sedoni left all cities
sedoni right all cities

Έρχεται το Spectre

Ο James Bond μεταφέρεται για 24η φορά στη μεγάλη οθόνη σε μία καταιγιστική υπερπαραγωγή με πολλές ανατροπές. Είναι η δεύτερη ταινία της θρυλικής σειράς που σκηνοθετεί ο βραβευμένος με Όσκαρ Sam Mendes (Skyfall) με πρωταγωνιστή -για τέταρτη φορά- τον εμβληματικό για τον ρόλο Daniel Craig. Τον μοχθηρό και αδίστακτο εχθρό του ευρηματικού μυστικού πράκτορα υποδύεται ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Christoph Waltz (Django Unchained, The Inglourious Basterds), ενώ αυτή τη φορά το ένα από τα Bond Girls ενσαρκώνει η μεθυστική και πιο ώριμη από κάθε άλλη προκάτοχο της Monica Bellucci (Irreversible). Στην ταινία εμφανίζεται η γοητευτική Léa Seydoyx, ενώ θα απολαύσουμε και πάλι τους Rahlph Fiennes ως Μ, Ben Whishaw ως Q, Naomi Harries ως Eve Moneypenny και το καινούριο μοντέλο της Aston Martin που σχεδιάστηκε ειδικά για την ταινία.

Σύνοψη

Ένα κωδικοποιημένο μήνυμα από το παρελθόν στέλνει τον James Bond σε μια μοναχική αποστολή στην Πόλη του Μεξικού και τελικά στη Ρώμη, όπου συναντά τη Lucia Sciarra (Monica Bellucci), την όμορφη και απαγορευμένη χήρα ενός περιβόητου εγκληματία. Ο Bond εισχωρεί σε μία μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει την εγκληματική οργάνωση, γνωστή ως SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion).

Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, ο Max Denbigh (Andrew Scott), ο νέος αρχηγός του Κέντρου της Εθνικής Ασφάλειας, θέτει υπό αμφισβήτηση τις τακτικές του Bond αλλά και της MI6 με επικεφαλής τον νέο M (Ralph Fiennes). Ο Bond στρατολογεί κρυφά τη Moneypenny (Naomie Harris) και τον Q (Ben Whishaw) για να τον βοηθήσουν να βρει τη Madeleine Swann (Léa Seydoux), την κόρη του παλιού του αντιπάλου του Mr White (Jesper Christensen), που μπορεί να εξιχνιάσει το δίκτυο της SPECTRE. Ως κόρη ενός δολοφόνου, μπορεί να καταλάβει τον Bond με έναν τρόπο που οι περισσότεροι αδυνατούν να συλλάβουν.

Διάρκεια:150’. 12 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Η εξέλιξη

Η ευκαιρία να εξερευνήσει τις ιστορίες όλων αυτών των χαρακτήρων είχε ζωτική σημασία για τον σκηνοθέτη Sam Mendes, που επιστρέφει για δεύτερη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη με πρωταγωνιστή τον θρυλικό πράκτορα. «Όλα ξεκινάνε από τον χαρακτήρα για μένα» λέει ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης. «Ήθελα να εξερευνήσω όλες τις πτυχές των χαρακτήρων που άφησα πίσω μου στο Skyfall. Γεμίσαμε τη MI6 με μία νέα γενιά ανθρώπων, έναν καινούριο Μ, μία καινούρια Moneypenny και έναν καινούριο Q. Ήθελα όλες αυτές τις σχέσεις να εξελιχθούν».

Για τον ηθοποιό Daniel Craig τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα. «Θέλαμε να είμαστε καλύτεροι από το Skyfall. Τόσο απλά. Δεν είχαμε επιλογή. Έπρεπε να είμαστε πιο εντυπωσιακοί και πιο καλοί. Με το Skyfall, ενεργοποιήσαμε κάτι και θέλαμε να πάμε παρακάτω και να πειραματιστούμε κι άλλο».

Ο Bond αναζωογονείται στο τέλος του Skyfall. Έκανε καινούριο ξεκίνημα, επισημαίνει ο σκηνοθέτης, και αυτό έχει έντονη επίδραση στο Spectre. Σε αυτή την καινούρια ταινία, ο πιο διάσημος μυστικός πράκτορας του κόσμου ελέγχει το πεπρωμένο του. Έχει μια συγκεκριμένη αποστολή, κανείς και τίποτα δεν θα μπει εμπόδιο.

«Το Skyfall ήταν μια ιστορία αντίδρασης από την πλευρά του Bond» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Στην πρώτη σκηνή καταδιώκει κάποιον με το παλιό του τρόπο, αλλά τον πυροβολούν πριν καν τους τίτλους αρχής και για το υπόλοιπο της ταινίας είναι ένα βήμα πίσω από τον Javier Bardem που υποδύεται τον Silva. Μπορείς ακόμα και να υποστηρίξεις ότι στο τέλος του Skyfall ο Bond έχει αποτύχει. Δεν κατάφερε να κρατήσει τη M ζωντανή και παρ’ όλο που ο θάνατος του Silva είναι μια νίκη για τον Bond, υπάρχουν άλλα ζητήματα που δεν έχουν πάει καλά. Έτσι, με το Spectre, ήθελα να του δώσω την ευκαιρία να εξιλεωθεί».

image

H νέα Spectre

Αυτή η τάση εξιλέωσης του Bond έδωσε στους δημιουργούς μεγάλο εύρος σε ό,τι αφορά τις αφηγηματικές ιδέες αλλά και τα σημεία όπου διαδραματίζεται η ταινία. Στην ταινία βλέπουμε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα από το παρελθόν, που στέλνει τον 007 από την Πόλη του Μεξικό μέχρι τη Ρώμη, όπου συναντά τη Lucia Sciarra. Όσο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ο Bond εισχωρεί σε μία μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει τα ίχνη της Spectre. Η εγκληματική οργάνωση έχει εμφανιστεί σε έξι προηγούμενες ταινίες του Bond, τα Dr No, From Russia With Love, Thunderball, You Only Live Twice, On Her Majesty’s Secret Service και Diamonds Are Forever, συστήνοντας μας ένα σωρό κακούς. Στο Spectre όμως η οργάνωση επανέρχεται με την εικόνα του 21ου αιώνα.

«Δεν είμαστε προσκολλημένοι στις προηγούμενες εκδοχές της Spectre. Δημιουργούμε τη δική μας εκδοχή. Η ταινία μας είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουμε ξανά τη Spectre και τον σούπερ κακό, να τον ενεργοποιήσουμε για την επόμενη γενιά».

Ο Craig συμφωνεί. «Η ύπαρξη της Spectre ανοίγει πολλά μονοπάτια. Μας επιτρέπει να είμαστε παραδοσιακοί και να φέρουμε κάτι καινούριο την ίδια στιγμή».

image

Η νέα εποχή

Οι δημιουργοί της ταινίας είναι ενθουσιασμένοι με τις αφηγηματικές εξελίξεις στα αρχηγεία της MI6. Στο Λονδίνο, ο Max Denbigh (Andrew Scott), με τον κωδικό C, γίνεται ο αρχηγός του Κέντρου Εθνικής Ασφάλειας.

«Υπάρχει μια σχολή σκέψης στην ταινία που λέει ότι τα θέματα της εθνικής ασφάλειας πρέπει να είναι ελέγχονται από το κέντρο, ό,τι πρέπει να στηριζόμαστε στην παρακολούθηση και να αφήνουμε τα drones να κάνουν τη βρώμικη δουλειά» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Ο C αμφισβητεί αν χρειάζεται να στέλνουμε ανθρώπους στο πεδίο μάχης. Η MI6 τίθεται, λοιπόν, σε κίνδυνο. Ειδικά το τμήμα με τους πράκτορες 00».

Έτσι, ο 007 επιστρατεύει τη βοήθεια του Q και της Moneypenny και ξεκινά μια περιπέτεια που τον οδηγεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, μερικά εκ των οποίων δεν έχει επισκεφτεί ποτέ. Ο σκηνοθέτης εξηγεί: «Δεδομένου ότι ο Bond έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στο δικό του ταξίδι, ήμασταν σε θέση να παίξουμε με πολλά διάσπαρτα σημεία. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και ένα ακόμα μεγαλύτερο γεωγραφικά ταξίδι σε αυτήν την ταινία απ’ ό,τι στο Skyfall».

«Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό στην τελευταία ταινία» προσθέτει «γιατί κινούμασταν πολύ γύρω από το Λονδίνο. Ναι, έχουμε τις σκηνές στη Σαγκάη και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στο δεύτερο μισό η ταινία διαδραματίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο Λονδίνο και στη Σκωτία».

image

Όπως παλιά, αλλά ακόμα καλύτερα

Στο Spectre, οι δημιουργοί μπόρεσαν να κινηθούν περισσότερο όπως στις παλιές ταινίες του Bond. «Δουλέψαμε διαφορετικά απ΄ ό,τι στις προηγούμενες ταινίες Bond που έχω κάνει» λέει ο Craig. «Η ταινία είναι πολύ μοναδική, αλλά επανέρχεται σε αυτά που έχουν γίνει στις ταινίες του 007 το ’60 και το ’70».

Ο σκηνοθέτης λέει ότι το Spectre αντηχεί τις κλασικές ταινίες Bond σε σχέση με τα αυτοκίνητα, το ύφος, τον φωτισμό ακόμα και το κόψιμο του κουστουμιού του 007. «Ήθελα επίσης να επιστρέψω στις ένδοξες στιγμές του παλιού καιρού που εισπράττεις από τις φανταστικές, αλλόκοτες τοποθεσίες. Ήθελα να το τραβήξω στα άκρα».

Οι δημιουργοί ήθελαν να βουτήξουν τον Bond σε ένα καταπληκτικό φεστιβάλ στη Λατινική Αμερική. «Και δεν υπάρχει τίποτα πιο μεγάλο από τη Μέρα των Νεκρών στην Πόλη του Μεξικού» λέει ο Mendes.

Πραγματικά, οι παραγωγοί θεωρούν τη Μέρα των Νεκρών – που προηγείται των τίτλων αρχής της ταινίας- ως μια από τις καλύτερες σκηνές της καριέρας τους. «Παρ΄όλο που έχουμε δουλέψει τις ταινίες του James Bond για πάνω από 35 χρόνια, θεωρούμε ότι η εναρκτήρια σκηνή του Spectre είναι κάτι απίστευτο και δίνει τον τόνο για μια εξαιρετική ταινία» λέει ο παραγωγός Michael G. Wilson. «Όταν το κοινό δει αυτές τις σκηνές θα απολαύσουν καλό, παλαιάς κοπής σινεμά τεραστίων διαστάσεων. Οι σκηνές του Μεξικού είναι πραγματικά επικές».

Η παραγωγός Barbara Broccoli προσθέτει: «Η σκηνή της Μέρας των Νεκρών στέκει ως υπενθύμιση του τι μπορεί να καταφέρει μια ταινία με τον James Bond. Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας ξένης πρωτεύουσας με χιλιάδες καταπληκτικά ντυμένους βοηθητικούς ηθοποιούς και μια πρωτοκλασάτη ομάδα από κασκαντέρ να εκτελούν κινήσεις που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Αυτός είναι ένας λόγος που θεωρούμε ότι το Spectre είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τη σειρά του James Bond».

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι δημιουργοί ήθελαν να αλλάξουν τοποθεσίες, από τη ζέστη στο κρύο, και πήγαν πίσω στο χιόνι για πρώτη φορά από το Die Another Day του 2002.

Ο Bond έχει ξαναβρεθεί σε χιονισμένα τοπία σε έξι προηγούμενες ταινίες, τις On Her Majesty’s Secret Service, The Spy Who Loved Me, A View To A Kill, The Living Daylights, The World Is Not Enough και Die Another Day.

«Και ήμασταν πολύ προσεχτικοί για το τι κάναμε σε όλες αυτές τις ταινίες» συνεχίζει ο Wilson. «Αυτό σήμαινε ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Έχουμε λοιπόν άλλου τύπου καταδίωξη, με αεροπλάνα και 4x4».

Οι δημιουργοί ήθελαν να στείλουν τον Bond σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επέλεξαν τη Ρώμη, λέει ο Mendes, χάρη στην ιστορία και τη σκοτεινή της ατμόσφαιρα.

Όταν άρχισαν να υφαίνουν τη ρομαντική πτυχή της ταινίας, οι δημιουργοί επέλεξαν να τοποθετήσουν την πιο στενή σχέση του Bond στην Βόρειο Αφρική, στην Ταγγέρη και στην έρημο Σαχάρα. «Αν θες ένα απίστευτα μεγάλο τοπίο, αυτή την ερημιά, τότε που αλλού παρά στη Σαχάρα;» αναρωτιέται ο σκηνοθέτης. «Οπότε με όλες αυτές τις τοποθεσίες έχεις όλους αυτούς τους τόνους που είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους και πολύ ακραίοι».

{youtube}

}

All roads lead to London

Όπως είναι φυσικό καμία ταινία του Bond δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς το Λονδίνο. «Η πρόκληση ήταν να βρούμε έναν τρόπο να γυρίσουμε το Λονδίνο που να είναι φρέσκος, καινούριος αλλά και σε συνέχεια του Skyfall» σχολιάζει ο σκηνοθέτης. «Προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο να δούμε τις οικείες τοποθεσίες του Λονδίνου από μια άλλη προοπτική και νομίζω ότι το καταφέραμε».

«Αυτές οι πέντε τοποθεσίες δίνουν έναν λόγο που αυτή η ταινία ήταν τόσο δύσκολη τεχνικά» συνεχίζει ο σκηνοθέτης, «και γιατί ήταν εξουθενωτική, γιατί πήρε τόσο καιρό να γυριστεί. Αλλά αυτό που έχουμε είναι πολύ ξεχωριστό, νομίζω».

Αντίστοιχα, καμία ταινία του 007 δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς το δικό της τραγούδι. Οι δημιουργοί ήταν ενθουσιασμένοι που συνεργάστηκαν με τον Sam Smith, έναν καλλιτέχνη με τεράστιες εμπορικές επιτυχίες, που συνέθεσε μαζί με τον Jimmy Napes το τραγούδι των τίτλων αρχής με τον τίτλο Writing’s On The Wall.

Πρόκειται για το πρώτο τραγούδι σε ταινία Bond που ηχογραφήθηκε από βρετανό σόλο καλλιτέχνη από το 1965.

image

Οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι

Στο τέλος του Skyfall συναντάμε τον νέο Μ στο πρόσωπο του Ralph Fiennes που αναλαμβάνει μετά την Dame Judi Dench. «Έχω απόλυτη συναίσθηση αυτής της κληρονομίας» λέει ο Fiennes. «Μεγάλωσα με τον Bernard Lee ως Μ, ενώ η Judi Dench ενσάρκωσε τον ρόλο φανταστικά».

Ο Fiennes είναι ένας βιβλιοφάγος που μεγάλωσε διαβάζονται Ian Fleming, John le Carré και Graham Greene και πιστεύει ότι ο χαρακτήρας του M έχει σμιλευτεί με αναφορά την εικόνα του πράκτορα του Ψυχρού Πολέμου. «Και παρ’ όλο που δεν είναι η εποχή μας, νιώθω ότι ο M είναι παιδί αυτού του κατασκοπικού και κινηματογραφικού κόσμου. Ο Sam Mendes σέβεται τις απαιτήσεις των ταινιών του Bond αλλά μας δίνει την ευκαιρία να αποδώσουμε περισσότερες αποχρώσεις στους χαρακτήρες μας. Με τον M υπάρχει μια αμφιβολία και αβεβαιότητα που την εισπράττεις από τη λογοτεχνία εκείνης της περιόδου». Αυτό είναι κάτι που προκύπτει νωρίς στην ταινία όταν ο M δέχεται μεγάλη πίεση από τις υπηρεσία πληροφοριών. «Ο ρόλος του M ως επικεφαλής της MI6 και του τομέα Double-0, στον οποίον ανήκουν αυτοί που έχουν την άδεια να σκοτώσουν, απειλείται» επισημαίνει ο ηθοποιός.

«Υπάρχει η τάση ανασυγκρότησης της λειτουργίας των υπηρεσιών. Ο Andrew Scott υποδύεται τον C, ή αλλιώς Max Denbigh, που είναι ο επικεφαλής της ΜΙ5. Ετοιμάζεται να προχωρήσει τη συγχώνευση της ΜΙ6 με την ΜΙ5. Σε αυτή τη συγχώνευση, ο C θα είναι ο αρχηγός. Οπότε υπάρχει η περίπτωση ο τομέας Double-0 να απαγορευτεί, οπότε ο Bond και ο M θα μείνουν χωρίς δουλειά».

Για τον ηθοποιό Andrew Scott, η πίεση που ασκεί ο C είναι μια σκέτη απόλαυση. «Ο χαρακτήρας μου είναι πολύ γοητευτικός και έξυπνος» λέει ο ηθοποιός. Όχι μόνο επιβλέπει τη συγχώνευση ανάμεσα στη ΜΙ5 και στη ΜΙ6, αλλά επιτηρεί και μια νέα εγκατάσταση που χτίζεται. «Είναι ένα εκπληκτικό νέο κτίριο. Ό,τι πιο καινοτόμο στην παρακολούθηση παγκοσμίως». Ο ηθοποιός συνεχίζει: «Πιστεύει ότι ένας πράκτορας στο πεδίο μάχης, ακόμα και κάποιος σαν τον Bond, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα που έγιναν τον 21ο αιώνα. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι χάνουν τον έλεγχο της ψηφιακής τεχνολογίας είναι κεντρική στην ιστορία του Spectre. Είναι κάτι με το οποίο όλοι συνδεόμαστε, η ιδιωτική μας ζωή και πόση πληροφορία νιώθουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε για τους εαυτούς μας και πόση να προστατεύσουμε. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα και πολύ επίκαιρο».

Οι ιδέες του C απειλούν όχι μόνο τον Μ και τον Bond, αλλά και την ομάδα υποστήριξης που αποτελείται από τη Moneypenny και τον Q, τους δύο χαρακτήρες που ανανεώθηκαν στο Skyfall.

«Ανακουφίστηκα που η προηγούμενη ταινία σημείωσε τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία και που το κοινό με αποδέχτηκε στον ρόλο» λέει ο Ben Whishaw που επιστρέφει στον ρόλο του Q. «Ο χαρακτήρας βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση σε αυτή την ταινία, όπως και όλοι οι χαρακτήρες εξαιτίας αυτού που συμβαίνει στις δουλειές τους και στο περιβάλλον τους. Επίκειται αυτή η συγχώνευση και συμβαίνουν πολλές αλλαγές. Το μέλλον όλων τίθεται υπό αμφισβήτηση και όλοι νιώθουν ότι περνάνε εξετάσεις και είναι υπό πίεση».

Παρ΄ όλο που απειλείται η θέση του, ο Q αποδεικνύει ότι είναι πραγματικός φίλος του 007 καθώς ριψοκινδυνεύει τη θέση του για τον βοηθήσει στην αποστολή του. «Σέβεται τον Bond» λέει ο Whishaw για τη σχέση του χαρακτήρα με τον 007. «Διατηρεί μερικές επιφυλάξεις γιατί ξέρει ότι ο Bond έχει έναν παράξενο μαγνητισμό και εξουσία πάνω στους άλλους και όντως πάνω στον ίδιο τον Q. Αλλά ο Q προσπαθεί να το ελέγξει αυτό. Βέβαια του είναι πολύ πιστός».

Εκτός από τον Q, βλέπουμε και τη Moneypenny που ενσαρκώνει τον ρόλο για δεύτερη φορά μετά το Skyfall. Αφού πυροβολεί κατά λάθος τον Bond στις πρώτες σκηνές του Skyfall, παραιτείται από τη θέση του πράκτορα και δουλεύει πια για τον Fiennes.

«Η Moneypenny και σε αυτή την ταινία κάθεται σε ένα γραφείο, δεν είναι έξω στο πεδίο μάχης με τον Bond» εξηγεί η Harris. «Τον βοηθάει ακόμα, αλλά αυτή τη φορά κάνει κάτι ακόμα πιο μυστικό».

Ένα από τα κεντρικά θέματα του Spectre είναι το ζήτημα της εμπιστοσύνης το οποίο έρχεται στο προσκήνιο της σχέσης της Moneypenny με τον Bond. Στην αρχή της ιστορίας, όταν η εμπιστοσύνη του 007 στην υπηρεσία χάνεται, εκείνος ακόμα πιστεύει στη Moneypenny.

«Αυτό που κάνει φοβερό το Spectre είναι ότι η σχέση τους έχει εξελιχθεί πολύ και έχουν έρθει πιο κοντά. Εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο πολύ» λέει η Harris.

«Και ο Bond είναι κάποιος που δεν έχει πραγματικούς φίλους. Το γεγονός ότι θεωρεί τη Moneypenny φίλη του είναι πραγματική τιμή για εκείνη και την κάνει νιώθει πραγματικά περήφανη. Δεν είναι κάποιος που αφήνει τους άλλους να τον πλησιάσουν. Φυσικά, φλερτάρει ο ένας τον άλλο ακόμα».

Ο Bond, όπως είναι αναμενόμενο, έλκεται από τις γυναίκες και στο Spectre αποδεικνύει ότι μπορεί να γοητεύσει ακόμα. Η πρώτη που υποκύπτει στη γοητεία του είναι η Estrella, που του κάνει παρέα στην Πόλη του Μεξικού. Τον ρόλο ενσαρκώνει η Μεξικανή ηθοποιός Stephanie Sigman.

«Οι σκηνές έναρξης δείχνουν τον Bond με την Estrella να γιορτάζουν τη Μέρα των Νεκρών σε ένα απίθανο μέρος με χιλιάδες ανθρώπους» λέει η Sigman. «Είναι μια υπέροχη σκηνή γιατί είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα τους πώς γιορτάζουμε αυτή τη μέρα στο Μεξικό. Αυτό ήταν πολύ ωραίο για μένα, καθώς είμαι Μεξικανή, και δεν ήταν δύσκολο να βυθιστώ στις σκηνές».

image

Καινούριο αίμα

Ο Bond επίσης συναντά την πανέμορφη χήρα Lucia Sciarra, που υποδύεται η Ιταλίδα Monica Bellucci, μια ηθοποιό που οι παραγωγοί Michaeil G. Wilson και Barbara Broccoli προσπάθησαν να έχουν στο παρελθόν, αλλά που δεν είχε δεχτεί λόγω άλλων υποχρεώσεων. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που την έχουμε σε αυτή την ταινία» λέει ο Wison. «Είναι τρομερή στον ρόλο της».

Η Bellucci από την άλλη λέει ότι είναι κατενθουσιασμένη που επιτέλους συμμετέχει σε ταινία Bond. «Είπα ναι αμέσως γιατί ήμουν πολύ χαρούμενη για τη συνεργασία με τον Sam Mendes και για τη συμμετοχή μου σε αυτή την ταινία» εξηγεί η ηθοποιός. «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τις ταινίες του James Bond γενικά γιατί νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής ιστορίας. Και σέβομαι όλα τα κορίτσια του James Bond. Νομίζω ότι είναι πανέμορφες ηθοποιοί και ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα να είμαι μέρος αυτής της ιστορίας».

Ο χαρακτήρας που παίζει είναι μια σαγηνευτική Ιταλίδα που κατέχει κάποια μυστικά. «Ο μαφιόζος σύζυγος της σκοτώνεται και διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο» εξηγεί η ηθοποιός. «Όταν συναντά τον Bond για πρώτη φορά δεν τον εμπιστεύεται πραγματικά γιατί έρχεται από έναν κόσμο, όπου μόνο οι διεφθαρμένοι έχουν την εξουσία».

«Αλλά η χημεία και η έλξη μεταξύ τους είναι τόσο δυνατή που συνειδητοποίει τη γυναικεία δύναμη που ασκεί πάνω του. Μετά τον εμπιστεύεται. Τη σώζει και του δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Και βρίσκουν έναν ενδιαφέροντα τρόπο να υπογράψουν ένα συμβόλαιο μεταξύ τους» λέει γελώντας η Bellucci.

Μια άλλη γυναίκα που παίζει καταλυτικό ρόλο είναι η Madeleine Swann που ενσαρκώνει η Γαλλίδα Léa Seydoux. «Είναι γιατρός και έχει δυνατό χαρακτήρα» λέει η Seydoux για τον ρόλο της. «Είναι έξυπνη, ανεξάρτητη και δεν θέλει να έχει σχέσεις με τον Bond, όταν τον συναντά για πρώτη φορά. Δεν την εντυπωσιάζει».

Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, τα γεγονότα αλλάζουν τη δυναμική τους και η σχέση μαλακώνει. «Καταλαβαίνει τον Bond καλά γιατί έχει εικόνα του κόσμου του» συνεχίζει η ηθοποιός. «Για την αποστολή του πρέπει να καταλάβει κάποια πράγματα από το παρελθόν του και χρειάζεται τη Madeleine για τις πληροφορίες που μπορεί να του δώσει. Τελικά, η σχέση μεταξύ τους είναι πολύ δυνατή».

Ενώ οι καινούριες γυναίκες στη ζωή του Bond έχουν καλή επιρροή, η σχέση του με τους άντρες σε αυτή την ταινία είναι προβληματική. Όπως για παράδειγμα η επαφή του με έναν αινιγματικό και ψυχρό χαρακτήρα, τον αρχηγό της οργάνωσης SPECTRE, τον Oberhauser, τον οποίο υποδύεται ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Christoph Waltz.

«Σε αυτή την ταινία βλέπουμε την κλασική δυναμική του πρωταγωνιστή με τον ανταγωνιστή» λέει ο Waltz. «Η δυναμική είναι ότι η μεγαλύτερη υπαρξιακή αναζήτηση του ήρωα πρέπει να ανατραπεί και κάθε εμπόδιο πρέπει να βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την επίτευξη του στόχου αλλά και την ύπαρξη του ίδιου του ήρωα».

«Όλοι είχαμε στο μυαλό μας ότι αυτή η δυναμική είναι πολύ επιθυμητή σε τέτοιες περιπτώσεις. Η δυναμική κάνει αυτές τις ιστορίες πολύ ενδιαφέρουσες».

Ο Waltz είναι πολύ ευτυχής που παίζει σε μία από τις ταινίες του James Bond δεδομένου του σκοτεινού τους ύφους. «Με τον Daniel, ο πιο κωμικός τόνος έχει εξατμιστεί και αυτό έγινε επίτηδες» παρατηρεί ο Αυστριακός ηθοποιός. «Με πρωταγωνιστή τον Daniel, ο Bond έχει αναδειχθεί ως πιο προβληματισμένος και λιγότερο ειρωνικός. Αν αυτό συνεχίζεται σε αυτή την ταινία ή αν αλλάζει, είναι κάτι που το κοινό θα περιμένει για να ανακαλύψει».

Όπως συμβαίνει συχνά στις ταινίες του Bond, ένα πολύ χαρακτηριστικό πρωτοπαλίκαρο υποστηρίζει τον κακό. Στο Spectre, οι δημιουργοί συστήνουν όχι μόνο τον Oberhauser, αλλά και τον Hinx, τον σφιχτό πράκτορα, που υποδύεται ο Dave Bautista.

«Νομίζω ότι η ταινία έχει κάτι παλιομοδίτικο, ειδικά αν σκεφτείς την ιστορία της οργάνωσης Spectre» λέει ο Bautista. «Υπάρχει αυτή η τεράστια οργάνωση που είναι πανταχού παρούσα. Είναι πολύ μυστηριώδης και είναι σημαντικό να παραμείνει έτσι».

«Πάντα πίστευα ότι ήταν πολύ cool να είμαι ο κακός» προσθέτει. «Αλλά το να είμαι μέρος της Spectre, ειδικά αυτό είναι φανταστικό».

Ο Hinx, σημειώνει ο ηθοποιός, είναι τέλειο ταίρι για τον Bond. «Ο χαρακτήρας είναι πραγματικά πολύ δυνατός το οποίο γίνεται αντιληπτό στην πρώτη σκηνή μάχης. Όταν σκέφτεσαι τον Bond δεν τον φαντάζεσαι να χάνει. Αλλά συμβαίνει στην ταινία».

Ένας άλλος σημαντικός άντρας στην ταινία είναι ο Mr.White, τον οποίον υποδύεται ο Jesper Christensen. Ο ρόλος αυτός ήταν υπεύθυνος για την προδοσία της Vesper Lynd στο Casino Royale, ενώ εμφανίζεται για λίγο στο Quantum of Solace. «Δίνει την εντύπωση ότι είναι αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης κάποιου είδους, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο στην κορυφή γιατί κάποιος είναι από πάνω του» λέει ο Christensen.

Ο άνθρωπος που είναι στην κορυφή είναι ο Oberhauser. «O White κρύβεται από όλους» συνεχίζει ο Christensen. «Τώρα, όμως τον έχουν βρει και τον δηλητηριάζουν σιγά σιγά».

Όταν ο Bond βρίσκει τον White, ο τελευταίος είναι σχεδόν πεθαμένος. «Δεν ξέρει στα αλήθεια τι να κάνει» λέει ο Christensen, «αλλά ο Bond αναγκάζει τον White να τον βοηθήσει με τις έρευνες για τη Spectre. Ο Bond εκμεταλλεύεται την αγάπη που έχει ο White για την κόρη του. Ο White έχει μια κόρη και αυτό είναι το μόνο που τον νοιάζει. Για να την προστατεύσει, μοιράζεται κάποια μυστικά με τον Bond».

Μέσα από τις αποκαλύψεις που γίνονται στην ταινία διαφαίνεται ότι υπάρχει ένας άνδρας πίσω από όλες τις τραγωδίες που έχει αντιμετωπίσει ο Bond στις τρεις τελευταίες ταινίες.

Παραλειπόμενα

♦ Για τη γιορτή της Μέρας των Νεκρών, η ομάδα σχεδιασμού παραγωγής κατασκεύασε 10 διακοσμητικούς σκελετούς, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος έφτανε τα 11 μέτρα ύψος. Η κεντρική κατασκευή του καρναβαλιού φοράει ένα καπέλο που έχει πλάτος 10 μέτρων.

♦ Για την ίδια σκηνή, επιστρατεύτηκαν 1.520 κομπάρσοι που ντύθηκαν και βάφτηκαν δια χειρός 107 διαφορετικών ειδικών. Κάθε μέρα γυρίσματος ξεκινούσε με τρεισήμισι ώρες προετοιμασίας όλου αυτού του πλήθους.

♦ Μέρος της ταινίας διαδραματίζεται στη Hoffler Klinik, όπου ο Bond έχει μια καταλυτική συνάντηση. Για να βρεθεί το σωστό σκηνικό, η παραγωγή ταξίδεψε στις Άλπεις της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας. Τελικά, κατέληξαν στην Αυστρία όπου ένα εστιατόριο στο πιο ψηλό σημείο της διαδρομής ενός τελεφερίκ, έγινε η βάση του σκηνικού. Για την ακρίβεια το εστιατόριο βρίσκεται στα 3.000 μέτρα του βουνού Gaislachkogl. Το εσωτερικό της Hoffler Klinik κατασκευάστηκε στα Pinewood Studios στην Αγγλία, όπου γυρίζονται παραδοσιακά πολλές σκηνές των ταινιών του James Bond.

♦ Αν και βρίσκονταν στην Αυστρία, το χιόνι δεν τους έκανε την τιμή κι έτσι χρειάστηκαν 400 τόνους τεχνητού χιονιού για να καλύψουν την πλαγιά του βουνού, η οποία υπό κανονικές συνθήκες είναι θαμμένη στο χιόνι.

♦ Μπορεί η ταινία να γυρίστηκε στο Μαρόκο, στο Μεξικό, στην Αυστρία και φυσικά στο Λονδίνο, αλλά το πιο καυτό σκηνικό είναι το διαμέρισμα του Bond. Στο Spectre οι θεατές θα βρεθούν σε ένα από τα λίγα διαμερίσματα του κόσμου που τόσοι άνθρωποι έχουν φαντασιωθεί.

♦ Στη Ρώμη, γυρίστηκε μια εντυπωσιακή σκηνή κυνηγητού για την οποία χρειάστηκαν 8 Aston Martins και 7 Jaguars.

♦ Στο Λονδίνο, όπου διαδραματίζεται μια εντυπωσιακή σκηνή στον Τάμεση κάτω από διάφορες γέφυρες και στην οποία εμπλέκονται ένα ταχύπλοο και ένα ελικόπτερο που πετάει πολύ χαμηλά, η παραγωγή έπρεπε να κάνει θαύματα. Κατ΄ αρχήν στάλθηκαν 11.000 επιστολές στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής. Στη συνέχεια, έπρεπε να φωτιστεί το ποτάμι κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε 17 διαφορετικές γέφυρες.

♦ Για πρώτη φορά σε ταινία Bond εμφανίζεται μια Aston Martin ειδικά σχεδιασμένη για την ταινία. Πρόκειται για την DB10 που έχει ειδικό σκελετό και φοβερή επιτάχυνση. Κατασκευάστηκαν 10 τέτοια αυτοκίνητα, οχτώ εκ των οποίων εμφανίζονται στην ταινία, ενώ τα άλλα δύο χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση της ταινίας.

image

12 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood. Σκηνοθεσία: Sam Mendes. Σενάριο (βασισμένο στους χαρακτήρες του Ian Fleming): John Logan, Neal Purvis, Robert Wade. Παραγωγοί: Barbara Broccoli, Michael G. Wilson. Παίζουν: Daniel Craig, Christoph Waltz, Ralph Fiennes, Monica Bellucci, Lea Seydoux, Dave Bautista, Ben Whishaw, Naomie Harries. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Hoyte Van Hoytema, FSF NSC. Σχεδιασμός Παραγωγής: Dennis Gassner. Μοντάζ: Lee Smith ACE. Μουσική: Thomas Newman 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​