sedoni left all cities
sedoni right all cities

«Αιμοπετάλιο»: Μία διαχρονική πρωτοβουλία φοιτητών για την Αιμοδοσία

Αποτελεί ένα παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς με συνέχεια στο πέρασμα του χρόνου. Η διαδοχή των προσώπων δεν έχει αναστείλει την δράση και την φλόγα με στόχο το κοινό όφελος. Το «Αιμοπετάλιο» ως μια φοιτητική πρωτοβουλία , σε μια πορεία 15 ετών, εξακολουθεί να συνδράμει με το έργο του τον συνάνθρωπο.

Οι χθεσινοί φοιτητές είναι σήμερα καταξιωμένοι επιστήμονες , ιατροί που εργάζονται σε νοσοκομεία η βρίσκονται στο εξωτερικό. Την σκυτάλη λαμβάνουν άλλοι , σημερινοί φοιτητές του πανεπιστημίου, με τον ίδιο σκοπό, την προώθηση του εθελοντισμού και την αιμοδοσία.

Τα πρόσωπα εναλλάσονται καθώς τα έτη περνούν , παραμένουν όμως οι ίδιες μορφές, με ένα χαμόγελο για την έμπρακτη συμβολή τους σε ένα κρίσιμο θέμα για το κοινωνικό σύνολο.

Η έδρα της φοιτητικής πρωτοβουλίας είναι η Ιατρική Σχολή αν και η δράση της επεκτείνεται σε πολλά τμήματα.

12369262_529514543868222_5100331974643857981_n

«Το Αιμοπετάλιο είναι η ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας ολόκληρου του πανεπιστημίου Αθηνών και έχουμε φοιτητές από όλα τα τμήματα του ΕΚΠΑ. Αποτελούμε ένα σωματείο αναγνωρισμένο , μη κερδοσκοπικό, μη παραταξιακό. Στόχος μας είναι η προαγωγή του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας στην εκπαιδευτική -κυρίως- κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία» λέει στον «Αθήνα9.84» η κα Ηλιάννα Πέτρου μέχρι πρόσφατα πρόεδρος στο «Αιμοπετάλιο». «Επίσης κάνουμε ενημερώσεις για την δωρεά μυελού των οστών και διοργανώνουμε κάθε ακαδημαικο εξάμηνο  2-3 εθελοντικές αιμοδοσίες σε χώρους του πανεπιστημίου, συνήθως στην Ιατρική , την Φιλοσοφική σχολή και την σχολή Θετικών επιστημών».

Όπως εξηγεί η κα Πέτρου στην εκπομπή  «Μία ημέρα στην Αθήνα» , οι αιμοληψίες γίνονται σε συνεργασία με νοσοκομεία και από εξειδικευμένο προσωπικό.

«Εμείς δεν κάνουμε την διαχείριση των μονάδων αίματος. Συνεργαζόμαστε είτε με το Λαικό νοσοκομείο, το ΝΙΜΙΤΣ, με το «Παίδων» η τον «Ευαγγελισμό». Προσπαθούμε να βοηθάμε όσα δυνατόν περισσότερα νοσοκομεια και σταθμούς αιμοδοσίας. Υπάρχει συμμετοχή, ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών έχουν γίνει πλέον τακτικοί αιμοδότες. Είναι όμως σημαντική και η εξοικείωση με  την ιδέα της αιμοδοσίας ακόμα και αν κάποιοι δεν μπορούν να δώσουν οι ίδιοι αίμα για διάφορους λόγους».

 

13240688_595527290600280_7355239515060097206_n

 

Το περασμένο ακαδημαϊκό εξάμηνο, το «Αιμοπετάλιο» βοήθησε για την συλλογή 226 μονάδων αίματος.  Δραστηριοποιείται επίσης στην ενημέρωση για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 200 δείγματα εθελοντών δοτών (σε συνεργασία με την αιματολογική κλινική του Ευαγγελισμού και με το σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ).

Πραγματοποιεί ενημερώσεις σε σχολεία και συνεργάζεται με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ).  Το 2005 βραβεύθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Η ιστορία του αιμοπεταλίου άρχισε το 2002  με αφορμή τις «Νησίδες ποιότητας». Είναι η πρωτοβουλία βράβευσης θετικών προσπαθειών για την κοινωνία την οποία διοργανώνει κάθε δύο χρόνια η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία». Ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες ήταν και η διάκριση της ΦΟΕΑ (Φοιτητική Ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αυτό ήταν και το έναυσμα για να δημιουργηθεί το «Αιμοπετάλιο» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Στο πέρασμα του χρόνου η πρωτοβουλία ρίζωσε στην Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και επεκτάθηκε σε άλλα τμήματα.

11095205_521551904664486_2624806062926509492_n

 

Κατά καιρούς από τα μικρόφωνα του «Αθήνα 9.84» οι εκπρόσωποι της ομάδας έστελναν το μήνυμά τους προς το κοινωνικό σύνολο ενώ νέα μέλη μετείχαν στην προσπάθεια.

Αυτό ισχύει και για την κα Ηλιάννα Πέτρου, φοιτήτρια στο 5 ο έτος της Ιατρικής σήμερα.

«Έμαθα για το «Αιμοπετάλιο» από το πρώτο έτος, μετά από μια ενημέρωση η οποία είχε γίνει στο αμφιθέατρό μας. Πήγα σε μία αιμοδοσία και έπειτα έγινα μέλος. Τα γραφεία μας είναι στην Ιατρική σχολή και ήταν πολύ εύκολο για εμένα» λέει η κα Πέτρου η οποία εν συνεχεία έγινε πρόεδρος και μετά έδωσε και η ίδια την σκυτάλη.

«Κάθε χρόνο έρχονται νέα μέλη αλλά και τα παλαιά μέλη τα οποία σήμερα εργάζονται η είναι στο εξωτερικό διατηρούν επαφή, οπότε είμαστε μια οικογένεια. Στόχος μας είναι η διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας ώστε να οδηγηθούμε στην … αυτοκατάργηση.
Κανονικά θα έπρεπε το 100% των μονάδων αίματος στην Ελλάδα να καλύπτεται από εθελοντές .

Η πραγματικότητα είναι ότι γύρω στο 40—47% καλύπτεται απο εθελοντές και το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών είναι από συγγενείς.  Εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι ανάγκες να καλύπτονται από εθελοντές  και αυτο δεν είναι δύσκολος στόχος.  Έχει υπολογιστεί ότι εαν το 10% των Ελληνων έδινε αίμα μία φορά τον χρόνο, τότε θα καλύπτοντο οι ανάγκες και δεν θα χρειαζόταν ούτε να τρέχουν οι συγγενείς, ούτε να γίνονται εισαγωγές» λέει η κα Πέτρου.

Γιώργος Αποστολίδης

 

12249932_521551707997839_1729985965485370510_n

«Αιμοπετάλιο»

Διεύθυνση : Εργαστήρια Ιατρικής Σχολής, Μικράς Ασίας 75 , Αθήνα 115 27 (στην είσοδο του Παπουλάκειου αναγνωστηρίου της Ιατρικής Σχολής)
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
site: aimopetalio.med.uoa.gr
fb: Αιμοπετάλιο/Aimopetalio
τηλέφωνο: 210-7462031

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σχετικά Άρθρα

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​