sedoni left all cities
sedoni right all cities

Tα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο

Tα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο: Η σημερινή Έκθεση Κατάταξης της Σανγκάης

  Τα αμερικανικά πανεπιστήμια συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της Σανγκάης, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας που παρουσιάζει την Έκθεση, από τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στις θέσεις 301-400, όπως και πέρυσι, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στις θέσεις 401-500, επίσης όπως και πέρυσι.

 Για 14η διαδοχική χρονιά, το Χάρβαρντ βρίσκεται το 2016 επικεφαλής αυτής της κατάταξης των 500 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου που πραγματοποιείται από το ανεξάρτητο γραφείο Shanghai Ranking Consultancy.

Οι τρεις πρώτες θέσεις του πόντιουμ (και οι οκτώ από τις δέκα πρώτες της κατάταξης) καταλαμβάνονται εξάλλου από αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς το Στάνφορντ έρχεται δεύτερο, όπως πέρυσι, και ακολουθεί το Μπέρκλεϊ (+1 θέση).

Το βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έρχεται 4ο, δηλαδή μια θέση μπροστά σε σχέση με το 2015. Βρίσκουμε κατόπιν τα αμερικανικά MIT (5ο), που κατεβαίνει δύο θέσεις, και Πρίνστον (6ο όπως πέρυσι).

Η κατάταξη της Σανγκάης, που δημιουργήθηκε το 2003, λαμβάνει υπόψη έξι κριτήρια για να προκρίνει 500 από τα 1.200 πανεπιστημιακά ιδρύματα που είναι καταγεγραμμένα στον κόσμο. Μεταξύ των κριτηρίων αυτών είναι ο αριθμός των Νόμπελ που έχουν κερδίσει οι πρώην φοιτητές τους, ο αριθμός των πιο διάσημων επιστημονικών ερευνητών που διαθέτουν ή ο αριθμός των δημοσιεύσεων στις επιθεωρήσεις Science και Nature.

Μολονότι το Shanghai Ranking Cosultancy περιγράφει την κατάταξη αυτή ως "την πιο αξιόπιστη", τα κριτήρια στα οποία βασίζεται είναι προσανατολισμένα στην έρευνα και τις φυσικές επιστήμες, παραμερίζοντας τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, με αποτέλεσμα να καταγγέλλεται από πολυάριθμους ευρωπαίους αξιωματούχους ως βλαπτική για τα ιδρύματά τους.

Έτσι μόνο άλλα τέσσερα μη αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα περιλμβάνονται στο τοπ 20 της κατάταξης: η Οξφόρδη στην 7η θέση (+13), το University College του Λονδίνου στην 17η θέση (+1), το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης στην 19η θέση (+1) και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο στην 20η (+1 επίσης).

Φέτος κινεζικά πανεπιστήμια ανεβαίνουν για πρώτη φορά στα 100 πρώτα της κατάταξης -- το Τσινγκχουά (58ο) και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (71ο). Η Σιγκαπούρη ανεβαίνει επίσης στο Τοπ 100 καθώς το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης καταλαμβάνει την 83η θέση.

Όμως η κατάταξη παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια στην κορυφή, καθώς εννέα από τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια έχουν διατηρήσει τη θέση τους και εννέα ανέβηκαν ή κατέβηκαν μία θέση.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​