Πώς αλλάζουν οι καιροί, ε; Εκεί που χάναμε την ώρα μας αναζητώντας μια καλή ταινία ή μια ωραία σειρά να ξεκινήσουμε στο Netflix (και ξέρετε πώς κατέληγε αυτό), τώρα δεν έχουμε τον χρόνο να τα παρακολουθήσουμε όλα. Δεν ξέρω τι κουμπί πάτησε η streaming πλατφόρμα, αλλά το αποτέλεσμα την έχει δικαιώσει. Το τελευταίο διάστημα μας έχει χαρίσει σπουδαίες παραγωγές και αξίζει αυτή τη φορά να της κάνουμε shout out. 

Ομολογουμένως τα Ripley, The Gentlemen και 3 body problem έχουν απογειώσει το Netflix. Δικαίως, φυσικά, είναι τρία αριστουργήματα που συνολικά κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ήταν ελάχιστοι εκείνοι που δεν τις απόλαυσαν. Θα αφήσουμε όμως στην άκρη – για λίγο- τις σειρές στην πλατφόρμα και θα εστιάσουμε στις ταινίες. Και συγκεκριμένα στο top5 του ελληνικού top10, έτσι όπως τροποποιείται με βάση αυτά που παρακολουθούν όλοι. 

Και αυτή τη στιγμή, οι πέντε ταινίες που παρακολουθούν όλοι στο Netflix είναι οι ακόλουθες:

1. The Tearsmith

 

Στην πρώτη θέση του ελληνικού Top10 στο Netflix συναντάμε την ιταλική ταινία The Tearsmith (Δημιουργός Δακρύων), βασισμένη στο ομώνυμο best seller της Erin Doom. Η ιστορία ακολουθεί τους Nica και Rigel, που έχουν μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο και έχουν βιώσει μια πολύ δύσκολη παιδική ηλικία. Οι δυο τους είναι «ορκισμένοι εχθροί», όταν όμως υιοθετούνται από το ίδιο ζευγάρι, τότε η σχέση τους αυτή εξελίσσεται σε κάτι άλλο.

Για την ακρίβεια, συνειδητοποιούν απροσδόκητα και ακαταμάχητα πως τρέφουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Εφηβικό ρομάντζο όπως καταλαβαίνετε, από αυτά που για κάποιο λόγο τραβάνε την προσοχή. Να σημειωθεί πως η ταινία που βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού Netflix, ήταν η δεύτερη μη αγγλόφωνη με τις περισσότερες προβολές, από την 1 εως τις 7 Απριλίου.

Από την άλλη, το «The Tearsmith» δεν εντυπωσίασε τους κριτικούς, ενώ και η βαθμολογία στο IMDB έχει μείνει στο 0%. Οι κριτικοί περιέγραψαν την ταινία ως «προβλέψιμη», αλλά στην πραγματικότητα όλα τα εφηβικά δράματα δεν είναι προβλέψιμα; Ας πούμε πως είναι μια ταινία για ένα χαλαρό βράδυ Παρασκευής και ως εκεί.

2. Bullet Train

 

Η ταινία «Bullet Train» που κυκλοφόρησε το 2022, βρίσκεται στη δεύτερη θέση του ελληνικού Netflix. Έτσι από το εφηβικό δράμα και το εφηβικό ρομαντζό, παιρνάμε στη δράση. Ο David Leitch σκηνοθέτησε τους Brad Pitt, Joey King, Andrew Koji, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Zazie Beetz, Logan Lerman, Bad Bunny, Sandra Bullock και Karen Fukuhara σε μια ταινία που βασίστηκε σε μυθιστόρημα του Kōtarō Isaka που κυκλοφόρησε το 2010.

Η υπόθεση ακολουθεί πέντε εκτελεστές που επιβιβάζονται σε μια υπερταχεία που κατευθύνεται στο Κιότο και συνειδητοποιούν ότι οι φαινομενικά διαφορετικές τους αποστολές συνδέονται μυστηριωδώς.

Δεν είναι ότι τρελαθήκαμε κιόλας με την ταινία όταν είχε κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά οκ, είναι κάπως διασκεδαστική για μεσημέρι Κυριακής.

3. Scoop

Ό,τι έχει σχέση με royals και δράματα, είναι καταδικασμένο να πάει καλά. Το Scoop (Το Λαβράκι της Δεκαετίας) που κυκλοφόρησε στο Netflix πριν λίγες ημέρες, δεν ξέφυγε από αυτή τη πεπατημένη. Πρόκειται για δραματική ταινία, βρετανικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Φίλιπ Μάρτιν.

Επί της ουσίας, το Scoop περιγράφει πώς εξασφαλίστηκε η συνέντευξη του Πρίγκιπα Άντριου στην εκπομπή Newsnight του BBC το 2019 από την παρουσιάστρια και δημοσιογράφο Έμιλι Μέιτλις και την ομάδα της.

Έχουμε γράψει και σχετικό review για το Scoop, εδώ.

What Jennifer Did

Στην τέταρτη θέση του ελληνικού Top10 στο Netflix, συναντάμε, τι άλλο, ένα crime documentary. Έχουν γίνει ανάρπαστα στην πλατφόρμα και κάθε φορά που λέμε πως δεν έχει άλλο, σκάει μύτη ένα ακόμη αληθινό έγκλημα. Το «What Jennifer Did» είναι μία επιπλέον αρρωστημένη ιστορία, από αυτές που λες ‘δε μπορεί να συνέβη’, αλλά να που συνέβη. 

Μία κλήση στο 911 από την Τζένιφερ, για ένα έγκλημα που έλαβε χώρα στο σπίτι που έμενε με τους γονείς της, ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας. Τα πράγματα, φυσικά, δεν είναι όπως δείχνουν. Για την ακρίβεια, η κατάθεση της Τζένιφερ για το πώς η μητέρα της δολοφονήθηκε και ο πατέρας της έπεσε σε κώμα, τη στιγμή που η ίδια ήταν δεμένη στις σκάλες του σπιτιού, είχε κενά.

Ίσως αυτό που λείπει από το ντοκιμαντέρ του Netflix είναι η απουσία περισσότερων συνεντευξέων, ωστόσο αξίζει να το δει κάποιος.

Bleed for This

Στην 5η θέση συναντάμε μια ταινία από παλιά. Από το 2016 συγκεκριμένα. Το «Bleed for This» (Η Δύναμη του Πρωταθλητή) αφορά την πραγματική ιστορία του πρωταθλητή του μποξ, Vinny Pazienza, ο οποίος μετά από τροχαίο τραυμάτισε τον λαιμό του και κινδύνεψε να μην περπατήσει ξανά. 

Ο Pazienza όχι μόνο αψήφησε τις οδηγίες των γιατρών, αλλά κατέρριψε όλα τα προγνωστικά. Ξεκίνησε κανονικά τις προπονήσεις και κατάφερε να επιστρέψει στο ριγνκ, νικώντας μάλιστα και τον πρώτο του αγώνα μετά το ατύχημα.

Ο ρυθμός της ταινίας κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή και αξίζει που βρίσκεται στο top10 του ελληνικού Netflix.