sedoni left all cities
sedoni right all cities

Πως να διαβάσεις πολλά βιβλία μέσα στο νέο έτος

Ένας πλήρης οδηγός με οδηγίες για το πως να διαβάσεις περισσότερα βιβλία μέσα στην καινούρια χρονιά.

Το νέο έτος κατέφθασε και τα μπλοκάκια παίρνουν φωτιά. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την υφήλιο θέτουν και καταγράφουν τους στόχους τους για το νέο έτος. Γυμνασμένα σώματα, καλή διατροφή και επαγγελματικές επιτυχίες αποτελούν τους συνήθεις στόχους.

Ορισμένοι όμως κάνουν την διαφορά και θέτουν έναν εναλλακτικό στόχο για το καινούριο έτος: “Να διαβάσω περισσότερα βιβλία από ποτέ”. Τα κίνητρα πίσω από έναν τέτοιο στόχο είναι αναρίθμητα. Το διάβασμα δημιουργεί ενσυναίσθητους ανθρώπους, μειώνει το στρες και βελτιώνει την μνήμη.

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο είναι ταγμένοι βιβλιοφάγοι. O Bill Gates διαβάζει 50 βιβλία τον χρόνο, ο Mark Zuckerberg 25 βιβλία τον χρόνο, ενώ ο Elon Musk έχει δηλώσει πως έμαθε να χτίζει πυραύλους αποκλειστικά από βιβλία.

Πώς λοιπόν μπορείτε να διαβάζετε περισσότερο;

πως να διαβάσεις πολλά βιβλία

Προγραμματισμός

Το βασικό συστατικό μιας χρονιάς γεμάτης διάβασμα είναι ο προγραμματισμός. Όλες οι επιτυχημένες μας συνήθειες είναι προγραμματισμένες.

Προγραμματίζεις το πότε περίπου θα κοιμηθείς, το πότε περίπου θα φας και το πότε περίπου θα πας στη σχολή. Εάν θες το καινούριο έτος να διαβάσεις πολλά περισσότερα βιβλία, οφείλεις να προγραμματίσεις το διάβασμα σου.

Ας κάνουμε, όμως, λίγο πιο συγκεκριμένη την έννοια του προγραμματισμού.

Σύμφωνα με τους αριθμούς…

Ο καθένας θέτει τους δικούς του στόχους για το διάβασμα του. Ας υποθέσουμε όμως οτι φέτος θέλεις να ξεπεράσεις τον Bill Gates και να διαβάσεις 52 βιβλία. Για πολλούς ο αριθμός μπορεί να μοιάζει τρομακτικός αλλά ας δούμε τι σημαίνει το διάβασμα 52 βιβλίων μέσα σε ένα έτος;

Το μέσο βιβλίο υπολογίζεται ότι περιέχει 64.000 λέξεις. Επιπλέον, το μέσο άτομο υπολογίζεται ότι μπορεί να διαβάσει 200 λέξεις ανά λεπτό. Με μια απλή διαίρεση, ένα μέσο βιβλίο απαιτεί 320 λεπτά διαβάσματος.

Αν διαιρέσουμε τον αριθμό αυτό με τις ημέρες τις εβδομάδας, φτάνουμε στο συμπέρασμα οτι απαιτούνται 45 λεπτά διαβάσματος καθημερινά για το διάβασμα 52 βιβλίων μέσα σε έναν χρόνο.

Δεν φαίνεται και τόσο τρομακτικό πλέον, έτσι;

Μια αντιπαραγωγική συνήθεια που πολύς κόσμος υιοθετεί είναι αυτή του διαβάσματος στο κρεβάτι. Φυσικά ορισμένοι βρίσκουν την συνήθεια αυτή αποτελεσματική αλλά σε περίπτωση που είσαι καινούριος στον κόσμο των βιβλίων φρόντισε να την αποφύγεις.

Συνήθως το κρεβάτι σε συνδυασμό με τις νυχτερινές ώρες μας προκαλούν υπνηλία και προφανώς θα ήταν ιδανικό να είσαι ενεργός και ξύπνιος την ώρα που διαβάζεις το βιβλίο σου έτσι ώστε να απορροφήσεις όσα περισσότερα μπορείς.

Ποια είναι η δικαιολογία σου;

Φυσικά, σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τις δικαιολογίες. Ξέρετε τι εννοούμε. Άτομα που, ενώ αναγνωρίζουν την αξία του διαβάσματος χρησιμοποιούν την απόλυτη δικαιολογία του “δεν έχω χρόνο”.

Είναι απαραίτητο να καταρρίψεις τον μύθο του χρόνου εάν θες αυτή η χρονιά να είναι η πιο παραγωγική σου. Ας ρίξουμε και πάλι μια ματιά στις αποτελεσματικές συνήθειες σου. Πώς βρίσκεις χρόνο να κοιμηθείς; Πώς βρίσκεις χρόνο να φας;

Ο ύπνος και το φαΐ αποτελούν συνήθειες που τις θεωρούμε ζωτικές για την καθημερινή λειτουργία μας. Όπως είναι λοιπόν φυσικό, δημιουργούμε τον απαραίτητο χρόνο μέσα στην ημέρα μας για αυτές.

Το διάβασμα οφείλει να λάβει μια ανάλογη μεταχείριση. Αποτελεί ίσως την σημαντικότερη επένδυση που μπορείς να κάνεις με τον ελεύθερο σου χρόνο. Είναι λοιπόν απαραίτητο να μεταχειριστείς την δραστηριότητα του διαβάσματος ως απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητας σου.

Η συμβουλή αυτή πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική. Πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι το διάβασμα. Πρέπει να μετατραπεί από μια δραστηριότητα σε ένα φυσικό μηχανισμό. Τα άθροισμα των αλλαγών που θα παρατηρήσεις στην σκέψη σου σε έναν χρόνο από τώρα θα δικαιώσουν την επιλογή σου αυτή.

πως να διαβάσεις πολλά βιβλία

Extra Tips

Μερικές ακόμη μικρές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βελτιστοποιήσεις το διάβασμα σου είναι οι εξής:

  • Κουβάλα ένα βιβλίο μαζί σου: Είναι απίστευτο το πως μπορείς να μετατρέψεις τον χαμένο χρόνο των μεταφορών σου μέσα στην πόλη σε ένα παραγωγικό διάστημα διαβάσματος.
  • Περιόρισε τους περισπασμούς: Όταν διαβάζεις φρόντισε να το κάνεις σε κάποιο δωμάτιο με περιορισμένους περισπασμούς όπως είναι η τηλεόραση, ο υπολογιστής και το κινητό.
  • Κράτα το για τον εαυτό σου: Η θεωρία της κινητοποίησης μας λέει πως όταν μοιράζεσαι τους στόχους σου με τον περίγυρο σου, ο εγκέφαλος σου εκκρίνει ουσίες που προσομοιάζουν την διαδικασία επίτευξης των στόχων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθεις λιγότερη κινητοποίηση για τους στόχους σου κάθε φορά που τους μοιράζεσαι. Συνεπώς φρόντισε να κρατήσεις για τον εαυτό σου, τους φετινούς στόχους για το διάβασμα σου.

Είθε να είναι η φετινή χρονιά η πιο παραγωγική σου!

Ραντεβού στα Βιβλιοπωλεία!

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​