sedoni left all cities
sedoni right all cities

Φιλοσοφική Αθηνών: Ολοκληρώθηκαν δύο τοιχογραφίες / Τι απεικονίζουν

Κύριο Φιλοσοφική Αθηνών: Ολοκληρώθηκαν δύο τοιχογραφίες / Τι απεικονίζουν

Ολοκληρώθηκαν δύο τοιχογραφίες μνημειακών διαστάσεων από τον Γιάννη Παπαγιάννη, αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη σύγχρονης πρωτοποριακής μουσικής Ιάννη Ξενάκη.

Ανταποκρινόμενος –αφιλοκερδώς– σε πρόσκληση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο ζωγράφος Γιάννης Παπαγιάννης ζωγράφισε το έργο "Περσέπολις" σε εξωτερικό τοίχο της Γραμματείας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (321) στον 3ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής και το έργο "Εόντα" απέναντι από την αίθουσα υπ’ αριθμόν 917 στον 9ο όροφο.

Το έργο "Περσέπολις", ένα έργο διαστάσεων 204x630εκ, ακολουθεί τους ήχους και τη δομή του ομώνυμου ηλεκτρονικού έργου του Ξενάκη και μεταφράζει τη μουσική σύνθεση σε μια πολύχρωμη, ταραγμένη επιφάνεια.

Το έργο "Εόντα", σε κυκλική μορφή διαστάσεων 215x285εκ, έχει μια ιδιαίτερα πυκνή γραφή που συμπυκνώνει σε ένα περιορισμένο χώρο πάμπολλα στοιχεία, η σύγκρουση των οποίων δημιουργεί ένα εξπρεσσιονιστικό αποτέλεσμα.

EONTA_2.jpg

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ εκφράζει και δημοσίως εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον ζωγράφο κ. Γιάννη Παπαγιάννη, γι’ αυτήν την πρωτότυπη καλλιτεχνική παρέμβασή του στη Σχολή. Ευχαριστίες απευθύνονται εκθύμως και προς τον αγαπητό συνάδελφο Δημήτρη Παυλόπουλο, Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, σε δημιουργική έμπνευση του οποίου οφείλεται η εν λόγω καλλιτεχνική παρέμβαση.

Για τα έργα του αυτά ο Γιάννης Παπαγιάννης λέει: «Με ενθουσιασμό αντιμετώπισα την πρόσκλησή σας να ζωγραφίσω δύο τοιχογραφίες μέσα στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Το να ζωγραφιστεί ένας τοίχος σημαίνει ότι παύει να είναι μια απλή λεία επιφάνεια. Μια πολύπλοκη γλώσσα γράφεται επάνω του. Εικόνες σχηματίζονται, η τέχνη της ζωγραφικής εγκαθίσταται. Διδάσκοντες, προσωπικό, φοιτητές και επισκέπτες βιώνουν τον μετασχηματισμό του ελεύθερου χώρου της Σχολής σε χώρο εικόνων, ιδεών και εικαστικών απόψεων, κυήματα μιας άλλης γλώσσας, καταδεικνύοντας διαφορετικούς τρόπους ομιλίας και έκφρασης. Ελπίζω με τις εικόνες αυτές που δημιούργησα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της Σχολής να αντιληφθούν ότι τα έργα αυτά τους αντιπροσωπεύουν».

Περισσότερα για τα εν λόγω έργα και τον δημιουργό τους μπορείτε να δείτε εδώ.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​