sedoni left all cities
sedoni right all cities

Morgan Stanley: Η Ελλάδα θα έχει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη φέτος – Υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών, νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Κύριο Morgan Stanley: Η Ελλάδα θα έχει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη φέτος – Υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών, νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Εποικοδομητική στάση τηρεί η Morgan Stanley απέναντι στην ελληνική οικονομία, ενώ εκτιμά πως το sell-off των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί σημαντική ευκαιρία για αύξηση των θέσεων των επενδυτών και αναμένει υπεραποδόση των ελληνικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών προχωρώντας παράλληλα σε αναβάθμιση των στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και για την κερδοφορία τους. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών προτιμά να περιμένει για ένα καλύτερο σημείο εισόδου.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, η Morgan Stanley επισημάνει πως παρά τους παγκόσμιους αντίθετους ανέμους, αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει καλύτερες επιδόσεις φέτος με την ανάπτυξη να αγγίζει το 6,1%. Οι υψηλότερες τιμές θα πιέσουν τους καταναλωτές μέσα στον χειμώνα, αλλά τα δημοσιονομικά θα αντισταθμίσουν εν μέρει το χτύπημα. Ταυτόχρονα, αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να επωφελείται από την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης. Αν και η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2023, πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την ύφεση και να έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ.

Μεσοπρόθεσμα, τηρεί μια εποικοδομητική στάση για την Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την πραγματοποίηση επενδύσεων και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του σχέδιο ανάκαμψης. 

Η ομαλοποίηση της τουριστικής δραστηριότητας θα είναι ένας από τους κύριους μοχλούς πίσω από την ισχυρότερη ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα, όπως τονίζει η M.S. Μια ύφεση στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, που είναι το βασικό της σενάριο για το επόμενο έτος, θα προκαλέσει πιθανώς κάποια επιβράδυνση της τουριστικής δραστηριότητας το 2023. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, περίπου το 40% του τουρισμού στην Ελλάδα προέρχεται εκτός Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό αναμένεται πως φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,5% σε μέσο όρο. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του ρεύματος το 2023, ωστόσο ένας συνδυασμός μείωσης των τιμών των βασικών αγαθών και των αποτελεσμάτων βάσης στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα πρέπει να οδηγήσει σε συγκράτηση του πληθωρισμού σε περίπου 3,3% έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η Morgan Stanley επισημαίνει πως η αγορά λαμβάνει σταδιακά υπόψη τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της Ελλάδας.

Το νέο spread μεταξύ των 10ετών ελληνικών και ιταλικών ομολόγων θα πρέπει να κινηθεί από 0 έως 50 μ.β., καθιστώντας κάθε συνέχιση της πρόσφατης διόρθωσης στα 10ετή ελληνικά ομόλογα ως μια ευκαιρία για αύξηση της έκθεσης των επενδυτών σε αυτά.  

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Η στάση που διατηρεί για το Χ.Α είναι Equal-weight και είναι η καλύτερη σε όλο το περιβάλλον των αγορών της αναδυόμενης Ευρώπης και του ΕΕΜΕΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αναμένεται περαιτέρω σημαντική υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών έναντι της ευρύτερης Ευρώπης, δεδομένης της σχετικής μακροοικονομικής ανθεκτικότητας, των ισχυρών σχετικών τάσεων κερδοφορίας (υψηλή ευαισθησία των τραπεζών στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, ενεργειακές αναβαθμίσεις και γενικά αμυντική σύνθεση δεικτών) και του ακόμη μεγάλου discount.

Η Morgan Stanley επίσης προτιμά τις ελληνικές τράπεζες τράπεζες σε σχέση με την περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, λόγω των εξής: 1) της εκκαθάρισης των ισολογισμών με αποτέλεσμα μονοψήφιους δείκτες NPE από το β’ τρίμηνο του 2022, 2) της αύξησης των δανείων λόγω της ανάκαμψης των επενδύσεων και των κεφαλαίων ανάκαμψης της ΕΕ μεσοπρόθεσμα και 3) της αύξησης των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (ΝΙΙ) από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η M.S. ενσωματώνει την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 1% έναντι 50 μ.β. προηγουμένως, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αύξηση ~5-7,5% στις εκτιμήσεις NII το 2023-2024, αύξηση ~10-15% στις εκτιμήσεις για την κερδοφορία και 11-14% αύξηση στις τιμές-στόχους των μετοχών τους. 

Η Eurobank αποτελεί την κορυφαία επιλογή της και δίνει νέα τιμή στόχο στο 1,06 ευρώ από 0,95 ευρώ πριν. Για τη Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στο 1,07 ευρώ από 0,96 ευρώ πριν, και για την Τράπεζα Πειραιώς το 1,28 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν.

Τέλος επισημαίνει πως μετά από χρόνια καθαρισμού ισολογισμών, αξιοπρεπή απομόχλευση από καταναλωτές και εταιρείες που υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του ενεργητικού μπορεί να μην πληγεί τόσο έντονα, και μετά από έντονη θετική επίδραση από τις αυξήσεις επιτοκίων, είναι εποικοδομητική για τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, με την προσδοκία διεύρυνσης των πιστωτικών spreads περιμένει ένα καλύτερο σημείο εισόδου στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, πιθανότητα μετά από νέες εκδόσεις preferred senior τίτλων.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​