sedoni left all cities
sedoni right all cities

Μύθοι και αλήθειες για τον ύπνο

Κύριο Μύθοι και αλήθειες για τον ύπνο

Όταν πρόκειται για τον ύπνο, το θέμα είναι να ακούμε το σώμα μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε τον ύπνο και οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι δεν κοιμόμαστε αρκετά. Σύμφωνα όμως με τον εμπειρογνώμονα του ύπνου Δρ Neil Stanley, δεν χρειάζεται ο καθένας οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ – αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούμε το σώμα μας.

Αυτό είναι μόνο ένας από τους πολλούς μύθους – ας τον εξετάσουμε μαζί με μερικούς άλλους, αλλά και με τις αλήθειες που συνδέονται με τον ύπνο.

Ο καθένας χρειάζεται οκτώ ώρες ύπνου
ΜΥΘΟΣ – «Η ανάγκη για ύπνο είναι σαν το ύψος, όλοι είμαστε διαφορετικοί και το πόσο χρειαζόμαστε είναι σε μεγάλο βαθμό γενετικά καθορισμένο», υποστηρίζει ο Δρ Stanley. «Οι οκτώ ώρες είναι ένας μέσος όρος, όχι ο ιδανικός χρόνος. Οι ώρες ύπνου που χρειάζεστε είναι εκείνες που σας επιτρέπουν να είστε ξύπνιοι, σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι. Αν αισθάνεστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε υπάρχει πιθανότατα πρόβλημα με την ποιότητα του ύπνου που είχατε κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Το να ηρεμούμε το μυαλό μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να ξεκουραστούμε
ΓΕΓΟΝΟΣ – Για να κοιμηθείτε, χρειάζεστε τρία πράγματα: ένα υπνοδωμάτιο που ευνοεί τον ύπνο, ένα χαλαρό σώμα και το πιο σημαντικό, ένα ήρεμο μυαλό. Δεν μπορείτε να πάτε για ύπνο, αν ο νους σας τρέχει. «Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να ηρεμήσετε το μυαλό σας, πρέπει να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει – η ανάγνωση ενός βιβλίου, ένα ζεστό μπάνιο ή το να ακούτε Pink Floyd. Δεν έχει σημασία τι κάνεις, αρκεί να σταματάς να ανησυχείς για τα άγχη της ημέρας».

Αν πίνετε καφέ προτού πέσετε στο κρεβάτι, θα ξαγρυπνήσετε
ΜΥΘΟΣ – «Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης και γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι σημαντικό να αποφεύγουν την καφεΐνη λίγο πριν από την ώρα για ύπνο. Για άλλους ανθρώπους, οι επιδράσεις της καφεΐνης είναι πολύ χαμηλότερες. Αν πίνετε δύο φλιτζάνια καφέ κάθε βράδυ για τα τελευταία 40 χρόνια και μόλις εμφανίσατε πρόβλημα με τον ύπνο σας, τότε σίγουρα δεν φταίει ο καφές», λέει ο γιατρός.

Η άσκηση θα σας αποτρέψει από το να μπορέσετε να κοιμηθείτε
ΜΥΘΟΣ – Η άσκηση το βράδυ δεν επηρεάζει αναγκαστικά την ικανότητά σας να κοιμάστε, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να χαλαρώνετε αρκετά μετά την άσκησή σας, προτού πέσετε στο κρεβάτι.

Χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο, καθώς μεγαλώνουμε
ΜΥΘΟΣ – «Η ανάγκη μας για ύπνο σταθεροποιείται στις αρχές της δεκαετίας των 20 ετών και δεν αλλάζει τόσο πολύ όσο γερνάμε. Αυτό που αλλάζει με την ηλικία είναι η ικανότητά μας να έχουμε τον ύπνο που χρειαζόμαστε. Καθώς γερνάμε, ο ύπνος γίνεται πιο ελαφρύς και λιγότερο αναζωογονητικός, επομένως ξυπνούμε ευκολότερα τη νύχτα και μόλις ξυπνήσουμε, υπάρχει μικρή πίεση να ξανακοιμηθούμε», υποστηρίζει ο γιατρός.

Οι έφηβοι πρέπει να κοιμούνται περισσότερο από τους ενήλικες
ΓΕΓΟΝΟΣ – Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο, επειδή περνούν σημαντικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές και ο ύπνος είναι σημαντικός σε αυτές τις διαδικασίες.

Μπορείτε να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο
ΜΥΘΟΣ – «Αν δεν κοιμηθείτε καλά μια νύχτα της εβδομάδας, μπορείτε συνήθως να αναπληρώσετε τον ύπνο σας το επόμενο βράδυ. Ωστόσο, αν δεν απολαμβάνετε αρκετή ανάπαυση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν μπορεί να αναπληρώσετε με το να κοιμάστε περισσότερο το Σαββατοκύριακο. Είναι καλύτερο από το τίποτα, εάν έχετε στερηθεί τον ύπνο, αλλά ποτέ δεν θα πάρετε πίσω όλες τις ώρες που χάσατε», λέει ο Δρ Stanley.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σχετικά Άρθρα

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​