sedoni left all cities
sedoni right all cities

Οι τρεις προκλήσεις της εγχώριας απασχόλησης

Κύριο Οι τρεις προκλήσεις της εγχώριας απασχόλησης

Τρεις σημαντικές προκλήσεις, που συνδέονται άμεσα με την πορεία της εγχώριας απασχόλησης, καλείται να αντιμετωπίσει στο μέλλον η ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank, υπογραμμίζοντας τη θετική πορεία που παρουσιάζουν στοιχεία της εγχώριας αγοράς εργασίας.

Τρεις σημαντικές προκλήσεις, που συνδέονται άμεσα με την πορεία της εγχώριας απασχόλησης, καλείται να αντιμετωπίσει στο μέλλον η ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank, υπογραμμίζοντας τη θετική πορεία που παρουσιάζουν στοιχεία της εγχώριας αγοράς εργασίας στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023.Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι ο αριθμός των απασχολουμένων το γ΄ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στα 4,205 εκατ. άτομα, ενισχυμένος κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια. Βέβαια, στο σύνολο του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιβραδύνθηκε στο 1,6% από 6,6% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αντανακλώντας την εν εξελίξει μείωση του ρυθμού ανόδου της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με την απότομη ανάκαμψη που παρουσιάστηκε στη μεταπανδημική περίοδο της διετίας 2021-2022. Εντούτοις, για πολλοστή χρονιά την τελευταία δεκαετία, αναφέρουν οι μελετητές, η συνεισφορά του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης αναμένεται να είναι θετική και σημαντική. Η αντίστοιχη συνεισφορά του παραγωγικού συντελεστή του φυσικού κεφαλαίου προσδοκάται ότι θα περάσει σε θετικό έδαφος το 2024, καθότι προβλέπεται ότι οι επενδύσεις παγίων για πρώτη φορά μετά το 2009 θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις, δηλαδή θα αυξηθεί το φυσικό κεφάλαιο της οικονομίας.

Πλέον οι πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τρεις εξαιρετικά σημαντικές προκλήσεις:

Στην επιβράδυνση της μείωσης του πληθυσμού (-0,4% σε ετήσια βάση το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023) μέσω της αντιστροφής της καθαρής εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) σε καθαρή εισροή ανθρώπινου κεφαλαίου (brain gain), με ευεργετικές συνέπειες και στη συνιστώσα της παραγωγικότητας της εργασίας.

Αύξηση παραγωγικότητας, ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και επιβράδυνση μείωσης πληθυσμού.

Στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό (π.χ. μέσω αύξησης της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό των γυναικών και των νέων) και την περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας, κυρίως της δομικής ανεργίας, ώστε να μη δημιουργηθούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Τέλος στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με τους οικονομολόγους της Eurobank να διαπιστώνουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των επενδύσεων ιδιαίτερα σε παραγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, βελτίωσης της ποιότητας των θεσμών και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, δηλαδή παραγόντων που αυξάνουν την παραγωγικότητα της εργασίας.

 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​