sedoni left all cities
sedoni right all cities

6 από τις πιο περίεργες συνήθειες των πιο έξυπνων ανθρώπων

Κύριο 6 από τις πιο περίεργες συνήθειες των πιο έξυπνων ανθρώπων

Η επιστήμη βρήκε τη σύνδεση ανάμεσα στο υψηλό IQ και μερικές όχι και τόσο αυτονόητα «έξυπνες» συνήθειες.

 

Τι είναι εξυπνάδα; η ικανότητα να ρουφάς τη μόρφωση σα σφουγγάρι; Από τι ξεχωρίζει ένας ευφυής άνθρωπος; από το ταλέντο του να έχει μια σωστή αντιμετώπιση για την κάθε περίσταση; Η υψηλή νοημοσύνη συνεπάγεται μόνο αυξημένο IQ;

Νοημοσύνη, μία έννοια τόσο αφηρημένη και ρευστή, που η σωστή επεξήγησή της δύσκολα εξαντλείται σε μία συνοπτική περιγραφή. Για τους ψυχολόγους, η εξυπνάδα σχετίζεται με την ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατά του σημεία και να καλλιεργεί όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και να επιδεικνύει, τα πρώτα.

Για άλλους επιστήμονες, πάλι, η εξυπνάδα συντελείται από υψηλά επίπεδα εκμάθησης, επίλυσης προβλημάτων και δημιουργικότητας. Μάλιστα, στην προσπάθεια να πέσει φως στο πώς εντοπίζεται το μυαλό «ξουράφι», διάφορες έρευνες έχουν συσχετίσει κάποιες αλλόκοτες και εν πολλοίς αδιάφορες συνήθειες της καθημερινότητας με την υψηλή αντίληψη.

Οι πανέξυπνοι άνθρωποι, λοιπόν:

> Προτιμούν το γραφείο τους ακατάστατο. Ο ευφυής δεν είναι τακτικός κι οργανωμένος, σύμφωνα με πείραμα του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα, από το οποίο προέκυψε ότι οι πραγματικά δημιουργικοί άνθρωποι δεν τακτοποιούν, αντιθέτως εμπνέονται και νιώθουν καλά μέσα στην αταξία. Εστιάζουν στο πρόβλημα παρά στη σκόνη και τα ανακατεμένα βιβλία.

> Μένουν ξύπνιοι ως αργά. Έρευνα του London School of Economics αναφέρει πως τα άτομα που δεν κοιμούνται νωρίς, έχουν υψηλότερο IQ. Η εξήγηση είναι πως ο μέσος εγκέφαλος είναι προσαρμοσμένος στο να ακολουθεί την επικρατέστερη συνήθεια ύπνου, δηλαδή να κοιμάται νωρίς και να ξυπνάει νωρίς. Ωστόσο, οι πιο «περίεργοι», ανήσυχοι άνθρωποι που έχουν την τάση να κοιμούνται αργά, είναι πιο δραστήριοι, ανοιχτόμυαλοι, κοινωνικοί, αντισυμβατικοί και σκεπτόμενοι.

>Βρίζουν. Μελέτη του πανεπιστημίου του Rochester κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι αθυρόστομοι είναι πιο ξύπνιοι, κι αυτό γιατί ανάμεσα στις βρισιές και την εξυπνάδα υπάρχει σύνδεση. Μία προηγούμενη έρευνα είχε καταδείξει ότι οι άνθρωποι που απαριθμούν τις περισσότερες βρισιές ανά λεπτό τείνουν να πετυχαίνουν υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ IQ.

>Προτιμούν το ντους τους κρύο. Επιστήμονες στη Φινλανδία έχουν επισημάνει πως η προσαρμογή στο κρύνο νερό συνδέεται με σημαντική μείωση της έντασης της κούρασης, αλλά και με βελτίωση στη διάθεση και τη μνήμη, παράγοντες που ενισχύουν τη λείτουργία και την παραγωγικότητα του εγκεφάλου.

>Ενοχλούνται όταν κάποιος μασάει. Άλλο ένα αλλόκοτο δείγμα εξυπνάδας. Αν σε διακατέχει μισοφωνία (misophonia) ήπιας μορφής (αυτή η επισήμανση στην ένταση της ιδιαιτερότητας επιβάλλεται, γιατί πρόκειται για νευρολογική διαταραχή), σου «κόβει». Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Northwestern University μετά από μελέτη κατά την οποία τα άτομα που σημείωσαν υψηλά επίπεδα δημιουργικής γνώσης, εμφάνισαν αδυναμία να φιλτράρουν άσχετες κι ασήμαντες αισθητηριακές πληροφορίες. Συχνά, αυτή η «διαρροή» τους βοηθάει στο να ενσωματώνουν ιδέες από ερεθίσματα που είναι εκτός της προσοχής τους.

>Σχεδιάζουν αυθόρμητα στο χαρτί. Είναι εκείνη η γνωστή συνήθεια που ενώ μιλάς στο τηλέφωνο ή ακούς τον συνομιλητή σου, ζωγραφίζεις στην ατζέντα αστέρια, ήλιους, κλειδιά του σολ ή ακόμα πιο περίπλοκα σχέδια. Βρετανική έρευνα αναφέρει πως όσα άτομα από τους συμμετέχοντες είχαν τη συνήθεια να σχεδιάζουν, ήταν σε θέση να θυμηθούν κατά 29% περισσότερες πληροφορίες, αποδεικνύοντας πως δεν πρόκειται για μία ανώφελη κίνηση, αλλά για μία πράξη που δίνει στον εγκέφαλο έναν τρόπο να οπτικοποιήσει έννοιες και συναισθήματα. 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​