sedoni left all cities
sedoni right all cities

Ο ενήλικας Μπένεντικτ Κάμπερμπατς γράφει στον Αϊ-Βασίλη για όλα τα παιδιά του κόσμου

Συγκινητική, καλογραμμένη και άκρως επίκαιρη είναι η επιστολή που έγραψε ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στον Αϊ-Βασίλη. Μια επιστολή που διάβασε ο Βρετανός ηθοποιός στο Live Letters. Ένα τηλεοπτικό σόου που καλλιτέχνες διαβάζουν τις επιστολές δημόσιων και ιστορικών προσώπων όλων των εποχών για φιλανθρωπικό σκοπό. Ο τηλεοπτικός Σέρλοκ ζητεί από τον Πατέρα των Χριστουγέννων να δώσει στα προσφυγόπουλα της Συρία την ευκαιρία να ζήσουν ως παιδιά. Ο Κάμπερμπατς παραδέχεται ότι ως ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να ζητεί από τον Αϊ-Βασίλη να εκπληρώσει τις ευχές του. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις και να ζητεί βοήθεια για προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι, όπως τη φτώχεια και τον πόλεμο.

image

Ολόκληρη η επιστολή του Μπένεντικτ

Αγαπητέ Αϊ-Βασίλη,

«Οι φίλοι μου μου ζήτησαν να σου γράψω... Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ήξερα τι ακριβώς ήθελα να σου πω.
Κυρίως επειδή, όπως οι περισσότεροι ενήλικες, αισθάνομαι ότι είναι εξωφρενικό να σου ζητάω κάτι γιατί ο χρόνος μας μαζί σου έχει σίγουρα τελειώσει. Τώρα, αγοράζουμε οι ίδιοι τα δώρα μας, ελέγχουμε τη μοίρα μας, αναλαμβάνουμε την ευθύνη των δικών μας πράξεων και ζούμε στον κόσμο που έχουμε δημιουργήσει εμείς... Οπότε δεν είναι για εμάς το να γυρίζουμε και να ζητάμε τη βοήθειά σου για το περιβάλλον, την μεταναστευτική κρίση, το εθνικό σύστημα υγείας, την εκπαίδευση, τις τράπεζες τροφίμων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το φονταμενταλισμό και τους πολέμους. Αν και ο Θεός ξέρει ότι χρειαζόμαστε όλη τη βοήθεια που μπορούμε να έχουμε για όλα αυτά τα δημιουργημένα από τον άνθρωπο προβλήματα και άλλα.

Και δεν είναι ότι δεν είσαι συμπονετικός και γεμάτος χαρά. Είσαι υπέροχος. Παρότι σου αλλάζουν χρώματα για επιχειρήσεις και σε υποβαθμίζουν για να εκπροσωπείς τον υλισμό που έχει τρελαθεί. Παρότι προέρχεσαι πιθανότατα από κάποιο εποχικό παγανιστικό τελετουργικό μίλια μακριά από τα αιτήματα για hoverboards... Οι μικρομέγαλοι που κυνικά το επισημαίνουν, αφότου έχουν πιστέψει σε εσένα, σπαταλούν τον πολύτιμο χρόνο όλων. Γιατί δεν είσαι για εκείνους. Είσαι για τα παιδιά. Τα παιδιά που χρειάζονται κάποια μαγεία σε έναν κόσμο στον οποίο τα όρια ανάμεσα στην αθωότητα και την ευθύνη, την παιχνιδιάρικη φαντασία και τα κρύα εμπόδια των ενηλίκων, διαρκών συρρικνώνονται.
Για αυτό θα ήθελα να σου ζητήσω τη βοήθεια. Λίγο περισσότερο χρόνο για τα παιδιά, να είναι παιδιά. Επέκτεινε τη στιγμή της μαγείας και του παιχνιδιού. Απόσπασέ τα από την πραγματικότητα ενός κόσμου που έχει τρελαθεί ώστε να μπορούν να γελούν με την ανάσα τους, παρά κλαίνε με τα δάκρυά τους. Ιδιαίτερα για αυτά που νοιάζονται για τα μέλη της οικογένειας ή υποφέρουν από μία ασθένεια, πείνα ή φτώχεια. Ιδιαίτερα για εκείνα που κρύβονται σε κτίρια καθώς οι βόμβες πέφτουν βροχή, ή κρέμονται τρέμοντας από το φόβο ή το κρύο σε μία βάρκα για να ξεφύγουν από ένα περιβάλλον καταστροφής ή πολέμου. Σε παρακαλώ, βοήθησε να φωτίσουν οι κόσμοι τους με μία στιγμή χαράς και ελπίδας.
Όταν το σκέφτομαι, είχες μία δύσκολη χρονιά φέτος... και όταν πραγματικά το σκέφτομαι, δεν είμαι σίγουρος ότι το να σου ζητήσω ένα φωτόσπαθο και να το πάρω (όχι ότι το πήρα, παρεμπιπτόντως) είναι ίδιο με το να ελέγχεις το συνεχές του χρόνου και να κάνεις το καλό της παιδικής ηλικίας να κρατήσει λίγο περισσότερο.
Αλλά εσύ πράγματι εμπνέεις δέος και κατάπληξη σε εκείνους που σου γράφουν γράμματα και πηγαίνουν για ύπνο ελπίζοντας ότι μπορεί να πάρουν ένα νέο αντικείμενο την αυγή. Εμπνέεις την καλή συμπεριφορά και τουλάχιστον στις αναμνήσεις, κάποιες απελπισμένες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να εξαργυρωθεί η κακή συμπεριφορά, ώστε να μην παραβλεφθεί κάποιος. Σκέψου και εκείνα τα εκατομμύρια που θέλουν να σου γράψουν, αλλά δεν μπορούν εξαιτίας του αναλφαβητισμού. Άκου τις λέξεις τους και βοήθησε να τους δοθεί η ευκαιρία και ο χρόνος να μάθουν πώς να γράφουν και να διαβάζουν, ώστε να βελτιώσουν τις ζωές τους και να ξεφύγουν από το εξαθλιωμένο ξεκίνημά τους.
Σε λυπάμαι λίγο. Και υποθέτω ότι έκανα ακριβώς αυτό που είπα ότι δεν θα έκανα... Σου ζήτησα βοήθεια με τα προβλήματα των ενηλίκων και να λύσεις κάποιες από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουμε για τα παιδιά μας. Υπόσχομαι να αφήσω επιπλέον πίτες για εσένα!
Με αγάπη, Μπένεντικτ

ΥΓ. Σε παρακαλώ, θα μπορούσα να έχω εκείνο το φωτόσπαθο τώρα;»

image
 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​