματικά μοντέλα έχουν αναπτυχθεί και παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα, τόνισε.

11. Κβαντικές θεραπείες, κβαντική ιατρική

Μύθος: «Φάρμακα» ή προϊόντα που χρησιμοποιούν το λήμμα «κβαντικός» (π.χ. κβαντική διατροφή, κβαντικός επίδεσμος) με όρους μάρκετινγκ ή επικαλούνται ανυπόστατες κβαντικές ιδιότητες υλικών.

Πραγματικότητα: Ενα «κβαντικό» σαμπουάν αποτελείται από τα ίδια θεμελιώδη σωματίδια με τις ίδιες αλληλεπιδράσεις με ένα «βιολογικό» σαμπουάν ή ένα απλό… σαμπουάν. Μακροσκοπικά, λοιπόν, αυτό που μας ενδιαφέρει σε ένα φάρμακο είναι η μοριακή του σύσταση και οι χημικές αντιδράσεις που προκαλεί στο σώμα, και ο επιθετικός προσδιορισμός «κβαντικό» δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, παρά μόνον για να εντυπωσιάζει.

12. COVID-19 και πληθυσμιακός έλεγχος

Μύθος: Ο ιός Sars-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 αποτελεί εργαλείο κάποιας κυβέρνησης ή της ελίτ για τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πραγματικότητα: Ο «πληθυσμιακός έλεγχος» είναι μία από τις πλέον «παραδοσιακές» θεωρίες συνωμοσίας. Όπως εξήγησαν ο καθ. Νίκος Δεμερτζής, πρόεδρος ΕΚΚΕ, καθηγητής ΕΚΠΑ, και ο Ιωσήφ Χαλαβαζής, υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ, αυτή η θεωρία αντανακλά την τεχνοφοβία και τη δυσπιστία απέναντι στην πολιτική και, προπαντός, την επιστήμη. Καταλυτικό ρόλο για τη διάδοση αντίστοιχων θεωριών έχουν παίξει τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα το Διαδίκτυο. Έξι ερευνητικά κέντρα και το πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκινούν πρόγραμμα – παρατηρητήριο ειδήσεων γύρω από επιστημονικά θέματα, που θα αφορά ειδήσεις για κλιματική αλλαγή και COVID-19, ανέφερε ο κ. Δεμερτζής.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​