sedoni left all cities
sedoni right all cities

Φοιτητικά παγκάκια τέλος στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Δείγμα της αλλαγής που σταδιακά συντελείται στα πανεπιστήμια σχετικά με τον ρόλο και την εξουσία των παρατάξεων αποτελεί η απόφαση να «αποχρωματισθούν» τα κομματικά παγκάκια στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και μάλιστα από ένα τμήμα στο οποίο υπάρχει ισχυρή παρουσία των φοιτητικών παρατάξεων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ. Η απόφαση για τα παγκάκια έρχεται μετά την προ διμήνου απόφαση στη Νομική Θράκης να απομακρυνθούν από την πανεπιστημιούπολη τα κομματικά τραπεζάκια.

Ειδικότερα, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών αποφασίσθηκε να αλλαχθεί το χρώμα στα παγκάκια που υπάρχουν στον αυλόγυρο, τα οποία έως πρότινος ήταν βαμμένα με το χρώμα των παρατάξεων που, κατά κύριο λόγο, τα χρησιμοποιούσαν. Η απόφαση επικυρώθηκε από τους διδάσκοντες του τμήματος, και τα παγκάκια βάφτηκαν γκρι. Μάλιστα, η διαδικασία της αλλαγής χρώματος βιντεοσκοπήθηκε (το σχετικό βίντεο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα foititikanea.gr) και, όπως ακούγεται, δεν έλειψαν τα σκωπτικά σχόλια.

Βέβαια, σύμφωνα με τους φοιτητές που πρωτοστάτησαν στην απόφαση, η κίνηση έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία, αφού στο τμήμα των Οικονομικών Επιστημών η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΠΑΣΠ έχουν ισχυρή παρουσία, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των υποψηφίων που κατάφεραν να προσελκύσουν στα ψηφοδέλτιά τους στις φετινές φοιτητικές εκλογές.

Βεβαίως, το ίδρυμα της Πάτρας βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας μετά το σκάνδαλο της αντιγραφής από 106 φοιτητές της ίδιας εργασίας. Αυτό κατάφερε ισχυρό πλήγμα στην εικόνα των φοιτητικών παρατάξεων, και δη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ, που υποστήριξαν να επιβληθούν επιεικείς ποινές στους αντιγραφείς.

Ευρύτερα πάντως, ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων έχει υποχωρήσει. Σε αυτό έχει συμβάλει το Ιντερνετ, αλλά και η αλλαγή στάσης των μητρικών κομμάτων που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη πολιτικοποίηση των νέων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Κώστα Δέρβο, στόχος είναι η παράταξη να δώσει βάρος στη διάδοση των πολιτικών της θέσεων που εκφράζουν τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, αφήνοντας κατά μέρος πρακτικές παλαιοκομματικού τύπου. Επίσης, η ΟΝΝΕΔ τάχθηκε κατά της ανεξέλεγκτης αφισοκόλλησης στα ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, το Ιντερνετ αποτελεί πλέον τη βασική πηγή ενημέρωσης των φοιτητών για τα τεκταινόμενα στη σχολή (π.χ. για τις ανακοινώσεις, τις σημειώσεις των διδασκόντων μαθημάτων, το πρόγραμμα), περιορίζοντας το πεδίο παρέμβασης των κομματικών παρατάξεων. Στη μετάλλαξη του ρόλου των παρατάξεων και τη μη ελκυστικότητά τους συμβάλλουν και οι επιθέσεις εναντίον τους από εξωπανεπιστημιακούς (καταστροφή αφισών και τραπεζιών, διαπληκτισμοί, απειλές).

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

8°C

Πάτρα

Rain

Υγρασία: 96%

Άνεμος: 17.70 km/h

  • 25 Φεβ 2018 12°C 8°C
  • 26 Φεβ 2018 11°C 7°C