sedoni left all cities
sedoni right all cities

Πώς να βεβαιωθείτε ότι η μέρα σας ξεκινάει τέλεια

Κύριο Πώς να βεβαιωθείτε ότι η μέρα σας ξεκινάει τέλεια

Νέα έρευνα δείχνει ότι το να ξεκινήσεις το τέλειο πρωινό μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο το 1-2-3.

Έχετε μια μεγάλη μέρα μπροστά σας και κανονικά θα ήσασταν όλοι πυρωμένοι και έτοιμοι να ξεκινήσετε. Ωστόσο, δεν κοιμηθήκατε τόσο καλά όσο θα θέλατε, και κάτι φαίνεται απλώς «σβησμένο». Χύσατε τον καφέ σας, βρέχει πολύ και ξέρετε ότι κάποια στιγμή δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να βγείτε από την πόρτα.

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν ενέργεια ή ότι έχουν πάρα πολλά να αντιμετωπίσουν, μπορεί να είναι συναισθηματικά εξαντλητικό. Από την άλλη πλευρά, όταν όλα είναι γραμμένα σωστά, δεν σε εμποδίζει τίποτα. Πώς, λοιπόν, μπορείτε να μετατρέψετε αυτό που φαίνεται σαν να είναι μια κακή μέρα σε μια που σας επιτρέπει να πετάξετε στα ύψη;

Χρησιμοποιήστε τις δυνάμεις σας για να πάρετε την καλύτερη μέρα σας
Σύμφωνα με τον Tao Liu και τους συνεργάτες του Πανεπιστημίου Southwest Jiaotong (2023), οι καλύτερες μέρες σας είναι εκείνες στις οποίες μπορείτε να δεσμεύσετε πλήρως τα δυνατά σας σημεία, αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση: Το να έχετε τη δύναμη να περάσετε τη μέρα σας είναι σίγουρα ωφέλιμο, αλλά οι Liu et. Η ομάδα της άλλης πρότεινε ότι το να βασίζεσαι μόνο στις δυνάμεις μπορεί να γίνει πρόβλημα. Η λεγόμενη προσέγγιση «βασισμένη στη δύναμη» στην έρευνα για την απόδοση στο χώρο εργασίας υποδηλώνει ότι η αναζήτηση σε αυτά τα αποθέματα μπορεί παραδόξως να κρατήσει τους ανθρώπους καθηλωμένους σε μια αποτελμάτωση αντί να είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν πιο δημιουργικές επιλογές. Ξέρετε τι λειτουργεί, επομένως αποτυγχάνετε να εμπλέξετε τη φαντασία σας με τρόπους που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να δείτε τα προβλήματα με ένα νέο πρίσμα.

Η εμπλοκή της δύναμής σας στο μέγιστο χωρίς καμία ανακούφιση μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη δημιουργικότητά σας. μπορεί επίσης να σας αποστραγγίζει. Ίσως ένας από τους λόγους που δεν ανυπομονείτε για τη μέρα σας είναι ότι ξέρετε ότι στο τέλος της, θα είστε εξαντλημένοι. Κουρασμένος πριν καν ξεκινήσεις, φοβάσαι να χάσεις όλη σου τη δύναμή ρίχνοντάς την στη δουλειά σου. Ίσως θα ήσασταν πιο ενθουσιασμένοι αν νομίζατε ότι θα υπήρχε τουλάχιστον κάποια διαφορά σε αυτό που θα ακολουθήσει.

Υπάρχει διέξοδος από αυτό το δίλημμα. Επικαλούμενοι τη θεωρία του αείμνηστου Mihaly Csikszentmihalyi, οι Κινέζοι ερευνητές προτείνουν ότι εάν μπορείτε να κατευθύνετε τις δυνάμεις σας στις δραστηριότητες που σας απασχολούν τόσο συναισθηματικά όσο και διανοητικά, η δημιουργικότητά σας δεν χρειάζεται να υποφέρει. Σε αυτή την κατάσταση, που ονομάζεται «ροή», οι άνθρωποι αγνοούν σχεδόν το περιβάλλον τους καθώς έλκονται όλο και περισσότερο στη δουλειά τους. Μπορεί να έχετε βιώσει αυτή την κατάσταση μόνοι σας την τελευταία φορά που ρίξατε τον εαυτό σας σε ένα έργο στο σπίτι που, πριν το συνειδητοποιήσετε, σας πήρε ολόκληρη τη μέρα. Αντί να είσαι εξουθενωμένος, ένιωθες ενθουσιασμός.

Ένας άλλος ελαφρυντικός παράγοντας που μπορεί να σας αποτρέψει από το να γίνετε μπαγιάτικο, προτείνουν οι Liu και άλλοι, είναι η ευγνωμοσύνη. Όσο περισσότερο εκτιμάτε τους ανθρώπους για τους οποίους εργάζεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε αξία σε αυτό που κάνετε σε καθημερινή βάση. Η ευγνωμοσύνη προς τον οργανισμό (GTO), προτείνουν οι συγγραφείς, σας βοηθά να μπείτε πιο εύκολα στην κατάσταση ροής. Μπορεί να μην αισθάνεστε έτσι κάθε μέρα, αλλά εκείνες τις μέρες που το νιώθετε, είναι πολύ πιο πιθανό να μπορέσετε να αποφύγετε να νιώθετε ότι όλα είναι ακριβώς τα ίδια παλιά.

Δοκιμάζοντας αυτό το νέο μοντέλο καινοτομίας
Για να δοκιμάσουν το μοντέλο τους που προβλέπει την καινοτομία από έναν συνδυασμό GTO, χρήση πλεονεκτημάτων και ροής, ο Liu και η ερευνητική ομάδα στρατολόγησαν εργάτες από μια κορυφαία κινεζική κατασκευαστική εταιρεία μηχανικής της οποίας η εστίαση είναι στην ανάπτυξη καινοτόμων, βιώσιμων προϊόντων. Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτήν την εταιρεία ενθαρρύνονται να σκέφτονται όσο το δυνατόν πιο δημιουργικά. Είναι επίσης μια εταιρεία που αναζητά τη συμβολή των εργαζομένων για να βρει τρόπους να δημιουργήσει ιδέες που είναι ταυτόχρονα καινοτόμες και βιώσιμες.

Χρησιμοποιώντας ένα καθημερινό σχέδιο ημερολογίου που καλύπτει μια περίοδο 3 εβδομάδων (15 εργάσιμες ημέρες), η κινεζική ερευνητική ομάδα μπόρεσε να παρακολουθήσει τις ημερήσιες παραλλαγές στο GTO ως επιρροή στις καθημερινές διακυμάνσεις στη χρήση δυνατοτήτων, τη ροή, την καινοτόμο συμπεριφορά και, τελικά, την ικανοποίηση από την εργασία . Το δείγμα 204 υπαλλήλων τους (μέση ηλικία 28 ετών) ολοκλήρωσε 4 αξιολογήσεις την ημέρα: Καθημερινή χρήση δυνατοτήτων (π.χ. «Σήμερα, έχω εκτελέσει εργασίες που ταιριάζουν καλά με τις δυνάμεις μου»). καθημερινή καινοτόμος συμπεριφορά («Σήμερα, αναζήτησα νέες μεθόδους εργασίας, τεχνικές και όργανα στην εργασία»)· καθημερινή ροή («Σήμερα, όταν ασχολήθηκα με τη δουλειά μου, ένιωσα τη βέλτιστη απόλαυση»). και καθημερινό GTO («Σήμερα, είμαι ευγνώμων στον οργανισμό μου για πολλούς λόγους»).

Όπως προέβλεψαν οι συγγραφείς, τις ημέρες που οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι είχαν εμπειρία ροής καθώς και GTO, ήταν πιο πιθανό να πουν ότι εφάρμοζαν τις δυνάμεις τους για να εμπλακούν σε καινοτόμο συμπεριφορά. Ήταν επίσης πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους εκείνες τις μέρες. Υποστηρίζοντας αυτό που άλλοι ψυχολόγοι ονόμασαν τη θεωρία «διεύρυνση και οικοδόμηση», τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το να βυθίζεσαι σε αυτό που κάνεις δημιουργεί ακόμα πιο θετικές προσεγγίσεις στην εργασία, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη προθυμία να πειραματιστείς με νέες ιδέες. Επειδή η εταιρεία για την οποία εργάστηκαν εκτιμούσε μάλλον παρά αποθάρρυνε την καινοτομία, είναι πιθανό ότι μια συνολική αίσθηση ευγνωμοσύνης που επέτρεψε αυτή την ελευθερία σκέψης παρείχε αυτή τη σημαντική επιπλέον ώθηση.

Ένας τρόπος 1-2-3 για να ενεργοποιήσετε την ημέρα σας
Οι εργαζόμενοι σε αυτήν τη μελέτη κοίταξαν πίσω την ημέρα τους, αλλά τι θα γινόταν αν αναποδογυρίζατε τις ερωτήσεις για να σκεφτείτε την ημέρα που πρόκειται να έρθει; Το να είστε σε θέση να καινοτομείτε θα πρέπει, με βάση αυτά τα ευρήματα, να σας βοηθήσει να κινητοποιηθείτε και να σας παρακινήσει. Για να φτάσετε εκεί, τα τρία στοιχεία της χρήσης των δυνατοτήτων συν ροή συν ευγνωμοσύνη θα μπορούσαν να γίνουν αυτοί οι δυναμωτικοί παράγοντες:

1. Φανταστείτε τον εαυτό σας να είναι όσο πιο δημιουργικός γίνεται. Βάλτε τον εαυτό σας στο πλαίσιο του μυαλού του να κοιτάξει τι ελπίζετε να επιτύχετε και στη συνέχεια δείτε αν υπάρχει τρόπος να το αλλάξετε λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

2. Βάλτε τον εαυτό σας σε μια κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει ροή. Βλέποντας τις καθημερινές δραστηριότητές σας, δείτε τις ως έναν τρόπο να αφυπνιστείτε και όχι να βαρεθείτε. Βρείτε εμπνευσμένες φράσεις που φαίνονται να λειτουργούν για εσάς.

3. Σκεφτείτε όσο πιο θετικά μπορείτε για το τι κάνει ο οργανισμός σας για να σας βοηθήσει. Μπορεί να υπάρχουν μέρες που νιώθετε ότι δεν είναι στο πλευρό σας, αλλά τουλάχιστον ξεκινήστε τη μέρα σας κοιτάζοντας αισιόδοξα τι σας προσφέρουν. Εάν δεν είναι ένας οργανισμός στον οποίο εργάζεστε, ίσως είναι η προσπάθεια που καταβάλλετε στην οικογένειά σας.

Συνοψίζοντας, τα δυνατά σας σημεία θα είναι πάντα τα δυνατά σας σημεία, αλλά για να τα αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο μπορεί να απαιτηθούν συνειδητές προσπάθειες. Ξεκινώντας κάθε μέρα με όσο το δυνατόν πιο θετική βάση, οι μέρες που γεμίζουν θα μπορούσαν να γίνουν γεμάτες ζωές.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​