sedoni left all cities
sedoni right all cities

Γιατί κάποιες φορές αξίζει να κάνεις πράγματα χωρίς παρέα

Η ιδέα του να κάνεις πράγματα μόνος σου, μπορεί ομολογουμένως να εκπέμπει αρχικά κάτι μαύρο και καταθλιπτικό. Είμαστε, άλλωστε, το πιο κοινωνικό θηλαστικό του πλανήτη και -ως επί το πλείστον- μας αρέσει να περνάμε τον χρόνο μας σε δραστηριότητες μαζί με άλλους ανθρώπους. Με βάση αυτήν την αλήθεια, το να κάνεις κάποια πράγματα μόνος σου -όπως το να δεις μια ταινία στον κινηματογράφο- θεωρείται από τον περισσότερο κόσμο μίζερο. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο για κάποιες άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, κανείς δεν θα παραξενευτεί αν σε δει να διαβάζεις ένα βιβλίο ή να ξεφυλλίζεις μια εφημερίδα μόνος σου σε μια καφετέρια.

Αυτή τη διαφορά παρατήρησαν τα Πανεπιστήμια της Georgetown και του Maryland και αποφάσισαν να δώσουν μια εξήγηση. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνά τους, το να δεις μια ταινία μόνος σου ανήκει στις «ηδονιστικές» ανάγκες. Εκείνες δηλαδή, που έχουν να σου προσφέρουν ξεκάθαρα τη διασκέδαση ή την ψυχαγωγία. Αντιθέτως, το να απολαμβάνεις ένα φρέντο εσπρέσο διαβάζοντας Dickens ανήκει στις «ωφελιμιστικές». Στις δραστηριότητες από τις οποίες έχεις κάτι να εισπράξεις -ένα προσωπικό «όφελος». Σ' αυτές τις περιπτώσεις, δεν χρειάζεσαι παρέα.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι αν πραγματοποιήσουν κάποια ηδονιστική ανάγκη μόνοι τους, ο κόσμος θα υποθέσει πως δεν έχουν φίλους», αναφέρουν οι Rebecca Ratner και Rebecca Hamilton που συμμετείχαν στην έρευνα των πανεπιστημίων. Μ' αυτόν τον τρόπο, τοποθετούν στον πυρήνα της έρευνάς τους την πανανθρώπινη αλήθεια ότι κανείς δεν θέλει να πιστεύουν γι' αυτόν ότι δεν έχει φίλους. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα τεσσάρων ερευνών που διεξήχθησαν παράλληλα σε όλη την υφήλιο και κατέγραψαν ποιες δραστηριότητες συνήθως κάνουμε μόνοι μας και ποιες μαζί με άλλους κατέδειξαν το ότι όντως διστάζουμε να κάνουμε κάποια πράγματα μόνοι μας, από φόβο μήπως μας περάσουν για μοναχικούς.

Η λύση που προτείνουν οι Ratner και Hamilton προτείνουν είναι απλή, αλλά αποτελεσματική: τη μετατροπή της «ηδονιστικής» ανάγκης σε «ωφελιμιστική» για τα μάτια του κόσμου - κυριολεκτικά. Για παράδειγμα: αισθάνεσαι ευδαιμονία με το ν' απολαμβάνεις μόνος σου ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας; Συνοδεύοντας τον καφέ με τα νέα της πρωινής εφημερίδας, θα συγκεντρώσεις πολύ λιγότερα περίεργα ή επικριτικά βλέμματα από το να καθόσουν μόνος σου κοιτώντας το φλιτζάνι. Η εφημερίδα λοιπόν, λειτουργεί ως καμουφλάζ και επιχείρημα για το το μαναχικό σου καφέ. Και σε βοηθάει να ξεφορτωθείς τις ταμπέλες, την καχυποψία και την αδιακρισία των άλλων.

Τώρα, λοιπόν, που ξεφορτώθηκες τους άλλους, πάμε και σε μια πιο ουσιαστική ερώτηση: Μήπως είσαι όντως μοναχικός και μίζερος και γι' αυτό θέλεις να κάνεις πράγματα χωρίς παρέα; Η Ratner και η Hamilton έκαναν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Ζήτησαν από τους φοιτητές τους να επισκεφθούν μια γκαλερί - μόνοι ή σε παρέες. Όταν τους ρώτησαν προκαταβολικά πόσο όμορφη πιστεύουν ότι θα είναι η εμπειρία, όσοι βρίσκονταν με παρέα δήλωσαν «πάρα πολύ», ενώ όσοι ήταν «σόλο» ανέφεραν πως δεν περίμεναν σπουδαία πράγματα. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Τόσο οι φοιτητές που επισκέφτηκαν την γκαλερί μόνοι τους, όσο και εκείνοι που συνοδεύτηκαν από παρέες, παρουσίασαν ακριβώς τις ίδιες αντιδράσεις. Όλοι δήλωσαν ότι ψυχαγωγήθηκαν εξίσου. Γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι η παρέα που κάνει μια έξοδο ενδιαφέρουσα, αλλά το αντικείμενό της.

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να ξεκινήσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα μόνοι μας; Σε τελική ανάλυση, η ψυχολογία αναφέρει ότι το κάθε άτομο εκλαμβάνει τις πληροφορίες -ειδικά στις ψυχαγωγικές διαδικασίες- με διαφορετικό τρόπο. Δεν μπορούμε όλοι να διασκεδάζουμε το ίδιο και δεν θέλουμε όλοι συνεχώς να συνοδευόμαστε από κάποιον.

Είναι ωραίο και ξεκούραστο για τον εγκέφαλο να κάνεις πράγματα μόνος σου. Επιπλεόν, έτσι σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις νέες γνωριμίες. Το θέμα, φυσικά, είναι πόσο πολύ το θέλεις.

 

ΠΗΓΗ

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​