sedoni left all cities
sedoni right all cities

Κρέας στη γάστρα με πιπεριές και μαύρες ελιές

Δεν πρόκειται για συνταγή «του λεπτού», ούτε για τίποτε φαντασμαγορικό. Μόνο απλά υλικά, που δένουν γλυκά μεταξύ τους και σιγομαγειρεύονται στη γάστρα μέχρι να ξετυλίξουν όλα τα αρώματά τους. Μερικές φορές όμως, αυτά τα απλά (και δοκιμασμένα) είναι τα πιο νόστιμα.

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό βοδινό κρέας, χωρίς κόκαλα
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια ζωμό βοδινού
¼ του φλιτζανιού πελτές ντομάτας
1-2 φύλλα δάφνης
4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 2-3 δεντρολίβανο)
¾ του φλιτζανιού μαύρες ελιές

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και απλώνουμε, να πάει παντού. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κρέας σε μέτρια ένταση. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε το κρέας στη γάστρα.

Μειώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθούν όλα τα υλικά. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το ζωμό και αμέσως μετά τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε μέχρι η σάλτσα να πάρει μια βράση.

Μεταφέρουμε τη σάλτσα μαζί με τις ελιές στη γάστρα με το κρέας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στο φούρνο για δύο ώρες ή μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό. Κάθε 40 λεπτά περίπου ελέγχουμε το φαγητό και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό (ίσα-ίσα να καλύπτει τα υλικά).

Extra tip: Συνοδεύεται τέλεια με πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​