sedoni left all cities
sedoni right all cities

«Απαιτείται μια νέα θεωρία για την κατανόηση της ύλης στο Σύμπαν» τονίστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο διαστημικής έρευνας COSPAR

Κύριο «Απαιτείται μια νέα θεωρία για την κατανόηση της ύλης στο Σύμπαν» τονίστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο διαστημικής έρευνας COSPAR

Στα πολύτιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διαβάσουμε κάτω από ένα νέο πρίσμα το Σύμπαν αναφέρθηκαν τρεις κορυφαίοι επιστήμονες της διαστημικής έρευνας, οι οποίοι συμμετέχουν στο παγκόσμιο συνέδριο αστρονομίας Cospar που φέτος φιλοξενείται στην Αθήνα.

Αν και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει αυτήν την περίοδο την τιμητική του με τις εικόνες τού απώτερου σύμπαντος που συνέλαβε στον φακό του, εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος πιο αφανών πιονέρων της έρευνας, όπως το φασματόμετρο AMS στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όπως σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος AMS Experiment στο ΜΙΤ Αντρέι Κούνιν, «ο AMS έχει συλλέξει τα τελευταία δέκα χρόνια 200 δισ. κοσμικές ακτίνες, οδηγώντας σε νέες γνώσεις για το Σύμπαν, ενώ οι μελέτες του AMS για βαρύτερα σωματίδια αντιύλης ανοίγουν ένα νέο ανεξερεύνητο πεδίο». Ο ίδιος εξήγησε πως «η ακριβής και συστηματική μελέτη των κοσμικών πυρήνων (μέχρι ενέργειες πολλών τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ) δείχνει ότι απαιτείται μια νέα, ολοκληρωμένη θεωρία για την κατανόηση της ύλης στο Σύμπαν».

Ο AMS είναι ένας ανιχνευτής σωματιδιακής φυσικής προσαρμοσμένος να λειτουργεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Και είναι ο ιδανικός μαγνητικός φασματογράφος για τη μελέτη των ιδιοτήτων της αρχέγονης αντιύλης και της ύλης που, όπως είπε ο Αντρέι Κούνιν, έχουν ίση μάζα αλλά αντίθετο φορτίο, ενώ απορροφώνται από τη γήινη ατμόσφαιρα. «Τα σωματίδια αντιύλης (ποζιτρόνια και αντιπρωτόνια) παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προέρχονται από τις συγκρούσεις σωματιδίων σκοτεινής ύλης ή από νέα αστροφυσικά αντικείμενα» υπογράμμισε ακόμη.

Οι μαύρες τρύπες και η αναζήτησή τους με το James Webb ήταν το θέμα που ανέπτυξε με εκλαϊκευμένο τρόπο ο βραβευμένος με Νομπέλ επιστήμονας Τζον Μάθερ. «Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, της ESA και της CSA, εκτοξεύθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021 με έναν πύραυλο Ariane 5 και άρχισε να λειτουργεί επιστημονικά, με πιθανή διάρκεια ζωής 20 ετών. Το τηλεσκόπιο και τα επιστημονικά του όργανα είναι καλύτερα από τις προβλέψεις, και έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί 5 πρώιμες παρατηρήσεις: το νεφέλωμα της Τρόπιδας (περιοχή αστρογένεσης), ο εξωπλανήτης WASP-96 b, το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα (πλανητικό νεφέλωμα), το κουιντέτο του Stephan (αλληλεπιδρώντες γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ενεργού γαλαξιακού πυρήνα), και το SMACS 0723 (γαλαξιακό σμήνος με βαρυτικούς φακούς και φάσματα πρώιμων γαλαξιών)».

Στον μικροδορυφόρο MICROSCOPE αναφέρθηκε τέλος ο επικεφαλής του προγράμματος Μάνουελ Ροντρίγκες. Ο μικροδορυφόρος αυτός πέταξε από το 2016 έως το 2018, ενώ η επεξεργασία των δεδομένων του που σχετίζονται με την λεγόμενη Αρχή της Ισοδυναμίας, ολοκληρώθηκε πέρυσι και θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το συνέδριο COSPAR '22 που συγκέντρωσε στη χώρα μας την αφρόκρεμα της διαστημικής έρευνας θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την ερχόμενη Κυριακή 24 Ιουλίου.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​