sedoni left all cities
sedoni right all cities

Φοιτητικό επίδομα στέγης χαμένο στη γραφειοκρατία

Κύριο Φοιτητικό επίδομα στέγης χαμένο στη γραφειοκρατία

Πολλοί δικαιούχοι φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμη το στεγαστικό επίδομα, ενώ έχουν κάνει αίτηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου - Στην καταβολή των οφειλομένων προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς προχωράει η ΕΕΤΑΑ.

Συντρέχουν όλα μαζί: η παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, η θεομηνία «Daniel» που πήγε πίσω όλη τη χώρα, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΑΕΙ, η γραφειοκρατική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Ολα αποτελούν το παζλ λόγων για να εξηγήσει κάποιος τη φετινή καθυστέρηση στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους φοιτητές. Ομως, οι κρατικές υπηρεσίες δείχνουν να μη διδάσκονται, καθώς οι διαμαρτυρίες δικαιούχων φοιτητών και των γονιών τους επαναλαμβάνονται ετησίως.

Ειδικότερα, πολλοί δικαιούχοι φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμη το στεγαστικό επίδομα των 1.500 ευρώ, ή 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης. Σύμφωνα με τη διαδικασία, η πρώτη περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε στις 30/6 και ολοκληρώθηκε στις 3/8, αλλά δόθηκε παράταση εξαιτίας της παράτασης στην προθεσμία φορολογικών δηλώσεων. Οι δύο διαδικασίες συνδέονται, καθώς το επίδομα δίνεται με οικονομικά κριτήρια, τα οποία κάθε αιτών φαίνεται εάν πληροί μέσω της φορολογικής δήλωσης. Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο ακόμη παρατάσεις (27/9-3/10 και 24-27/10). Η πρώτη αποδόθηκε στις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία. Κατόπιν αρχίζουν η γραφειοκρατία στα ΑΕΙ με βάση τη νομοθεσία και τις υπουργικές αποφάσεις, οι υπογραφές των αρμοδίων που καθυστερούν. Το παζλ συμπληρώνεται με το πινγκ πονγκ των ευθυνών.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου 3220/2004 και μια κοινή υπουργική απόφαση (2993/2017), το υπουργείο επιχορηγεί τα πανεπιστήμια με βάση τα αιτήματα και τον κατάλογο των εγκεκριμένων αιτήσεων, τις οποίες αξιολογούν, ελέγχουν και εγκρίνουν τα ΑΕΙ. Η εκκαθάριση γίνεται αποκλειστικά από το πανεπιστήμιο. Για το 2023 η πίστωση είναι 75 εκατ. ευρώ και έως χθες 28 Νοεμβρίου είχαν χορηγηθεί στα 24 ΑΕΙ της χώρας περί τα 58 εκατ. ευρώ. «Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς τα ιδρύματα ζητούν χρήματα για να ικανοποιήσουν εγκεκριμένα αιτήματα στεγαστικού επιδόματος», δήλωσε στην «Κ» το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να πιέσουν τα ΑΕΙ να επισπεύσουν, καθώς τα ιδρύματα έχουν διοικητική αυτοτέλεια.

«Αυτοτέλεια έχουμε, αλλά προσωπικό δεν έχουμε, ενώ η διαδικασία όπως είναι δομημένη προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση», τονίζει από την πλευρά του στην «Κ» πρύτανης κεντρικού ΑΕΙ. «Οταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και επαληθευθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, οι εκτυπωμένες αιτήσεις μαζί με τα υποβληθέντα δικαιολογητικά προωθούνται στην οικονομική υπηρεσία του ιδρύματος για την έκδοση των σχετικών ενταλμάτων. Κατόπιν το υπουργείο πρέπει να μας στείλει το απαραίτητο κονδύλι, να κάνουμε τροποποίηση του προϋπολογισμού και να χορηγήσουμε τα χρήματα», είναι η δική του εκδοχή για τους λόγους καθυστέρησης. Αρκούν οι εξηγήσεις στους φοιτητές που περιμένουν τα χρήματα, έχοντας κάνει αίτηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου;

Ξεκίνησαν οι πληρωμές

Στην καταβολή των οφειλομένων προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς προχωράει η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) μετά την ευρεία δημοσιοποίηση του θέματος. Χθες οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικούς σταθμούς που είναι συμβεβλημένοι με το πρόγραμμα πραγματοποίησαν απεργία, καθώς τους οφείλονται χρήματα από τον προηγούμενο Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα συνολικά 14 εκατ. ευρώ που οφείλονται, έχουν ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων συνολικά 7 εκατ. ευρώ. Εως την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση των οφειλομένων από το περυσινό πρόγραμμα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί και το 40% των κονδυλίων που αφορούν το φετινό πρόγραμμα επιδότησης των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σχετικά Άρθρα

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​