sedoni left all cities
sedoni right all cities

Πατρινό Καρναβάλι 2020: Τελετή έναρξης με ένα τρίωρο μουσικό πάρτι !

Την ευθύνη της τελετής ανέλαβε ο Πατρινός μουσικός & εικαστικός Ιωάννης Κοψίνης

Σαν ένα συνεχόμενο μουσικό πάρτι θα μοιάζει η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού 2020 που προετοιμάζεται αυτές τις μέρες για το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου Α’.

Μιλώντας με τη νέα πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Πατρινό Καρναβάλι, Ήρα Κουρή, μας είπε πως φέτος η κεντρική σκηνή θα είναι στεγασμένη προς αποφυγή απρόοπτων που είχαν υπάρξει πέρυσι με τον καιρό και πως η μπάντα που θα εμφανιστεί live στην τελετή έναρξης του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού θα είναι οι Passepartout, μία γνωστή και αγαπητή στη νεολαία μπάντα που μάλιστα είναι από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Όσο για το σενάριο και την ευθύνη της όλης τελετής αυτά ανατέθηκαν στον Πατρινό μουσικό και εικαστικό Ιωάννη Κοψίνη, μέλος της μπάντας Deadbeat Escapement, ο οποίος είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και ήταν και εκ των δημιουργών του θεατρικού πολυχώρου Γραμμές ΤέΧνης.

Ο Ιωάννης Κοψίνης μιλώντας στο thebest.gr μας είπε κατ΄αρχάς πως θα υπάρχουν πυροτεχνήματα την βραδιά της τελετής έναρξης με την μόνη διαφορά και για λόγους ασφαλείας προκειμένου να μην επαναληφθούν συμβάντα του παρελθόντος όπως ήταν το περιστατικό τραυματισμού που είχε γίνει, πως η ρίψη των πυροτεχνημάτων που θα φωτίσουν τον ουρανό της Πάτρας χαρίζοντας έναν γιορτινό, φαντασμαγορικό τόνο, δεν θα γίνει από κάποιο σημείο πλησίον της πλατείας αλλά από πιο μακριά και ψηλά.

Η βασική έκπληξη της φετινής τελετής έναρξης του Καρναβαλιού, της μεγάλης γιορτής της πόλης της Πάτρας, θα είναι όπως ήδη έχει διαρρεύσει, το projection 3d video mapping που θα στηθεί στην πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων. Θα είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που πραγματοποιήθηκε την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής στο Σύνταγμα στην Αθήνα. Όπως μας εξήγησε ο κ. Κοψίνης, δεν θα γίνει κάποια προβολή βίντεο αλλά θα λάβει χώρα μία πρωτότυπη χρήση των δομικών στοιχείων του συγκεκριμένου εμβληματικού κτιρίου με έναν διαφορετικό φωτισμό, λέιζερ, κ.α.

Την ίδια ώρα παρότι δεν προγραμματίζεται να βγει κάποιο καρναβαλικό άρμα έστω και άβαφο όπως είχε συμβεί άλλες χρονιές, εν τούτοις φέτος θα έχουμε μία ολοκαίνουρια καρναβαλική κατασκευή, το κεφάλι της Βασίλισσας του Καρναβαλιού και πάνω σ’ αυτό θα παρουσιαστεί μία βίντεο εγκατάσταση.

Στην πλ. Γεωργίου θα στηθούν 3 stage – σκηνές που θα σχηματίζουν ένα ημικύκλιο. Θα είναι η κεντρική μουσική σκηνή που όπως προείπαμε, έχει προβλεφθεί να είναι και στεγασμένη, στο άλλο stage θα γίνουν χορευτικά και ακροβατικά και θα υπάρχει κι ένα τρίτο stage που θα είναι σαν πασαρέλα (8 επί 4) όπου η έκπληξη θα είναι η παρουσίαση επιλεγμένων καρναβαλικών κοστουμιών από ξεχωριστές εμφανίσεις παλαιότερων καρναβαλιών από γκρουπ, από το βεστιάριο του Καρναβαλικού Οργανισμού του Δήμου αλλά και από την συλλογή του Καρναβαλικού Κομιτάτου της Πάτρας.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι από τις 9 το βράδυ που θα ξεκινήσει η τελετή έως και τις 11.30 με 12 που υπολογίζουμε να έχει ολοκληρωθεί, να υπάρχει συνεχής μουσική χωρίς διακοπή, να είναι δηλαδή σαν ένα συνεχόμενο πάρτι και πάνω στη ροή του προγράμματος να λαμβάνουν χώρα όσα έχουμε ετοιμάσει όπως την πασαρέλα, τα χορευτικά, την βιντεοεγκατάσταση, κ.α. Δεν θα έχουμε παρουσιαστές όπως άλλες χρονιές ούτε dj set ενώ η μουσική που θα παιχθεί δεν θα είναι ηλεκτρονική αλλά κυρίως ντίσκο, λάτιν, ροκ εντ ρολ αλλά και ελληνική χορευτική μουσική. Στόχος μας είναι και γνωρίζοντας πως κυρίως οι μικρές, νεότερες ηλικίες κατεβαίνουν στην έναρξη, να διευρύνουμε όσο μπορούμε το κοινό και το μουσικό μέρος της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού να καλύπτει ένα πλατύτερο ηλικιακά κοινό που θα θελήσει να κατέβει έως την πλ. Γεωργίου. 

Ακόμα στόχος μας είναι να δουλέψουν και τα μαγαζιά, τα μπαρ και τα καφέ, να συνεχιστεί δηλαδή το πάρτι που θα έχει ξεκινήσει στην πλατεία την ώρα της έναρξης και μετά στα μαγαζιά», ανέφερε στο thebest.gr ο Ιωάννης Κοψίνης, ο οποίος όπως μας εξήγησε ασχολείται με το κομμάτι του animation και της video art και η αρχική εμπλοκή του στην τελετή αφορούσε μόνο στον συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο στη συνέχεια κατέθεσε μία πλήρη πρόταση με το σκεπτικό του για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει συνολικά η βραδιά της τελετής έναρξης, η οποία και εγκρίθηκε από την γνωμοδοτική επιτροπή κι έτσι ο Γιάννης Κοψίνης είναι το νέο πρόσωπο που αναλαμβάνει τουλάχιστον για φέτος να στήσει το «σκηνικό» της τελετής έναρξης της πιο δημοφιλούς και «ξέγνοιαστης» γιορτής της πόλης, του καρναβαλιού που αποτελεί και ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Πάτρας εδώ και σχεδόν 2 αιώνες.

Φυσικά ενδιάμεσα στην τελετή θα έχουμε και την παραδοσιακή κήρυξη της έναρξης από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη αλλά και από τη νέα πρόεδρο της Κοινωφελούς Ήρα Κουρή.

Ο κ. Κοψίνης μας αποκάλυψε ακόμα πως το event της τελετής έναρξης του Καρναβαλιού 2020 ουσιαστικά θα αρχίσει με 2 πορείες καραναβαλιστών με κρουστά μουσικά όργανα, οι οποίοι ξεκινώντας από 2 διαφορετικά σημεία θα φτάσουν με κρότο και μουσικό ρυθμό στην πλ. Γεωργίου στις 20.30 ενώ μία ακόμα καινοτομία είναι πως φέτος ο Τελάλης που θα βγει στους δρόμους από την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, του Αγ. Αντωνίου για να «διαδώσει» το νέο της έναρξης της αποκριάς, θα είναι γυναίκα!

Τέλος για τους Passepartout, να πούμε πως συστάθηκαν τον Μάιο του 2013 με έδρα τον Πύργο της Ηλείας και η μουσική που παίζουν, κυμαίνεται σε ήχους balkan, swing, rock n roll, disco, pop, latin αλλά και σε έντεχνα & λαικά μονοπάτια. Όπως αναφέρει η σελίδα τους στο facebook, αυτό που τελικά καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις στα live των Passepartout είναι η ικανότητα τους να εκτοξεύουν τη διάθεση στα ύψη σ’ ένα διαδραστικό παιχνίδι με το κοινό, μετατρέποντας έτσι κάθε τους εμφάνιση σ’ ένα ξέφρενο πάρτι.

Η μπάντα αποτελείται από τους: Αποστόλη Κακαβά - τύμπανα, Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Στέφανο Κωνσταντόπουλο στο πιάνο, τον Ηλία Λαμπρόπουλο -Κλαρινέτο, βιολί, τρομπέτα, μπουζο­ύκι, γκάιντα, φωνή, ενώ μέλη του συγκροτήματος των Passepartout  είναι & οι Ηλίας Πάνος Γεωργόπουλος, η Δήμητρα Θεοφανίδη, η οποία είχε και μία αξιοπρόσεκτη παρουσία πέρυσι στο The Voice, και η Νίνα Μαζάνη.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​