sedoni left all cities
sedoni right all cities

Μην κανονίσετε κάτι το 2040: Το τέλος του κόσμου θα έρθει τότε

Κύριο Μην κανονίσετε κάτι το 2040: Το τέλος του κόσμου θα έρθει τότε

Όχι και τόσο ιδανική είδηση για μεσημέρι Κυριακής, αλλά προχωράμε. Κατά καιρούς έρχονται στο φως διάφορες μυστικιστικές προβλέψεις για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Το 2012 ήταν μια τέτοια χρονιά που οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ο πλανήτης θα κατέρρεε, αλλά προφανώς για να γράφουμε αυτές τις γραμμές κι εσείς να τις διαβάζετε, δεν έπεσαν μέσα. Ο πλανήτης βρίσκεται ακόμα στη θέση του, όλα καλά. 

Το ζήτημα με το τέλος του κόσμου, όμως, δεν σταματάει ποτέ να έρχεται στο προσκήνιο. Μάλιστα, 45 χρόνια πριν, επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, τα έβαλαν κάτω, τα υπολόγισαν και έφτασαν στο συμπέρασμα πως το τέλος του κόσμου -πλέον- δεν απέχει και πολύ.

Δημιούργησαν τότε το υπολογιστικό πρόγραμμα World One, το οποίο βάσει μερικών μεταβλητών που έθεσε, προέβλεπε πως αυτός ο κόσμος όπως τον έχουμε γνωρίσει, δεν θα υπάρχει το 2040. 

Το εν λόγω πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί ως μέρος της έρευνας «Τα όρια της ανάπτυξης», την οποία δημοσίευσε η «The Club of Rome» (μια οργάνωση που αποτελείτο από επιστήμονες, οικονομολόγους, επιχειρηματίες, υψηλά ιστάμενους δημόσιους λειτουργούς και πρώην ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο), συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα από το 1900 έως και το 1973, ώστε να προβλέψει το μέλλον του πλανήτη.

Ληφθήκαν υπόψη δεδομένα όπως η αύξηση του πληθυσμού, η εξάντληση των φυσικών πόρων καθώς και η μόλυνση του πλανήτη. Βέβαια, τη δεκαετία του ’70, η μελέτη θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη και πυροδότησε συζητήσεις, με ορισμένους ειδικούς να παρερμηνεύουν τα ευρήματα και τις μεθόδους. 

Ωστόσο, η Ολλανδή ερευνήτρια για τη βιωσιμότητα, Γκάγια Χέρινγκτον, διεξήγαγε μία επανεξέταση τον Νοέμβριο του 2020, με την ανάλυση της να φτάνει στο συμπέρασμα πως η κοινωνία έχει περίπου άλλη μια δεκαετία για να αλλάξει πορεία και να αποφύγει την κατάρρευση επενδύοντας σε βιώσιμες τεχνολογίες.

Γενικά, ο τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό το πολύ κακό σενάριο είναι μια άμεση, παγκόσμια κινητοποίηση, για να εξαλειφθούν από τις βιομηχανίες οι εκπομπές ρύπων, να μειωθεί ο άνθρακας και να τεθεί σε τροχιά η αποκατάσταση της ατμόσφαιρας. Ειδάλλως, αποχαιρέτα τον κόσμο που χάνεται.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​