sedoni left all cities
sedoni right all cities

Το κίνημα κατά του homework που όλο και μεγαλώνει

Κύριο Το κίνημα κατά του homework που όλο και μεγαλώνει

Δεν είναι λίγοι αυτοί από εμάς που στην σχολική μας ηλικία ονειρευόμασταν απογεύματα μετά το σχολείο χωρίς σχολικά καθήκοντα (homework). Από τον περασμένο Νοέμβριο έχει δημιουργηθεί στην Ισπανία ένα κίνημα που θέλει να καταργήσει τις σχολικές εργασίες στο σπίτι, ένα κίνημα που βρίσκει συνεχώς απήχηση σε πολλές χώρες του κόσμου.

Τον Νοέμβριο του 2016, χιλιάδες Ισπανοί γονείς ενώθηκαν με μία φωνή κατά του homework. Η Ισπανία είναι από τις χώρες με τα πιο επιβαρυμένα σχολικά καθήκοντα αφού παιδιά και έφηβοι καταναλώνουν 6,5-7 ώρες ανά εβδομάδα στο homework. Η Ισπανία βρίσκεται στην 11η από τις συνολικά 64 χώρες στην λίστα της ποσότητας homework που δίνεται στα παιδιά. Στη λίστα αυτή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση με μέσο όρο homework ανά εβδομάδα τις 5,3 ώρες. Όπως υποστηρίζουν οι Ισπανοί γονείς, οι υπερβολικές αυτές ώρες δεν οδηγούν σε καλύτερα μαθησιακά αποτέλεσμα αλλά, αντιθέτως, προκαλούν αχρείαστο άγχος στα παιδιά σε μια τόσο τρυφερή ηλικία.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε χώρες όπως η Φινλανδία και η Νότια Κορέα, οπού οι σχολικές εργασίες στο σπίτι είναι ελάχιστες τα παιδιά αποδίδουν αποδεδειγμένα καλύτερα, με τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο αυτών χωρών να είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως.

homework

Οι Ισπανοί γονείς αποφάσισαν πως για όλο τον Νοέμβριο οι μαθητές δεν θα ασχοληθούν σε κανένα Σαββατοκύριακο με σχολικές εργασίες. Μάλιστα, το κίνημα αυτό είχε μεγάλη απήχηση και στο εξωτερικό ενώ συμμετείχαν όχι μόνο γονείς αλλά και από δασκάλους. Συγκεκριμένα, στο Τέξας μια καθηγήτρια Γυμνασίου έστειλε μήνυμα προς όλους τους γονείς ότι δεν πρόκειται να ξαναδώσει homework στα παιδιά τους και τους προσκάλεσε να περνούν παραπάνω χρόνο ως οικογένεια.

Με τον καιρό το κίνημα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στις αρχές του 2017, δημιουργήθηκε κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία από σύμβουλους σπουδών οι οποίοι πρότειναν στους γονείς να απαγορεύσουν τα παιδιά τους να ασχολούνται με σχολικές εργασίας στο σπίτι μέχρι την ηλικία των 14. Στην Νότια Κορέα, εγκρίθηκε υπουργική απόφαση για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του homework. Σύμφωνα με την απόφαση, το Υπουργείο Παιδείας της χώρας θα απαγορεύσει, από τη νέα σχολική χρονιά, να δίνεται homework σε παιδιά Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.

Στην Ιταλία, η οποία φιγουράρει στην 4η θέση της σχετικής λίστας, δήμαρχος μεγάλης πόλης της Σαρδηνίας εισηγήθηκε στο κράτος τη απαγόρευση των σχολικών εργασιών το καλοκαίρι ώστε τα παιδιά να έχουν περισσότερο χρόνο για αθλήματα, ξεκούραση αλλά και για την οικογένεια.

Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν στο κίνημα κατά του homework υποστηρίζοντας πως όσο περισσότερη δουλειά κάνεις τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Άλλοι λένε πως το ανθρώπινο μυαλό, ένα σφουγγάρι που απορροφεί γνώσεις, απορροφεί καλύτερα στις νεαρές ηλικίες οπότε τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πρώτα τους κιόλας σχολικά χρόνια.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​