sedoni left all cities
sedoni right all cities

Πώς να γυρίσεις τον κόσμο χωρίς χρήματα

Είκοσι χιλιάδες μίλια, 21 αεροπλάνα, 2 μήνες, 13 χώρες. Ένας 28χρονος συγγραφέας, ο Scott Keyes, έκανε πραγματικότητα το πιο τρελό όνειρο πολλών από μας: ταξίδεψε χωρίς σταματημό στην Ευρώπη, τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική. Και, το σημαντικότερο, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα σε αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή. Χωρίς χορηγό ή κανενός είδους δανεισμό. Απλά αξιοποίησε τα αεροπορικά του μίλια και τους πόντους των πιστωτικών καρτών του.

Κι όμως, γίνεται.

Ο περήφανος ταξιδιώτης κάπου στο Μεξικό...

Ο Keyes σχεδίασε το θαυμαστό ταξίδι του εντελώς ξαφνικά, ενώ βρισκόταν σε αναμονή στο αεροδρόμιο της Οαξάκα στο Μεξικό, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, προτού γυρίσει στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ, αποφάσισε να κάνει μια «μικρή» παράκαμψη 60 ημερών και να αξιοποιήσει τα 136.500 μαζεμένα αεροπορικά του μίλια με τον πιο συναρπαστικό τρόπο. Οι 25 πιστωτικές του κάρτες (!) φρόντισαν για τη διαμονή του όχι σε hostels και φτηνιάρικα καταλύματα, αλλά σε αξιοπρεπέστατα ξενοδοχεία, τα οποία προσέγγιζε πετώντας σχεδόν πάντα στην πρώτη θέση.

Το ταξίδι του Αμερικανού περιλάμβανε στάσεις στο Μεξικό, στη Νικαράγουα, στο Τρινιντάντ και Τοπάγκο, στη Σάντα Λουτσία, τη Γρενάδα, τη Γερμανία, την Τσεχία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη FYROM, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία, με ενδιάμεσες στάσεις στις ΗΠΑ, όταν ήταν απαραίτητο. Η περιπλάνησή του «καλύφθηκε» φωτογραφικά, δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στο Instagram και σύντομα έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Το δρομολόγιο του Keyes.13 χώρες σε 60 ημέρες, με 0 ευρώ.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αυτός ο Αμερικανός «τη βγάζει» ανέξοδα. Όπως έχει δηλώσει, το να αναζητά οικονομικές πτήσεις είναι για εκείνον κάτι σαν χόμπι. Μεταξύ άλλων, έχοντας ως βάση του τη Νέα Υόρκη, έχει πετάξει για το Μιλάνο μόλις με 60 ευρώ, για τα Νησιά Γκαλαπάγκος με 40 ευρώ, ενώ το ταξίδι του στο Βέλγιο δεν του κόστισε πάνω από 139 ευρώ.

Συνολικά, έχει ταξιδέψει σε 30 χώρες, κάτι που ισούται με 354.000 μίλια, τα οποία έγιναν στον αέρα. Για τον Keyes το να γυρίσεις τον κόσμο δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε, ειδικά όταν κάποιος δεν είναι αρχάριος στις ταξιδιωτικές περιπλανήσεις. «Αν κάποιος τα βάλει κάτω κι αρχίζει να υπολογίζει πώς να μαζεύει και να χρησιμοποιεί έξυπνα τα μίλια του, μπορεί να αρχίσει να ταξιδεύει πραγματικά ωραία» λέει και συμβουλεύει κάθε επίδοξο Γκιούλιβερ να «επενδύει» σε φτηνές πτήσεις και να μάθει να ταξιδεύει με λίγα χρήματα, αφού η ευελιξία είναι το άλφα και το ωμέγα.

«Χρειάζεται συμβιβασμός, σταθερή συσσώρευση μιλίων και πιστωτικές κάρτες, η χρήση των οποίων θα σε επιβραβεύσει με ταξιδιωτικούς πόντους, αλλά και δωρεάν φαγητό, ποτό και Ίντερνετ σε αεροπορικά lounges» τονίζει ο Keyes εκ πείρας. Μάλιστα, ο «επίμονος ταξιδιώτης» ισχυρίζεται πως δε χρειάζεται να είσαι άεργος ή ελεύθερος επαγγελματίας για να ακολουθήσεις το παράδειγμά του. Όπως λέει, το πλάνο βγαίνει ακόμα και στην τυπική άδεια, αρκεί να έχεις «αξιοποιήσει» τα Σαββατοκύριακά σου μέχρι τότε.

Ο Scott Keyes έχει γράψει δύο άκρως κατατοπιστικά ταξιδιωτικά εγχειρίδια, το «How to Fly For Free» και το «How to Find Cheap Flights», τα οποία κυκλοφορούν και σε ηλεκτρονική μορφή και δίνουν οδηγίες προς φιλόδοξους «ναυτιλλομένους».

ΠΗΓΗ

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​