sedoni left all cities
sedoni right all cities

Έξυπνα τips για το πώς να σε καλέσουν άμεσα σε συνέντευξη για δουλειά!

Κύριο Έξυπνα τips για το πώς να σε καλέσουν άμεσα σε συνέντευξη για δουλειά!

Είναι δύσκολο να ψάχνεις δουλειά. Όταν έχεις ρεπό από την εξουθενωτική χαμηλά αμειβόμενη εργασία σου, προσπαθείς να βρεις την ενέργεια να μπεις στο LinkedIn και να κοιτάξεις δεκάδες αναρτήσεις, ελπίζοντας οι πόρτες για μια καριέρα να ανοίξουν χάρη στο χαρτάκι που απέκτησες, βουτώντας σε ένα τεράστιο χρέος.

Έπειτα, περνάς ώρες να χτενίζεις και να τσεκάρεις το βιογραφικό σου και το cover letter που στέλνεις σε μία ή και σε δέκα αγγελίες, επειδή είναι εξουθενωτικό να πρέπει να διαλέξεις τι θα πληρώσεις κάθε μήνα, τα ψώνια ή τον λογαριασμό του τηλεφώνου και οι γονείς σου συνέχεια σε πρήζουν να βρεις μια «κανονική δουλειά».

Αυτό γίνεται επί εβδομάδες, μπορεί και μήνες – στέλνεις δεκάδες βιογραφικά και δεν βγαίνει τίποτα.

Γιατί λοιπόν κανείς δεν σε καλεί για συνέντευξη; Μπορεί εσύ να μειώνεις τις ήδη πολύ μικρές πιθανότητες να περάσεις στην επόμενη φάση. Ακολουθούν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μη σαμποτάρεις την αναζήτησή σου για δουλειά. 

Πολλές αιτήσεις – και μπορεί να μην έχεις τα προσόντα

«Πολλά βιογραφικά παραβλέπονται», λέει η Rebecca Laramée, σύμβουλος HR, που συνεργάζεται με οργανισμούς όπως το TEDxToronto. «Οι recruiters κοιτάζουν το βιογραφικό σου έξι με οκτώ δευτερόλεπτα, έτσι ο χρόνος για θετική εντύπωση είναι λίγος. Έρευνες δείχνουν ότι 98% όσων ψάχνουν δουλειά αποκλείονται στο αρχικό στάδιο. Μόνο 2 % των υποψηφίων φτάνουν σε συνέντευξη».

«Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, έτσι δεν αρκεί να κάνεις αιτήσεις μόνο μέσω portals όπως τα LinkedIn, Indeed, Workopolis κλπ», είπε η Laramée στο VICE.

Η Laramée επίσης επεσήμανε κι άλλους τρόπους με τους οποίους οι υποψήφιοι σαμποτάρουν τις πιθανότητές τους για συνέντευξη. «Κάποιοι λένε να στέλνεις βιογραφικά μόνο για τις δουλειές για τις οποίες έχεις τα προσόντα. Αυτή η τακτική είναι αμφιλεγόμενη – αλλά αν κάνεις αιτήσεις για δουλειές για τις οποίες δεν έχεις τα προσόντα μειώνεις τις πιθανότητες για μελλοντικές θέσεις στην εταιρεία».

Σύμφωνα με τη Laramée, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αιτήσεις για άσχετες δουλειές είναι ότι εκνευρίζονται οι recruiters. Η έρευνά της την κάνει να πιστεύει ότι οι άσχετες αιτήσεις είναι το μεγαλύτερο ξενέρωμα για 30% των recruiters. Και από αυτούς, το 43% λέει ότι θα έβαζε σε μαύρη λίστα τους υποψήφιους, αφαιρούν τα ονόματά τους από μελλοντικές αναζητήσεις βιογραφικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο VICE, το τμήμα του Βανκούβερ της παγκόσμιας εταιρείας HR, Robert Half, ο μέσος recruiter εξετάζει σε βάθος περίπου 34 βιογραφικά για μια θέση. Από τα 34, διαλέγουν τα 13 για συνέντευξη. 57% των recruiters είπαν ότι η σχετική εμπειρία είναι ο βασικός λόγος που καλούν κάποιον για συνέντευξη, όπως και η αξιολόγηση των soft skills και η corporat-ίστικη κουλτούρα (23%) και οι τεχνικές δεξιότητες (21%). 

Αντίστροφα, η Robert Half λέει ότι η έλλειψη τεχνικών και soft skills είναι οι κορυφαίοι λόγοι που οι νέες προσλήψεις δεν πηγαίνουν καλά. 29% των senior managers είπαν ότι ήταν σύνηθες οι συνεντευξιαζόμενοι να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που οι recruiters εκνευρίζονται τόσο με τους αιτούντες που δεν έχουν τα προσόντα. Όπως και το ότι πρέπει να δουν όλο τον όγκο των αιτήσεων από τα online portals.

Μπορείς να πολεμήσεις το σύστημα εκ των έσω;

Πιθανόν. Αν κάνεις αίτηση μια συγκεκριμένη ώρα της μέρας, μπορεί να έχεις προβάδισμα.

«Αν σκεφτείς την τέχνη και την επιστήμη του να ψάχνεις δουλειά, μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σου σχεδόν 40 φορές», είπε η Laramée, επικαλούμενη έρευνα από το Talent Works. «Αν κάνεις αίτηση για μια δουλειά πριν από τις 10 πμ, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητές σου να σε καλέσουν για συνέντευξη». Σύμφωνα με την έρευνα, η καλύτερη ώρα είναι μεταξύ 6 πμ και 10 πμ. Αυτή την ώρα έχεις 13% πιθανότητες να σε καλέσουν για συνέντευξη – δηλαδή πέντε φορές περισσότερες αν έκανες την αίτησή σου κατά τη διάρκεια ή μετά τη δουλειά.

«Οπωσδήποτε, μην κάνεις την αίτησή σου μετά τις 4 μμ», είπε η Laramée. «Επίσης, κάνε αιτήσεις τις πρώτες τρεις-τέσσερις μέρες μετά τη δημοσίευση της αγγελίας. Συνδυαστικά, αυτά τα δύο αυξάνουν τις πιθανότητές σου να βρεις δουλειά 40 φορές». 

Όμως, τόνισε ότι στο τέλος οι recruiters δεν προσλαμβάνουν βιογραφικά αλλά ανθρώπους.

Οι συστάσεις εργοδοτών είναι η πιο δυνατή τεχνική

Σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn, πάνω από 70% των επαγγελματικών προσλαμβάνονται από μια εταιρεία όταν έχουν επαγγελματική σύνδεση. Επιπλέον, «σχεδόν 70% των επαγγελματιών θέλουν να χρησιμοποιούν τον ευρύτερο κύκλο τους για να βρίσκουν δουλειές για άλλους, αλλά αυτό το νούμερο πέφτει στο 10%για ανθρώπους που δεν ξέρουν προσωπικά.

Πράγμα που σημαίνει ότι η δημιουργία πραγματικών σχέσεων με τους άλλους είναι προαπαιτούμενο για να βρεις δουλειά.

«Υποψήφιοι που μπαίνουν στην αρένα -ιδίως στο πλαίσιο αυτής της στρεβλής οικονομίας- κοντράρονται με απεγνωσμένους τύπους που έχουν τα μεγάλα όπλα», λέει ο Hamza Khan, ομιλητής και συγγραφέας που έχει αφιερώσει την καριέρα του στο να βοηθάει φοιτητές και νέους που ψάχνουν δουλειά. «Μιλάω για νέους, διψασμένους απόφοιτους, με ένα σωρό τεχνικές δεξιότητες, 10.000 followers στο Instagram και μια αποτυχημένη startup, μέχρι και απολυμένους/ή σε μεταβατικό στάδιο βετεράνους του χώρου (μερικές φορές κατόχους PhD) με νοοτροπία πρωτάρη. Σε αυτήν την αρένα, οι πιθανότητές σου να περάσεις την αυτοματοποιημένη διαδικασία επιλογής είναι μικρές», είπε ο Khan στο VICE. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσπεράσεις τελείως την ξεπερασμένη διαδικασία προσλήψεων».

O Khan έχει κάποια απλά tips ακόμα και για τους πιο ντροπαλούς και αντικοινωνικούς. «Βρες το άτομο που έχει τη δουλειά που θέλεις. Ακολούθησέ τον online, να μπεις στο οπτικό τους πεδίο και μετά στείλε ένα μήνυμα ζητώντας 15 με 30 λεπτά από τον χρόνο του», είπε ο Khan. «Να προσφερθείς να τον κεράσεις καφέ σε αντάλλαγμα για τον χρόνο που θα σου διαθέσει και φρόντισε να προσαρμοστείς εσύ στο πρόγραμμά του».

Τόνισε ότι στόχος αυτών των συναντήσεων δεν είναι να ζητήσεις δουλειά, αλλά να ζητήσεις συμβουλές, ώστε να σε λάβουν υπόψη για κάποια δουλειά. 

«Αν όλα πάνε καλά -και συνήθως πηγαίνουν-, κάνε δύο πράγματα. Πρώτον, ζήτα να μείνετε σε επαφή. Δεύτερον, ζήτα συστάσεις για άλλες επαφές», είπε ο Khan. «Αντί να στέλνεις εκατοντάδες βιογραφικά την εβδομάδα, με αυτήν την προσέγγιση θα έχεις περισσότερες πληροφορίες, επαφές και πιθανότητες πρόσληψης».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Free.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​