sedoni left all cities
sedoni right all cities

Κάθε λαός γιορτάζει διαφορετικά την Αγάπη

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει τις ρίζες της στη Δύση, όπου εκατομμύρια άνθρωποι χαρίζουν στους αγαπημένους τους σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς, κόκκινα τριαντάφυλλα και κάρτες με μηνύματα αγάπης στις 14 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, γιορτάζεται και σε μια σειρά από άλλες χώρες, από την Κίνα ως τη Χιλή, όπου έχουν τα δικά τους μοναδικά έθιμα, αφιερωμένα στον εορτασμό της αγάπης.

Δώρα Αγίου Βαλεντίνου δεν χαρίζουν μόνο τα ζευγάρια μεταξύ τους, αλλά και μέλη οικογενειών ή φίλοι, ακόμη και κρυφοί θαυμαστές.

Τα παιδιά φτιάχνουν χειροποίητες κάρτες για τους συμμαθητές τους, ενώ τα ζευγάρια δειπνούν ρομαντικά υπό το φως των κεριών και ανταλλάσσουν σοκολατένιους πειρασμούς σε ένδειξη αγάπης.

Τα έθιμα από όλο τον κόσμο, που περιγράφονται στη συνέχεια, περιλαμβάνουν διασκεδαστικούς νέους τρόπους για να πει κανείς το «σ' αγαπώ»!

Μοναδικά δώρα αγάπης

Το κλασικό ερωτικό γράμμα μπορεί να χρησιμοποιείται κατά κόρον την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Οι απανταχού ερωτευμένοι όμως, εφευρίσκουν τρόπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους σε όλη τη διάρκεια του έτους, μερικοί από τους οποίους μάλιστα είναι αρκετά περίεργοι!

• Οι Γερμανοί ανταλλάσσουν μικρά φτερωτά γουρουνάκια που θυμίζουν τον θεό Έρωτα και συμβολίζουν τον πόθο και την τύχη, καθώς και μεγάλα μπισκότα με τζίντζερ σε σχήμα καρδιάς, διακοσμημένα με διάφορα μηνύματα, π.χ. «Φίλα με».

• Οι Ιταλοί περνούν λουκέτα σε γέφυρες, κουπαστές και φανοστάτες και πετάνε το κλειδί ως ένδειξη αιώνιας αγάπης για τους αγαπημένους τους, αντλώντας έμπνευση από το ρομαντικό μυθιστόρημα με τίτλο «Σε θέλω» που έχει γυριστεί και ταινία.

• Οι άντρες στη Δανία στέλνουν «ερωτικές κάρτες» που περιέχουν ποιηματάκια με ομοιοκαταληξία ή αστεία σημειώματα, τα οποία υπογράφουν με τελείες - μία για κάθε γράμμα του ανώνυμου αποστολέα τους. Εάν μια γυναίκα μαντέψει ποιος είναι, τότε λαμβάνει ένα πασχαλιάτικο αυγό.

Λάτιν γιορτή της αγάπης για όλους

Σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται από όλους ως ημέρα αγάπης και φιλίας, όπως για παράδειγμα η Dia del Cariño (ημέρα στοργής) στη Γουατεμάλα.

• Στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν «πράξεις εκτίμησης» αντί για δώρα, ενώ σε άλλες χώρες γίνονται μεν ανταλλαγές δώρων, αλλά ανώνυμα.

• Στην Αργεντινή διεξάγεται κάθε Ιούλιο η «εβδομάδα της γλύκας», στη διάρκεια της οποίας οι άνθρωποι προσφέρουν γλυκά με αντάλλαγμα ένα φιλί.

Γλυκά και σοκολάτες στην Ασία

• Στην Ιαπωνία, οι γυναίκες χαρίζουν σοκολάτες στους άντρες συναδέλφους τους στις 14 Φεβρουαρίου. Ένα μήνα αργότερα, την 14η Μαρτίου, που είναι γνωστή ως Λευκή Ημέρα, οι άντρες το ανταποδίδουν, χαρίζοντας στις γυναίκες λευκές σοκολάτες.

• Η Ταϊβάν γιορτάζει στις 7 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία οι άνδρες χαρίζουν στις γυναίκες μπουκέτα λουλουδιών με συγκεκριμένους συμβολισμούς: 1 κόκκινο τριαντάφυλλο συμβολίζει τη «μία και μοναδική αγάπη», 99 συμβολίζουν την «παντοτινή αγάπη», και 108 σημαίνουν πρόταση γάμου!

• Οι Κορεάτες γιορτάζουν την αγάπη στις 14 κάθε μήνα: τον Ιούνιο με την Ημέρα του Φιλιού, τον Δεκέμβριο με την Ημέρα της Αγκαλιάς, τον Φεβρουάριο με την Ημέρα του Βαλεντίνου, τον Μάρτιο με τη Λευκή Ημέρα και τον Απρίλιο με τη Μαύρη Ημέρα για όσους είναι ελεύθεροι.

Και οι ελεύθεροι έχουν ψυχή!

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, από τις Φιλιππίνες ως την Ινδία, η ημέρα που είναι αφιερωμένη στον έρωτα είναι η ιδανική περίσταση για να κάνει κανείς πρόταση γάμου ή να γιορτάσει τον έρωτά του! Όμως, σε μερικές άλλες χώρες, είναι η ημέρα κατά την οποία δίνεται στους ελεύθερους η ευκαιρία να βρουν το ταίρι τους.

• Στη Μαλαισία, οι ανύπαντρες γυναίκες γράφουν τον αριθμό του τηλεφώνου τους σε ένα πορτοκάλι και το πετούν στο ποτάμι για να το μαζέψουν οι έμποροι που το διασχίζουν με τα πλωτά μανάβικά τους και να το πουλήσουν.

• Η αντίστοιχη ημέρα του Βαλεντίνου στην Κίνα γιορτάζεται στη διάρκεια του Φεστιβάλ της Νύχτας των Επτά (Qixi), την έβδομη ημέρα του έβδομου σεληνιακού μήνα.

 Αντλώντας έμπνευση από ένα λαϊκό μύθο για δύο αστέρια που χωρίστηκαν από το ουράνιο ποτάμι, τον Γαλαξία, και ξανασμίγουν μόνο μια φορά το χρόνο, οι γυναίκες σκαλίζουν πεπόνια, δίνοντάς τους το σχήμα όμορφων λουλουδιών και ατενίζουν τους αστέρες Βέγα και Αλτάιρ με την ευχή να βρουν έναν καλό σύζυγο.

• Στη Νότια Αφρική, οι γυναίκες εξομολογούνται δημόσια τον έρωτά τους, καρφιτσώνοντας το όνομα αυτού που αγαπούν στο πουκάμισό τους, αναβιώνοντας μια αρχαία παράδοση των ρωμαίων στρατιωτών.

Σημαντικό ρόλο στην τεράστια προβολή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου παίζει φυσικά και η βιομηχανία των γλυκών, των λουλουδιών και των ευχετήριων καρτών. Αν και το ιδανικό θα ήταν να γιορτάζουμε την αγάπη κάθε μέρα, η 14η Φεβρουαρίου είναι σε κάθε περίπτωση μια ξεχωριστή ευκαιρία για να ξεφύγουμε από την πολυάσχολη καθημερινότητα και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας – με ιπτάμενα γουρούνια, λουκέτα ή ποιήματα!

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​