sedoni left all cities
sedoni right all cities

Οκτώ ερωτήσεις που σιχαίνεσαι να ακούς στα τραπέζια των γιορτών

Κύριο Οκτώ ερωτήσεις που σιχαίνεσαι να ακούς στα τραπέζια των γιορτών

Κάθε χρόνο τα ίδια. Συγγενείς και φίλοι συγκεντρωνόμαστε στο ίδιο τραπέζι και αυτή είναι οι στιγμή που κάποιοι αισθάνονται την οικειότητα να κάνουν προσωπικές ερωτήσεις.

Είναι ωραίο να δείχνουμε ενδιαφέρον, αρκεί να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες, ώστε να αποφύγουμε στιγμές αμηχανίας.

Αυτές είναι οι συνηθέστερες ερωτήσεις που «παγώνουν» την ατμόσφαιρα: 

«Γιατί δεν είσαι σε σχέση;»

Μπορεί η ερώτηση να γίνεται με καλή πρόθεση, δηλαδή από απλό ενδιαφέρον ή επιθυμία να βλέπουμε τον συνομιλητή μας ευτυχισμένο.

Ωστόσο, μπορεί άθελά μας να περάσουμε το «μήνυμα» ότι μόνο οι ερωτικές σχέσεις οδηγούν στην ευτυχία, πράγμα που δεν ισχύει.

Αν η ερώτηση συνδυαστεί και με ένα ύφος έκπληξης ή απογοήτευσης, τότε μπορεί ο φίλος ή συγγενής μας να αισθανθεί άσχημα για τον εαυτό του, που είχε μια «ατυχία» σε αυτό τον τομέα.

Επίσης, κάποιες σχέσεις τελειώνουν με άδοξο και δυσάρεστο τρόπο. Συνεπώς, αυτή η ερώτηση μπορεί να φέρει στο «προσκήνιο» τραυματικές αναμνήσεις και να χαλάσει την ατμόσφαιρα.

Πιο κατάλληλη ερώτηση: «Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;»

Ετσι, δεν εστιάζουμε μόνο σε μια πτυχή της ζωής.

Πότε θα παντρευτείς;

Είναι η στιγμή που η αμηχανία «επισκέπτεται» το γιορτινό τραπέζι.

Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να μιλούν ανοιχτά για τις ερωτικές τους σχέσεις, πόσο μάλλον για το θέμα του γάμου.

Αυτή η ερώτηση είναι άβολη, ειδικά όταν η σχέση κάποιου δεν βρίσκεται σε καλή φάση ή εκείνος θέλει να παντρευτεί, αλλά το ταιρί του δεν είναι πρόθυμο.

Ισως πάλι, ο συνομιλητής μας εκνευριστεί, καθώς δεν επιθυμεί τον γάμο.

Καλύτερα να κάνουμε γενικές ερωτήσεις, που δείχνουν ότι ενδιαφερόμαστε για το ταίρι κάποιου (πχ «Πως πάει με την δουλειά του;»)

Αν δεχτούμε εμείς την ερώτηση, απαντάμε: «Προτιμώ να αλλάξουμε θέμα»

«Πότε θα κάνεις παιδιά;»

Ειδικά αν δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον συνομιλητή μας, πέρα από την ηλικία του ή την χρονική διάρκεια της σχέσης του, ίσως θεωρηθούμε και αγενείς.

Κάποιοι δεν θέλουν παιδιά, άλλοι προσπαθούν αλλά δεν μπορούν, ενώ άλλοι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια. 

Η δημιουργία οικογένειας δεν είναι τόσο απλή όσο αυτή η ερώτηση.

«Πάχυνες; /Αδυνάτισες;»

Αυτές οι ερωτήσεις δημιουργούν προβλήματα, ακόμα και αν τις κάνουμε για κοπλιμέντο.

Για παράδειγμα, όταν επαινούμε την απώλεια βάρους, μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι μόνο έτσι τον αποδεχόμαστε και μόλις πάρει λίγα κιλά να στεναχωρηθεί διπλά. 

Επίσης, ίσως τα κιλά να οφείλονται σε πρόβλημα υγείας.

Είναι σαν να κρίνουμε τον άνθρωπο απέναντι μας και όχι απλά να συζητάμε μαζί του. Αφήνουμε τα κιλά στην «άκρη» και σχολιάζουμε την διάθεση.

Καλύτερα να λέμε: «Φαίνεσαι χαρούμενος. Τι έχει συμβεί;»

«Είσαι σίγουρος γι′ αυτή την απόφαση;»

Οταν πρόκειται για απόφαση ζωής, όπως παραίτηση από την δουλειά, ακύρωση γάμου, μετανάστευση κτλ, μπορεί να φανούμε μη υποστηρικτικοί. 

Καλύτερα να δείχνουμε σεβασμό και εμπιστοσύνη στις επιλογές των άλλων. Τη γνώμη μας να την λέμε μόνο ευγενικά και με επιχειρήματα.

Η ιδανική απάντηση είναι: «Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, αλλά είμαι σίγουρος-η ότι αυτό είναι το σωστό»

«Ποιον ψήφισες;»

Οι πολιτικές συζητήσεις, πιθανόν να χωρίσουν την παρέα σε «στρατόπεδα», κάτι που δεν αρμόζει στο γιορτινό κλίμα. Υπάρχουν τόσες άλλες στιγμές και χώροι για τέτοιες κουβέντες.

Ειδικά όταν στο τραπέζι υπάρχουν και άτομα που δεν μας γνωρίζουν καλά, μια τέτοια συζήτηση θα μας στιγματίσει.

Στην χειρότερη περίπτωση, θα υπάρξει καβγάς. 

Η ψήφος του καθενός είναι μια προσωπική και μόνο επιλογή.

Αν αισθανθούμε προσβεβλημένοι, αλλάζουμε θέμα. 

«Πως είναι τα οικονομικά σου;»

Αλλος ένας όχι και τόσο ευχάριστος τομέας για κάποιους.

Ο συνομιλητής αισθάνεται εκτεθειμένος και υπάρχει αμηχανία. Νομίζει ότι θα κριθεί για κάτι που ίσως δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Επίσης, δεν ρωτάμε κάποιον άνεργο γιατί δεν έχει βρει ακόμα δουλειά.

Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, ειδικά την σημερινή εποχή, και δεν χρειάζεται να του υπενθυμίζουμε κάτι που ήδη τον έχει στεναχωρήσει πολύ.

Καλύτερα να ρωτάμε: «Πως είναι η ζωή σου αυτό τον καιρό;» ή «Πως γεμίζεις τον χρόνο σου;». 

«Γιατί δεν τρως;»

Ακούγεται σα να «επιβάλλουμε» στον άλλον να φάει.

Μπορεί να μην του αρέσει το φαγητό μας και να μην θέλει να μας το πει για λόγους ευγένειας. Συνεπώς, θα τον φέρουμε σε δύσκολη θέση.

Αυτή η ερώτηση μπορεί να εκληφθεί και ως ανασφάλεια, δηλαδή σα να μην αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση με το φαγητό που έχουμε ετοιμάσει και, γενικότερα, με τον τρόπο φιλοξενείας μας.

Αμέσως, η οικειότητα χάνεται και επικρατεί αμηχανία. 

Αφήνουμε στον επισκέπτη την «ελευθερία» να φάει ό,τι και όποτε θέλει, χωρίς να παριστάνουμε την «μαμά» του μιλώντας συνέχεια για το φαγητό.

Καλύτερα να λέμε: «Ελπίζω να σας άρεσε το φαγητό, έκανα ότι καλύτερο μπορούσα» ή «χαίρομαι πολύ που ήρθατε» (μια απλή φράση που ανεβάζει την διάθεση των καλεσμένων)

Ας είμαστε, λοιπόν, προσεκτικοί φέτος με τις ερωτήσεις μας. Πολύ απλά, σε κάποια θέματα δεν μας «πέφτει» λόγος.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​