sedoni left all cities
sedoni right all cities

Ορίστε γιατί το ταξίδι της επιστροφής φαίνεται να είναι μικρότερο σε διάρκεια!

Κύριο Ορίστε γιατί το ταξίδι της επιστροφής φαίνεται να είναι μικρότερο σε διάρκεια!
Σίγουρα θα έχεις αντιληφθεί και εσύ ότι πολλές φορές το ταξίδι της επιστροφής φαίνεται να είναι μικρότερο σε διάρκεια από ότι το να πηγαίνεις κάπου
 

Ηεπιστροφή στο σπίτι μετά από ένα ταξίδι ή τις διακοπές είναι κάτι που δε θέλουμε να γίνει με τίποτα. Η επιστροφή στην καθημερινότητα, μας κάνει να θέλουμε να δραπετεύσουμε για ακόμα μία φορά σε κάποια θάλασσα ή στον προορισμό που ήμασταν. Έχεις παρατηρήσει, όμως, ότι το ταξίδι της επιστροφής φαίνεται πιο μικρό σε διάρκεια; Ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα όταν γυρίζεις στο σπίτι;

Μπορεί να έχεις ακολουθήσει ακριβώς την ίδια διαδρομή ή να έχεις αλλάξει διαδρομή και πάλι να σου φαίνεται ότι ο χρόνος κυλάει σαν νερό! Την απάντηση σε αυτό το παράδοξο ήρθαν να δώσουν μερικοί επιστήμονες!

Στην αρχή, η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι η διαδρομή της επιστροφής στο σπίτι μας φαίνεται ότι είναι μικρότερη σε διάρκεια γιατί έχουμε εξοικειωθεί με αυτή. Δηλαδή, τη γνωρίζουμε, ήδη, αφού έχουμε περάσει μία φορά από τα ίδια ακριβώς σημεία. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να μην είναι αληθές, καθώς, έχει παρατηρηθεί το ίδιο και σε ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο, αλλά και όταν αλλάζεις διαδρομή για να επιστρέψεις σπίτι.

 

Δεν έχει να κάνει με την χρονομέτρηση, αλλά με την αντίληψη του χρόνου που έχουμε σύμφωνα με την μνήμη μας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν νιώθουμε την αλλαγή στο πώς περνάει ο χρόνος, αλλά, μόλις τελειώσει, φαίνεται ότι το ταξίδι της επιστροφής είναι μικρότερο.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι, συνήθως, όταν πηγαίνεις κάπου έχεις ένα πρόγραμμα. Πρέπει να φτάσεις συγκεκριμένη ώρα και να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα πριν απολαύσεις τις διακοπές σου. Αυτό σε κάνει να κοιτάς πιο συχνά το ρολόι σου και δημιουργεί την αίσθηση ότι ο χρόνος περνάει αργά.

Επίσης, ο ενθουσιασμός που έχουμε για το ταξίδι είναι ένα στοιχείο που κάνει τη διαδρομή να μοιάζει μεγαλύτερη. Στην επιστροφή δεν έχεις τον ίδιο ενθουσιασμό. Γυρνάς, απλά, πίσω στην καθημερινότητα.

 

Στο τελευταίο πείραμά τους, οι επιστήμονες ήθελαν να εξακριβώσουν αν οι συμμετέχοντες θα αισθάνονταν το ίδιο βλέποντας ένα βίντεο. Τους παρουσίασαν, λοιπόν, δύο βίντεο διάρκειας εφτά λεπτών με το ίδιο πρόσωπο να είναι πάνω σε ένα ποδήλατο. Η μόνη διαφορά ήταν ότι στο πρώτο βίντεο το άτομο πήγαινε κάπου, ενώ στο δεύτερο γύρναγε σπίτι.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα δήλωσαν ότι ένιωσαν αυτό το φαινόμενο της διαστρέβλωση της αντίληψης του χρόνου!

Τελικά, ο χρόνος είναι κάτι αρκετά περίεργο!

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​