sedoni left all cities
sedoni right all cities

6 σημάδια ότι έχετε κολλήσει σε μια φανταστική εκδοχή μιας σχέσης

Κύριο 6 σημάδια ότι έχετε κολλήσει σε μια φανταστική εκδοχή μιας σχέσης

Πώς η εστίαση στις δυνατότητες κάποιου μπορεί να σας παγιδεύσει σε μια τοξική δυναμική.


Ακούγεται γνώριμο αυτό;

Είστε σε σχέση με κάποιον και συνεχίζετε να περιμένετε να γίνουν τα πράγματα «καλύτερα». Βλέπεις τις δυνατότητες σε αυτό το άτομο και όλα όσα «θα μπορούσε» να είναι η σχέση. Έτσι, περιμένετε και περιμένετε και περιμένετε να αλλάξει αυτό το άτομο και η σχέση να προχωρήσει και να μεταμορφωθεί σε αυτό που θέλετε. Και όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να φύγεις.

Εάν αυτό έχει απήχηση, δεν είστε μόνοι. Έχω δει πολλούς ανθρώπους να παγιδεύονται στις «δυνατότητες» του συντρόφου τους – εστιάζοντας στη φαντασία και την πιθανότητα μιας σχέσης έναντι της πραγματικότητας. Και όταν βρίσκεστε στα άκρα μιας σχέσης με αυτούς τους ροζ φακούς, μπορεί να σας δυσκολέψει να δείτε τα πράγματα με ακρίβεια και για αυτό που πραγματικά είναι. Είναι λιγότερο πιθανό να εντοπίσετε ασυμβατότητα ή διαφορές στις βασικές αξίες. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να μην εντοπίσετε τις «κόκκινες σημαίες» και να κολλήσετε πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Η Σκληρή Αλήθεια
Οι σύντροφοι μας δεν είναι οι δυνατότητές τους και δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς να είναι κάποιος που δεν είναι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξουν ή να συνειδητοποιήσουν αυτό το «δυναμικό» εάν δεν θέλουν να αλλάξουν ή έχουν την εγγενή επιθυμία να το κάνουν. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε ή να υπαγορεύσουμε – αυτό ισχύει για τους συντρόφους μας. Έτσι, αν βρεθείτε να περιμένετε (και να περιμένετε και να περιμένετε) τα πράγματα να είναι διαφορετικά, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι.

6 σημάδια ότι έχετε κολλήσει σε μια σχέση φαντασίας

  1. Σκέφτεστε συνεχώς το μέλλον της σχέσης και πώς «θα μπορούσαν να είναι» τα πράγματα σε σχέση με το να απολαμβάνετε τον σύντροφό σας και τη σχέση σας στο παρόν. Έχετε εμμονή με το πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι «καλύτερα» ή «διαφορετικά» και ακόμη προσπαθείτε να αλλάξετε τον σύντροφό σας ώστε να ταιριάζει με αυτή τη φανταστική εκδοχή της σχέσης που επιθυμείτε.
  2. Εστιάζετε στο παρελθόν και στο πώς «ήταν» τα πράγματα όταν η σχέση ήταν λαμπερή και νέα. Ονειρεύεστε αυτές τις «καλές» στιγμές, όπως όταν σας φλέρταραν ή όταν αρχίσατε να βλέπετε αυτό το άτομο για πρώτη φορά. Προτιμάτε αυτήν την αρχική εκδοχή του συντρόφου σας από το πρόσωπο που είναι στο παρόν.
  3. Δικαιολογείτε τις προβληματικές συμπεριφορές του συντρόφου σας ή τη δυναμική των τοξικών σχέσεων. Αποδίδετε προβλήματα στη σχέση σε ένα μοναδικό σύνολο περιστάσεων – ακόμα και όταν αυτά τα προβλήματα συνεχίζουν να επιμένουν μετά τον στρεσογόνο παράγοντα ή το γεγονός.
  4. Έχετε την τάση να εξηγείτε υπερβολικά τα προβλήματα ή τις προκλήσεις που εμφανίζονται στη σχέση σας με τους φίλους και την οικογένειά σας. Γίνεστε αμυντικοί όταν οι άλλοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την υγεία της σχέσης σας.
  5. Είστε διαρκώς δυστυχισμένοι, αλλά προσπαθήστε να το αποφύγετε. Προσπαθείτε να αποφύγετε τα «κακά» συναισθήματα που έχετε για τον σύντροφο ή τη σχέση σας. Αγνοείτε αυτό το ενστικτώδες συναίσθημα που έχετε που σας λέει ότι «κάτι δεν πάει καλά».
  6. Νιώθετε ότι εργάζεστε πιο σκληρά από τον σύντροφό σας στη σχέση. Κάνεις αλλαγές, αλλά ο σύντροφός σου παραμένει ίδιος. Όταν ο σύντροφός σας «αλλάζει» τη συμπεριφορά του, αυτή η αλλαγή είναι φευγαλέα και σύντομα επιστρέφει στους παλιούς τους τρόπους.  

Εάν κάποιο από αυτά τα σημάδια έχει απήχηση σε εσάς, σας ενθαρρύνω να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τη δική σας σχέση. Είστε χαρούμενοι? Ικανοποιούνται οι ανάγκες σας; Τι γίνεται με τα πρότυπα και τις προσδοκίες σας; Εάν η απάντηση είναι «όχι» σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, σκεφτείτε εάν έχετε επικεντρωθεί στο «πιθανό» αντί να γειωθείτε στην πραγματικότητα. Θυμηθείτε, σας αξίζει μια σχέση που ικανοποιεί και καλύπτει τις ανάγκες σας.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​