sedoni left all cities
sedoni right all cities

Το μυστικό του Σωκράτη που γνωρίζουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι

Κύριο Το μυστικό του Σωκράτη που γνωρίζουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι
Η καθηγήτρια φιλοσοφίας και ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ, Tamar Gendler, αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας.

Το κλειδί της επιτυχίας αποκάλυψε η καθηγήτρια φιλοσοφίας και ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ, Tamar Gendler. Και δεν είναι τα πλούτη ή η αποδοχή από τον περίγυρο, αλλά η αυτογνωσία.

Στην εργασία, η αυτογνωσία μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική επικοινωνία, ισχυρότερες σχέσεις και αυξημένη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα. Η Gendler η οποία μελετά πώς τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων μπορούν να λύσουν τα σύγχρονα προβλήματα, θεωρεί πως η οικοδόμηση του χαρακτηριστικού αυτού, περιλαμβάνει την επαφή του καθενός με τον «Σωκράτη που κρύβει μέσα του».

«Η Σωκράτης ήταν πρόθυμος να αμφισβητήσει τα πάντα», είπε η Gendler σε ένα πρόσφατο επεισόδιο podcast του «The Happiness Lab».

Ο Έλληνας φιλόσοφος, γεννημένος γύρω στο 470 π.Χ., ήταν σκεπτικιστής. Η σωκρατική μέθοδός του περιλάμβανε την απάντηση σε ερωτήσεις με ερωτήσεις, αντί για άμεσες απαντήσεις, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τις πεποιθήσεις και τις δυνατότητές τους.

 

«Αυτό είναι το είδος κατανόησης που χρειάζονται οι άνθρωποι για να γίνουν πιο επιτυχημένοι και πιο ευτυχισμένοι», τόνισε η Gendler.

Βρείτε τον «Σωκράτη μέσα σας»

«Απλώς πρέπει να σκεφτεί κανείς τι θα έλεγε ο ίδιος ο Σωκράτης», συμβουλεύει η Gendler. Ο φιλόσοφος συχνά λειτουργούσε σαν επίμονο νήπιο, ρωτώντας «γιατί» ως απάντηση σε κάθε δήλωση ή ερώτηση. Ο καθένας πρέπει να ξεκινήσει να κάνει το ίδιο για κάθε πεποίθηση που προσπαθεί να ξεμάθει.

 

Αν προσπαθεί να ξεφύγει από την ιδέα ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, πρέπει να αρχίσει να κάνει στο εαυτό του ερωτήσεις όπως: «Γιατί πιστεύω ότι τα χρήματα θα με κάνουν ευτυχισμένο; Την τελευταία φορά που πήρα χρήματα, τι ένιωσα πραγματικά;».

Μικρές συνειδητοποιήσεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο

Αν αδυνατεί κανείς να οραματιστεί εύκολα τον Σωκράτη, μπορεί να κάνει την ίδια συνομιλία με έναν από τους πραγματικούς του φίλους.
Αν και η ιδέα των φανταστικών συνομιλιών, δεν είναι η αγαπημένου κάποιου, μπορεί να δοκιμάσει την ενσυνειδητότητα. Ο διαλογισμός είναι ουσιαστικά το μη λεκτικό ισοδύναμο του να ρωτάει κανείς τον εαυτό του ξανά και ξανά «γιατί», είπε η Gendler — βοηθώντας τον έτσι να αγνοήσει τους περισπασμούς και να δει τι πραγματικά συμβαίνει 

«Καμία μέθοδος δεν είναι τέλεια λύση, γιατί η πλήρης αυτογνωσία είναι σχεδόν αδύνατη: Θα έχουμε πάντα κάποια τυφλά σημεία. Αλλά το να ρωτά γιατί σκέφτεται και νιώθει έτσι, μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε μεγάλο βαθμό στο να αποβάλει πεποιθήσεις που δεν τον εξυπηρετούν», τόνισε η ψυχολόγος.

Όταν η Γκέντλερ ρωτά τον εαυτό της γιατί νιώθει απογοητευμένη, συχνά διαπιστώνει ότι είναι επειδή καθυστερεί για κάτι. Το να αναρωτηθεί γιατί καθυστερεί, μπορεί στη συνέχεια να τη βοηθήσει να αποκαλύψει τους λόγους που πράττει έτσι, όπως το να μην ξέρει ποιο είναι το επόμενο βήμα.
Ακόμη και αυτές οι μικρές συνειδητοποιήσεις είναι ικανές να βοηθήσουν κάποιον να κάνει ένα βήμα προς τα μπρος.

«Ποτέ δεν προσπαθώ να φτάσω στην απάντηση κατευθείαν», είπε η Gendler. «Αλλά η σωκρατική μέθοδος μπορεί να με βοηθήσει να καταλάβω προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάω, για να κάνω το επόμενο βήμα».

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​