sedoni left all cities
sedoni right all cities

Δημοσκόπηση Act for Earth: Υπεύθυνη κατανάλωση για την προστασία του περιβάλλοντος

Κύριο Δημοσκόπηση Act for Earth: Υπεύθυνη κατανάλωση για την προστασία του περιβάλλοντος

Οι αναγνώστες του Act for Earth θεωρούν πως καταναλώνοντας αγαθά με υπευθυνότητα και περιορίζοντας τις σπατάλες, μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον πλανήτη.

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece, οι χρήστες του διαδικτύου προέκριναν αυτή ως την αποτελεσματικότερη πρακτική για την προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα σε ποσοστό 55%.

Συγκεκριμένα, το Act for Earth έθεσε το ερώτημα: «Ποιο μέτρο εκ μέρους των πολιτών μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος;», δίνοντας τέσσερις επιλογές ως πιθανές απαντήσεις.

Αναλυτικά, οι απαντήσεις συγκέντρωσαν τα παρακάτω ποσοστά:

- Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών 20%

- Λιγότερες μετακινήσεις με ιδιωτικά ρυπογόνα μέσα 7,5%

- Περισσότερη ανακύκλωση 17,5%

- Υπεύθυνη κατανάλωση 55%

Περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν πως με μια πιο πειθαρχημένη συμπεριφορά ως προς την κατανάλωση, μπορούμε να κάνουμε σημαντική διαφορά στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπό τον όρο «υπεύθυνη κατανάλωση» τίθενται ζητήματα όπως ο περιορισμός της σπατάλης στο φαγητό (food waste), το ηθικό εμπόριο (Ethical Trade ή Fair Trade), αλλά και γενικότερα, μία πιο συγκρατημένη στάση εκ μέρους των καταναλωτών απέναντι σε όσα τους προσφέρονται.

Πράγματι, σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από την υπερπροσφορά αγαθών και σε πολλές περιπτώσεις την υπερκατανάλωσή τους σε διάφορους τομείς, ένα όριο που θα θέσουν οι ίδιοι οι πολίτες στους εαυτούς τους, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Τόσο σε επίπεδο φαγητού, όπου είναι απαραίτητο να επικρατήσει η λογική «αγοράζω όσα χρειάζομαι», αλλά και το «καταναλώνω όσα έχω», χωρίς να τα πετάω στα σκουπίδια, όσο και επίπεδο υλικών αγαθών: Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μας, για παράδειγμα, πολύ συχνά αντικαθίστανται με ένα «νέο μοντέλο», χωρίς να έχουν πάψει οι ίδιες να λειτουργούν πολύ καλά.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες απαντήσεις στο Poll του Act for Earth, βλέπουμε στη δεύτερη θέση να έρχεται η επιλογή «Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών», που συγκεντρώνει ποσοστό 20%. Εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, οι πολίτες αντιλαμβάνονται καλύτερα την έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω αλλαγών στην καθημερινότητά τους και ειδικά στο σπίτι τους. Στη συνέχεια, βλέπουμε πως η «περισσότερη ανακύκλωση» συγκεντρώνει ποσοστό 17,5%, ενώ τέλος, η επιλογή «Λιγότερες μετακινήσεις με ιδιωτικά ρυπογόνα μέσα» συγκεντρώνει ένα 7,5% - ενδεικτικό της άποψης πως οι Έλληνες δεν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα αυτοκίνητά μας, ούτε για χάρη του περιβάλλοντος.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:

Ποια είναι η γνώμη σας για τους ζωολογικούς κήπους;

- Είμαι υπέρ της λειτουργίας τους

- Δεν μου αρέσει να βλέπω ζώα σε κλουβιά, αλλά κατανοώ τους λόγους ύπαρξής τους

- Να καταργηθούν, δεν χρειάζονται σήμερα στις κοινωνίες μας

- Πρέπει να καταργηθούν και τα ζώα να ζουν μόνο ελεύθερα

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​